Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Sz. Sipos Magdolna: Különös állatbarátság
Kati a három kilométer biciklitekerés után, hazaérkezve letette járművét. Gyorsan átöltözött, kezdődhet a második műszak.
Először a tyúkokat szokta ellátni élelemmel és friss vízzel.
- Te jó ég, mit történt itt? – kiáltott fel önkéntelenül, ahogy meglátta, hogy a tyúkok egy társuk fejét véresre csipkedték. Áttette a sebesültet egy kisebb, üres ólba, keresett egy nagy kosarat, amit még édesapja font a télen, kibélelte szalmával, majd enni-, innivalót rakott edényekbe.
- Ez lesz a helyed! – szólt oda az állatnak.
Reggelre Kotka feje teli lett sebbel, és az élelemből egy szem sem hiányzott.
- Majd később biztosan eszik – gondolta a nő, és elment dolgozni.
Délután szomorúan tapasztalta, bizony nem evett egész nap az állat. Egy kis tápot feloldott vízben, felszívta egy fecskendőbe, és a csőrébe helyezve óvatosan, cseppenként megetette. Egy hétig így táplálkozott a tyúk, majd később elfogadta a tenyérbe helyezett kukoricadarát, a vizet egy érdekes nyaktekeréssel tudta magához venni. Bizonyára sérülése miatt nem jól látott a szemére. Nagy volt az öröm, mikor már az edényből is tudott enni. Visszahelyezni társaihoz már nem lehetett, így ő volt az udvar kis birtoklója, gazdasszonyát meglátva futott eléje.

- Mi van a táskádban? – kérdezte Kati a hazaérkező fiát -, mert látta valami vörös színű szőrmók tekintget kifelé.
- Az út szélén kábultan találtam ezt a cicát – felelte Lali -, kicsit véres volt az orra, nem hagyhattam ott! Elnevezték Bercinek, aki rögtön megitta a langyos tejecskét, az evéssel nem volt gondja.
Faluhelyen ritkaság a szobacica, különösen nyáron, általában kamrában, valamilyen mellékhelyiségben kapnak a macskák szálláshelyet. Így történt ez Bercivel is.
Reggel, ahogy ment etetni az állatokat Kati, gyorsan visszaszaladt.
- Gyertek, de csöndben - szólította családtagjait -, ha valami érdekeset akartok látni!
Ámulva nézték, a nagy kosárban a tyúk és a cica összebújva, egymás mellett töltötték az éjszakát. Ez a barátság megmaradt nappalra is, mert mindenhová együtt mentek. Jókat hevertek a diófa árnyékában, vagy egymás mellett sétáltak az udvaron.
- Kot-kot - szólalt meg a tollas -, és elkezdett kapirgálni, körülötte porfelhőt csapva. Berci ilyenkor tisztes távolból nézte barátját, féltette nagyon szép, vörös bundáját.
- Miaú - nyávogta a cica, mikor végre kedvence abbahagyta kedvtelését. Odament hozzá, örömében neki dörgölőzött. Kotka ettől majdnem felborult.
Berci nemigen kereste az emberek társaságát. Elfogadta az ételt, időnként a maga nyelvén megköszönte, és ment barátjához. A tyúk is abbahagyta gazdasszonya elé szaladgálást, megelégedett újdonsült barátja társaságával.

A két balesetet szenvedett nagyon szerette egymást, bár az egyik kétlábú és tollas, míg a másik négylábú és szőrös volt.

Írta: Sz. Sipos Magdolna
1403
titanil - 2012. szeptember 01. 17:08:21

Kedves Eszter!

Nagyon jólesnek szavaid. Valóban megható, ahogy a két balesetet szenvedett a mi udvarunkban egymásra talált, és hovatartozás nélkül őszinte barátság alakult ki közöttük.
Lám ők okosabbak voltak, mint némelyik ember!Smile
Köszönöm, hogy olvastál, és tetszett írásom.
Sok szeretettel: Titanil

1403
titanil - 2012. szeptember 01. 17:03:12

Kedves Lexirózsa!

Ez egy valóságos történet, és míg élek, nem felejtem el őket. Nagyon jó volt nézni csodálatos barátságukat.
Köszönöm, hogy olvastál és hozzászóltál.
Sok szeretettel: Titanil

1403
titanil - 2012. szeptember 01. 17:00:43

Kedves Viola!
Sajnos nem készítettem képet róluk, most utólag sajnálom, de az én emlékezetemben ők mindig megmaradnak.
A tyúkoknál elég ha esetleg egy csibetetű mászik a fején, a másik odacsíp, és ha vérzik, akkor a többi is folytatja. Előfordul, hogy a szűk hely miatt kezdik ki egymást a baromfiak, vagy vitaminhiányuk van.
A kutyák talán féltékenységből bántják a kicsit, bár nem tudni.
Olykor nehéz az állatok egymás iránti viselkedését is megérteni.
Köszönöm, hogy olvastál és hozzá is szóltál!
Sok szeretettel: Titanil

2952
bruxinelli - 2012. szeptember 01. 07:23:01

Kedves Magdika (Titanil) !
Egyetértek Eszterrel az állatoknak a sorsát illetően. Az érdekesség abban rejlik,hogy az ember gondoskodása mellé kot-kot kapott egy lelki társat ,aki dorombolásával,
simogatásával meggyógyította őt. A kiérdemelt tiszteletet meg is adta ,abbahagyta a kapirgálást .A kis pedáns cica ezért hálás volt neki. Igen , ahogyan Ida is írja tanulhatnánk tőlük, hogyan járjunk egymás kedvébe csöppnyi lemondás árán.
Sok szeretettel gratulálok , Zsófi

2678
Emperor - 2012. augusztus 31. 22:05:52

Kedves Titanil!

Ó, milyen kedves történet, a tyúk és a cica barátsága. Az állatvilág sok meglepetést okozhat az embernek, sőt tanulhatnánk is tőlük egyet s mást.
Élmény volt olvasni ezt a bájos történetet.
Szeretettel
Ida

499
magyareszter - 2012. augusztus 31. 17:18:10

Kedves Magdi (Titanil)!

Azt hiszem az állatoknak, csakúgy, mint az embereknek sorsuk van, hiszen élnek sokszor jobban, mint némelyik ember és élnek igen sanyarú körülmények között, esetleg kidobva, kóborolva. Ennek a két kis sorstársnak találkozni kellett.Smile Nagyon megható, ahogy egymást vigasztalták, lám az állatvilágban is létezik olyan szeretet, ami független származástól, hovatartozástól. Megható, szép történet. Gratulálok! Sok szeretettel Eszter

3300
kandracs roza - 2012. augusztus 31. 15:07:07

Kedves Magdika!!bizony az emberek is ilyenek-sajnos.Megölnék a másikat.De ez a történet csodás gratulálok...Lexirózsa

277
farkas viola - 2012. augusztus 30. 20:44:59

KEDVES MAGDOLNA!

Nagy érdeklődéssel olvastam különös történetedet, valóban nem mindennapi. Jó lenne látni fényképen őket.
Hogy miért bántja egyik állat a másikat, sőt, meg is ölheti, ki tudja?
Húgom lányánál egyforma tenyészkutyák vannak s a legújabban odakerült kiskutyát, majdnem megölte az egyik. Szerencsére idejében észrevette a gazda, azonnal orvoshoz vitte, gyógyítgatják, de többé nem lehet a falkába engedni. Miért? Miért? Mint az emberek. Egyik szimpatikus, másik nem.

Szeretettel gratulálok: Viola

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.