Johann-Bajzát Orsolya: Ki lakik a csigaházban? (2013. március)
- Senki! A puszta véletlen műve, hogy itt, épp ezen a helyen áll és állandóan hasra esel benne, mikor jössz! - üvöltözött a hangya a hőscincérrel, aki akárhányszor arra járt, mindig belebotlott a mészképződménybe és zuhanó röptében kérdezte: - Ki lakik a csigaházban? Persze ki mást, ha nem a szomszéd bolyban lakó hangyát idegesítette volna vele? Ez a becsapódás ugyanis naponta ötször, rosszabb esetben hatszor, hétszer, vagy esetleg nyolcszor is bekövetkezett. Ez egy gyenge idegrendszerű hangyát kellőképpen megviselt.
- Boldog lennék - harsogta tovább - ha egy napon kikerülnéd, képességbeli tényezőktől függ persze, hogy meg bírod-e tenni?!
Ezalatt a hőscincér rezegtette a bajuszát és enyhe pírral az orcáján, szemlesütve bólogatott a hangyának. Közben egyre-másra mondogatta:
- Bocsánat és elnézést.
A hangya a fent is említett idegben gyengélkedő állapotán nem sokat, sőt, mondjuk ki ez semmit sem segített. Mondókája végeztével a hangya bevágta az ajtaját és bentről lehetett már csak hallani morgolódását, néhány székcsattanás és pohárcsörgés kíséretében. A cincér ezután elballagott és ekképpen elmélkedett magában: „Ha ideges, hát ideges. Előfordult ez már máskor is. Bevallva az igazat, ez engem egyáltalán, de nem zavar. Ki mással beszélgetnék? Évek hosszú sora alatt nem költözött erre a vidékre senki.”
Gondolatai megrohanásától - akaratlanul is - elkezdte körbejárni azt a fűcsomót, amelynek innenső oldalán a csigaház, amonnani oldalán pedig ő maga volt. Lassan - elmondva a körbejárást - újra a csigaház előtt kötött ki és megfeledkezve mindenről belé is botlott. Esése pillanata és a földet érés között boldogan elkiáltotta magát:
- Ki lakik a csigaházban?
A többit innentől kezdve már mi is tudjuk.

Írta: Johann - Bajzát Orsolya
3652
zina - 2013. március 02. 17:44:43

Smile

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.