Balázsi Pál Etel: Miért születnek a fikciók ?
Mario Vargas Llossa szerint, azért, születnek a fikciók, hogy megélhessük valahogy azokat az életeket, amit a valóság nem ad meg nekünk. Szerinte, sarkalatosan fogalmazva – álmodás, irodalom nélkül, még ma is barlanglakók lennénk.
A fikció – nem szórakozás – szükséglet, de egyes formái ( TV-k valóságshow-i)
degradálóak, a valóság karikatúrái. Ezek a formák, állítja, nem fejlesztik a kritikus gondolkodást, egyfajta sorvasztó hatást gyakorolnak az alkotó gondolkodásra, amik, táptalajává válhatnak a szélsőséges eszméknek.
Ezzel szembe állítja, a vágyaink és a valóság különbségéből született nagy irodalmi műveket, melyek ellenségei a rasszizmusnak, hímsovinizmusnak, mindenfajta megkülönböztetésnek.
Arra a kérdésre, hogy ezek szerint a társadalom ketté szakadt : - olvasókra, vagyis felsőbbrendűekre, és alsóbb rendűekre, akik nem olvasnak? - tehát nem halad a világ, ha nem olvasunk?
Llosa szerint a kissebségek is képesek változtatásokra és hozzá tette – a világ jobb lenne, ha minél többen olvasnának.
Az író szerint az irodalom és a kultúra előtt a szex, pusztán ösztön, majdnem állati volt, míg a lelki és testi szerelmet meg kell alkotnia az egyénnek.
Llosa, beismeri, hogy nem gyakorló vallásos, vagy hívő, de a vallás ellenesség, morális ürességet vagy másfajta moralitást eredményezhet. Szerinte, a vallás képes minimális biztonságot adni, az élet értelmét illetően.
A diktatúrák ma már eltűnőben vannak, és nem tekinti senki példaképének. Az irodalom a diktatúrák egyik legnagyobb ellensége, – viszont azt is gondolja, hogy a szabad kapitalista rendszerek a kultúra kiigazítására szorulnak.
3313
paltetel - 2013. május 24. 16:35:03

Mario Vargas Llossa, író-olvasó találkozójából tallóztam, ami Kolozsváron a Babes-Bolyai Egyetem Bölcsészkarán hangzott el.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.