Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Zentai Eta: Diplomácia alsó fokon (2013. február)
Új házba költöztünk, a két gyerek, a férjem és én. A lakást hamar birtokba vettük, szép tágas volt. A szomszédasszony meg minket vett birtokba, Ő is szép tágas. Heveny érdeklődése családom iránt, egy idő múlva kizárólag a férjemre korlátozódott. Ez új, vonzó fénnyel vonta be személyét, ami húszévi házasság után bizony egy kissé megkopott.
Mikor első alkalommal becsengetett, elbűvölt a közvetlensége. Itt lakik mellettünk, elvált, Lenkének anyakönyvezték, de mindenki csak Babának hívja. Kamaszodó gyerekeim halkan felvihogtak, amit nem is lehetett rossznéven venni, mert Baba 45 éves volt, kicsit lúdtalpas, és olyan kebelmérettel rendelkezett, ami valljuk be a babáknál elég szokatlan. Családi szótárunkba, a gyerekeket is beleértve, Babaként vonult be.
Kezdetben zavarba hozta férjemet. Elszokott az imádattól, különösen ilyen mennyiségben. Néha rajtakaptam, mikor sanda, ijedt, kis pillantásokat vetett Baba blúzkoptató csúcsaira. Sejtettem, hogy élete delén ezek a csúcsok igazi kihívást jelentettek. Az első hónapokban közösen derültünk Baba gyermeteg akcióin. Ha csengettek, valamelyik gyerek kinézett a kémlelőlyukon, és riasztott.
– Babaveszély apu, fedezékbe!
Apjuk ilyenkor elinalt a fürdőszobába, és addig ott kuksolt, míg szegény, hoppon maradt szomszédnőnk csalódottan nem távozott. Aztán baljós jelek kezdtek mutatkozni. Ha valami vicces megjegyzést tettem Babára, férjem nem nevetett, sőt a gyerekeket is rendre utasította. Számukra szomszédnőnk Baba nénivé avanzsált, hogy jó példával járjak elől, én is nénizni kezdtem. Párom szemrehányóan nézett rám, majd pillantása könnyedén. szelíd lankáimra siklott.
Éreztem baj van. Az én komoly, megállapodott társam új csúcsokra vágyik. Babát eddig golyóbiztos harcállásom tudatában derűsen lekezeltem. Most ellenség lett. Ha csengettek, riadót vert a szívem. Elhatároztam, hogy mielőtt fegyvert rántanék, diplomatikus leszek. Babát a jégre teszem. Megfagyasztom körülötte a levegőt.
Nem jött be. Mármint Baba sem ezek után a lakásunkba. Taktikát változtatott. Már korábbi felderítései során kileste, hánykor jön haza a férjem. Akkor kipattant lakása ajtaja mögül, és eltorlaszolta a haza vezető utat. Igaz pár pillanat múlva útjára engedte foglyát, de férjem ilyenkor gyorsan bekapta a vacsorát, felkapta a kis szerszámos ládát, és az ajtóból lazán visszaszólt, hogy Babánál elromlott az ezmegaz, megjavítja, és jön. Kétségtelen világéletében komótos volt, mindenhez idő kellett neki, Babához is egyre több. Fellázadtam!
– Baba hívjon szerelőt!
– Szegény, magányos nő, ki segítsen, ha nem a szomszéd? – védekezett.
A boltban összefutottam Babával. Lelkendezett, hogy mikor a férjem a mosógépet javította, majdnem beleestek a kádba. Olyan kicsi a hely, és ő adogatott.
– Hová? Az ágyba? – kérdeztem vissza, mint aki rosszul hall. Először jött zavarba amióta ismerem.
– Jaj dehogy, a kádba!
– A kádba? Dehát az kényelmetlen! – értetlenkedtem tovább.
– Ugyanakkora. – bizonytalanodott el Baba.
– Persze, ezek szabvány kádak, mi viszont nem is arra használjuk.
Baba nyelt egyet.
– Én csak adogattam a kedves férjének.
– Igen, igen, és ő vette a lapot. – mondtam rezignáltan. – Mindig így csinálja.
– Maga csúfol engem Erzsébet – tört meg – nevetségessé tesz.
– Én? Soha! – mondtam határozottan. Aztán bizalmasan hozzáhajoltam – És higyje el a férjem se. Mi csak egymás között, otthon, négyesben nevetünk nagyokat.
Baba egy hónap leforgása alatt a B lépcsőházból átköltözött a C-be.
– De ilyen hirtelen? – hüledezett a férjem.
– Tudhatnád, ő mindent teljes mellbedobással csinál – mondtam ártatlanul.

Írta: Zentai Eta
3313
paltetel - 2013. február 01. 18:09:24

Kedves, szellemes írás. Tetszik a párbeszéd Baba és a feleség között!
Szeretettel, Etel

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.