Szalay Miklós: Egyvilág 1. részlet - Hit és ateizmus
A hit bizonyítékok hiányában is meg van győződve a természetfeletti létezéséről, az ateizmus és materializmus bizonyítékok hiányában is biztos az ellenkezőjében.

Az ateizmus gyakran összekapcsolódik a materializmussal. Előbbi kimondottan az istenek létezését utasítja el, utóbbi azt feltételezi, hogy az anyagi világon és az azt vezérlő személytelen, automatikusan működő törvényeken túl nincs semmi. A kettő tehát nem esik teljesen egybe. Bár a materializmus feltételezi az ateizmus, létezhet olyan ateista, aki szerint istenek ugyan nincsenek, de például az elmét transzcendensnek, anyagi világon túlinak fogadja el, vagy hisz a szellemekben és hasonlókban.

Hit és ateizmus egyaránt meg vannak győződve a saját igazukról, ebből a szempontból tehát a kettő hasonló: az ateizmus is egyfajta hit. Egyúttal hasonlóan elvakult is tud lenni.

A hit illetve a vallás azonban lényegesen többről szólnak, mint pusztán arról, hogy mit gondolunk olyan dolgokról, melyeket nem tudhatunk. Egyrészt egyéni szükségleteket elégítenek ki, útmutatást és reményt adnak, másrészt társadalmilag rendet tartanak, és összetartást biztosítanak. Nem is csoda, hogy olyan elterjedtek. Lásd ezekről bővebben a ‘Vallás’ témát. Lásd továbbá a ‘Tudomány’ témában annak vallásos jellegét.

Érdemes észrevenni, hogy a végletekben is van hasonlóság: a végletességük. És nem is csak a hit és ateizmus esetében. Lásd például a ‘Bal oldal - Jobb oldal’ témában a politikai szélsőségek találkozásáról írtakat.

http://www.egyvilag.hu/
3313
paltetel - 2013. szeptember 07. 07:22:45

Ahhoz, hogy valamit elfogadj vagy elutasíts, ismerned kell bármi legyen az. A szélsőségek soha nem hoztak jót - pedig, ők amik határok között vannak.
A hit volt az, ami tovább vitte az emberiséget, reményt adott, tanított,...
Nem kell soroljam, hány tudós, művész, segítő hittel haladt, halad az életben.
Isten fizesse a felvetett témádat! Smile
Üdvözlettel, Etel

4226
egyvilag - 2013. szeptember 04. 21:06:13

Kedves Olvasók!

A fenti részlet az "Egyvilág" címmel készülő könyv "Hit, ateizmus, agnoszticizmus" témájából való.

Szeretném felhívni a figyelmeteket erre a rendhagyó munkára, melyben két dolgot szeretnék összegyűjteni. Egyrészt minden fontosat a világ működéséről, másrészt pedig mindazt a bölcsességet, ami segíthet okosabban élni az életet. Ennek megfelelően a könyv két nagy részből áll.

Az első rész igyekszik egy modern, objektív, teljes és egységes világképet adni. Ez hozzásegíthet ahhoz, hogy aki elolvassa, minden lényegesről értesüljön, ami körülveszi őt, hogy megfelelően meg tudja ítélni a világ dolgait és a saját helyzetét, illetve, hogy ne tudják megvezetni őt. Sok olyannal találkozhattok benne, ami eddig elkerülhette a figyelmeteket, sok olyat megérthettek, ami eddig homályos lehetett, a létezés nagy kérdéseitől kezdve, az elme és az ember természetén át, a politikán és a gazdaságon keresztül a kultúráig és az etikáig.

A második rész gyakorlatiasabb, néhány tömör elvet és számos praktikát kínál ahhoz, hogy az ember jobbá tehesse az életét. Ilyen elv például a nyitottság, a tudatosság, a harmónia és az egyensúly, míg a praktikák között megtalálható, hogy hogyan álljunk hozzá a lelki betegségekhez, a döntésekhez, a konfliktusokhoz, a barátsághoz, szerelemhez és gyerekneveléshez, hogyan tanuljunk, kommunikáljunk és érvényesüljünk. Szeretném, ha nálam minden használható feketén-fehéren együtt lenne, amit ha az ember szem előtt tart, nagyon már nem ronthatja el.

Ez egy igen tág témakör, tágabb nem is lehetne, és természetesen tisztában vagyok vele, hogy én nem tudhatok mindent. Ezért szeretnék lehetőségét adni a közönségnek, tinektek, hogy részt vehessetek a könyv megírásában, véleményezhessétek a kéziratot, észrevételeitekkel, tudásotokkal, tapasztalataitokkal jobbá tehessétek azt, segíthessétek a majdani olvasókat, egymást is. Ha tetszik az ötlet, a részleteket megtaláljátok az alábbi linken.

Előre meg kell mondanom még, hogy - bár amennyire csak a lényeg hiteles átadása megengedi, törekszem az érthetőségre és az egyszerűségre - a könyv nem egy könnyű olvasmány, igényli azt, hogy odafigyeljetek és elgondolkozzatok. Úgy vélem azonban, ennyit bőven megér a világ működésének megértése és az emberi élet bölcsességeinek megismerése. Hiszem továbbá, hogy a megértés, és különösen az, hogy a hétköznapi emberek is tisztában legyenek a dolgokkal, a világ jobbá tételéhez is nagyban hozzájárulhat.

A könyv számos különálló témára tagolódik. Ezek önmagukban is érthetőek, ki lehet tehát válogatni, ami benneteket érdekel. Ha viszont rászánjátok magatokat, hogy az egészet elolvassátok, akkor teljes képet kaphattok. Én bármelyiknek örülök, ha pedig hozzá is szóltok a munkámhoz, annak még inkább.

Gyertek hát, nézzetek körül nálam:

www.egyvilag.hu


A téma teljes szövegét pedig, melyből a fenti részlet való, a következő linkről tölthetitek le. (A linkelt oldalon a felső sorban kattintsatok a doc vagy a pdf szóra.)

http://www.egyvil...#temaid019

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.