Bossányi Kálmán: Fiatal kor 4. rész: Front
Eugént, és a hadtestét a frontra vezénylik. A rábízott egység keményen védte a harcvonalat, de a felderítőket kellett ki küldeni. Így megtudták, hogy figyelni az ellenség mozgását. Eugén két katonát küld ki erre a feladatra. Az első pár visszajött. Kiküld még két katonát, a másik irányba, hogy ott is derítsék fel az ellenség vonalát, de azok már nem tértek vissza. Az ellenség ősz tűz alá vette őket. Hajnal négy óra lehetett. A pontos időt nem igazán tudták meg állapítani. A hadtest egy darabig állta a golyó zápor, és gránátok támadását, de nem bírták sokáig.
Elvéreztek. Sok volt a halott, és a sebesült. Eugént is eltalálta egy gránát, mélyen beleállt a jobb lábába. Ütközet után a lövészárokban fél napra találták meg Eugént. Sérülését nem tudták ellátni mivel nem állt rendelkezésre megfelelő kötszer. Csak abban tudtak segíteni, hogy a sebesült részt elszorítják. Azonnal a fronti kórházba vitték. Ott mihelyst felszabadult a műtő, Ő volt a következő sebesült. Orvosoknak nem volt arra lehetősége, hogy megvitassák az állapotát, azonnali döntést kellett hozni. Mivel a seb már elfertőződött, és a be kellett avatkozni az életéért, így arra a döntésre jutottak, hogy a levágják a sérült részt. Térde fölött kellett eltávolítani. Sikerült a műtét, de élt.
Műtét után a Felsőzsolcán lévő Honvéd kórházba szállították. Ez fontosabb volt mindennél. Igaz, hogy nem volt meg az egyik lába, de élt. Mikor jobban lett táviratot küldött a bárónénak.

A táviratban ez állt:
"Kedves Erzsébet!
Megsebesültem, sajnos a fél lábamat levágták, de ÉLEK! Ha akar, akkor Felsőzsolcán a Honvéd kórházba megtalál.
Kéz csókkal hű Barátja Eugén"

Felsőzsolca. 1812. szeptember 20.

Folyt köv...

Bossányi Kálmán Miklós
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.