Balázsi Pál Etel: Maguk es
Október közepe, vénasszonyok nyara.
Kolleganőmmel, aki már jártas a Gyimesek világában, családlátogatásra indulunk. Nemrég költöztek haza a családok az esztenákról. / havasokon, nyájak nyári szálláshelye ahova, nyáron kiköltözik a család pereputtyostól/ . Érződik a jelenlévő tanulók számán.
Gyönyörű a vidék. A keskeny völgyet hírtelen felszökő dombok védik. A hazakerült állatok bóklásznak az oldalakon, a lustán elterülő, figyelő kutyák védelme alatt.
Gizike már öt éve tanít itt. Élményként mesél idejöveteléről, az itteni emberek észjárásáról, szokásaikról, zárt életvitelükről.
- Tudd meg, itt egy külön világ van, olyan, mintha visszamennél a múltba, mintha itt megállt volna a világ kereke. Lehet pont azért jó itt. Elzárva a világtól, annak ügyes-bajos dolgaitól. Villanyvilágítás csupán az iskolában, a kultúrházban és az orvosi rendelőben van. Itt nem tudtak kollektivizálni, a gépek legurulnának az oldalakon mondja nevetve. Itt nem a pénz az úr. Cserekereskedelem folyik a hegyen túlikkal. Így lesz a pityókából bor, s rám néz hamiskásan.
- Hogy érted ezt? Nem szőlőből?
- Igen, szőlőből. A pityókát szőlőre cserélik.
Kemény, kegyetlenül nehéz az itteniek élete. A legközelebbi szomszéd háza látható, ha ehelyt/közel/ van, de amelyik ahalyt,/távol/ azt nem látod.
Nagy érdeklődéssel figyelem a mondottakat. Bennem egy más életforma kezd megelevenedni, szókincsem új szavakkal gyarapodik. Gizike megszakítja a „mesét”, a domb mögül egy takaros ház tűnik fel, ahol életet jelez a kéményfüst. Letérünk az útról – rövidítünk, jegyzi meg kolleganőm, miközben kivert ösvényre lépünk. A magánterületeket karókerítéssel választják el, büklögőkön / átlépő a kerítéseknél/lépünk át.
Érkezésünket kutyák jelzik, őket próbálja csitítani az udvaron tevékenykedő gazda s előnkbe siet a biztonság kedvéért. Gizikét ismerősként köszönti, engem meg Gizike mutat be. Érdeklődik a családról, az esztenán eltöltött eseményekről, volt-e négylábú látogatójuk, lett-e elegendő sajt, s télire széna?
- Hát egyszer arra tévedt egy medve, de a kutyák jól fogtak – vakarta meg tarkóját a magas , szikár gazda. Máskülönben jó volt a nyár, - mondja megelégedetten.
Közben előkerül az asszony két kis gyerekkel, akik nem lepődnek meg a vendégektől, Gizikét megsimogatják. Az iskolás gyerek nincs itthon, kiment a legelőre az állatok után. Odaadjuk az órarendet, s kérjük, küldjék iskolába, hogy odaadhassuk a tankönyveket is.
Az udvarban a gazda fát tesz az üstalatti a tűzre. - Pityókát főzünk a disznóknak, maguk es megehetik, tartsanak velünk, szívélyesen invitál. /hív/
Előkerül a hagyma, a túró, sajt,orda, a savanyútej, meg a házi vaj, amit gyermekkorom óta nem ettem.
Kint, az októberi friss levegőn, a frissen főtt, forró pityóka kis sóval, s a tejtermékekkel, olyan jól esett, hogy most is összefut a nyál a szájamban.
Amikor pityókát főzök, eszembe, jut a gazda invitálása : „ pityókát főzünk a disznóknak, maguk es megehetik”.

Írta: Balázsi-Pál Etel
3313
paltetel - 2013. január 19. 14:04:45

Kedves Titanil!

Az orda, egy másodlagos eljárással, tejsavból készített sajtféleség.
Könnyen emészthető. Könnyen romlik, frissen kell elfogyasztani, nagyon finom a kapros ordás palacsinta
Tárolni sósan lehet.

A történet a 60-as években történt, ma már más a helyzet, civilizált környezet, urbanizálás megoldva,...Smile

1403
titanil - 2013. január 18. 14:07:50

Kedves Etel!
Szinte láttam magam előtt a tájat és az emberek életét, mert a télen megnéztem egy dokumentumfilmet, és meglepődve láttam, mennyire másként élnek, gondolkodnak az emberek. De olyan szép környezetben nem is hiányzik más, elég az a szépség.
Jót mosolyogtam a pityókán, érdekes nevet kapott a burgonya. Viszont nem tudom mi az "orda".
Nagyon tetszett írásod!
Szeretettel: Titanil

3313
paltetel - 2013. január 18. 12:28:11

Ha gondolod? miért ne?Smile

3652
zina - 2013. január 17. 22:23:44

Smile
Még olvastam volna tovább.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.