Szalay Miklós: Egyvilág 2. részlet - Az interpretáció hatalma


Az interpretáció valaminek a magyarázását, tálalását jelenti.

Aki valamit (pl. egy üzenetet, szöveget, művet) magyaráz, annak lehetősége van a dolog jelentésének befolyásolására. A jelentést gyakran alakítják önös érdekekből, azért, hogy az embereket manipulálják.
Ennek a lehetősége abból fakad, hogy általában nehéz, és nem is célszerű a dolgokat teljes precizitással megfogalmazni, ezért gyakran hagyják meg őket bizonyos fokig általánosnak, nyitottnak, homályosnak.

Jellemző példa a nagy tekintélyű, homályosan megfogalmazott művek, mint a Biblia vagy a Korán, melyekből gyakorlatilag mindent meg lehet magyarázni. De hasonlóak a diplomatikus, politikai nyilatkozatok, ahol praktikus, ha az ember többértelműen fogalmaz, így akárki is hallja, és akárhogyan is alakulnak a dolgok, a nyilatkozó ki tudja magyarázni magát. Van olyan is, hogy az általánosság nem önös érdekeket szolgál, például a jogban, ahol nem lehet minden élethelyzetre szabályt alkotni, ezért meg szoktak hagyni bizonyos szabadságot a jogalkalmazóknak. Hasonlóan jóindulatú lehet az a homályosság, mely egyes műalkotásokat jellemez, ez ugyanis gondolkozásra, vitára készteti a közönséget.

Egy érdekes párhuzam: bizonyos értelemben a biológiai forma is szimbolizál, interpretál. Ez azt jelenti, hogy a külvilág jelenségeit és testi állapotainkat nem a maguk nyers valójában érzékeljük, hanem „lefordítva”, „megmagyarázva”. Például a kékség érzetének semmi köze sincs ahhoz a bizonyos elektromágneses sugárzáshoz, amit kékként érzékelünk, a kékség érzete egy „szimbólum”.

Hasonlóan, a fájdalom azt magyarázza el, „interpretálja” nekünk, hogy valami baj történt a testünkkel, amin jó lesz segítenünk és legközelebb elkerülnünk. Ez a helyzet az összes belénk programozott kellemes és kellemetlen érzéssel, legalábbis a biológiai forma által beültetettekkel.

*********************


Kedves Olvasók!

A fenti részlet az "Egyvilág" címmel készülő könyv "Fogalmak, szimbólumok, jelentés" fejezetéből való. A fejezet teljes szövege, illetve a könyv kéziratának eddig elkészült része megtalálható a következő címen:

http://www.egyvilag.hu/

Szeretném felhívni a figyelmeteket erre a rendhagyó munkára, melyben két dolgot szeretnék összegyűjteni. Egyrészt minden fontosat a világ működéséről, másrészt pedig mindazt a bölcsességet, ami segíthet okosabban élni az életet. Ennek megfelelően a könyv két nagy részből áll.

Az első rész igyekszik egy modern, objektív, teljes és egységes világképet adni. Ez hozzásegíthet ahhoz, hogy aki elolvassa, minden lényegesről értesüljön, ami körülveszi őt, hogy megfelelően meg tudja ítélni a világ dolgait és a saját helyzetét, illetve, hogy ne tudják megvezetni őt. Sok olyannal találkozhattok benne, ami eddig elkerülhette a figyelmeteket, sok olyat megérthettek, ami eddig homályos lehetett, a létezés nagy kérdéseitől kezdve, az elme és az ember természetén át, a politikán és a gazdaságon keresztül a kultúráig és az etikáig.

A második rész gyakorlatiasabb, néhány tömör elvet és számos praktikát kínál ahhoz, hogy az ember jobbá tehesse az életét. Ilyen elv például a nyitottság, a tudatosság, a harmónia és az egyensúly, míg a praktikák között megtalálható, hogy hogyan álljunk hozzá a lelki betegségekhez, a döntésekhez, a konfliktusokhoz, a barátsághoz, szerelemhez és gyerekneveléshez, hogyan tanuljunk, kommunikáljunk és érvényesüljünk. Szeretném, ha nálam minden használható feketén-fehéren együtt lenne, amit ha az ember szem előtt tart, nagyon már nem ronthatja el.

Ez egy igen tág témakör, tágabb nem is lehetne, és természetesen tisztában vagyok vele, hogy én nem tudhatok mindent. Ezért szeretnék lehetőségét adni a közönségnek, tinektek, hogy részt vehessetek a könyv megírásában, véleményezhessétek a kéziratot, észrevételeitekkel, tudásotokkal, tapasztalataitokkal jobbá tehessétek azt, segíthessétek a majdani olvasókat, egymást is. Ha tetszik az ötlet, a részleteket megtaláljátok a fenti linken.

Előre kell bocsátanom, hogy - bár amennyire csak a lényeg hiteles átadása megengedi, törekszem az érthetőségre és az egyszerűségre - a könyv nem egy könnyű olvasmány, igényli azt, hogy odafigyeljetek és elgondolkozzatok. Úgy vélem azonban, ennyit bőven megér a világ működésének megértése és az emberi élet bölcsességeinek megismerése. Hiszem továbbá, hogy a megértés, és különösen az, hogy a hétköznapi emberek is tisztában legyenek a dolgokkal, segíthet jobbá tenni a világot.

A könyv számos különálló fejezetre tagolódik. Ezek önmagukban is érthetőek, ki lehet tehát válogatni, ami benneteket érdekel. Ha viszont rászánjátok magatokat, hogy az egészet elolvassátok, akkor teljes képet kaphattok. Én bármelyiknek örülök, ha pedig hozzá is szóltok a munkámhoz, annak még inkább.

Gyertek hát, nézzetek körül nálam!
277
farkas viola - 2014. május 27. 08:57:29

Kedves Miklós!

Hát ide is átjöttem, sőt a Honlapodra is bekukkantottam.
Maximálisan felkeltetted az érdeklődésemet, szerintem másnak is ez lenne a véleménye, HA nem élnénk ilyen rohanó világban, amikor már megállni sincs időnk. Senki nem ér rá semmire, meghalni sem, de az jön magától, az egyén akaratától függetlenül.
Te egy tudós vagy és a tudomány oldaláról közelíted és próbálod segíteni az életet, a fejlődést. Dicséret érte.

Én, egyszerűségemnél fogva a szellemtan oldaláról igyekszem megtalálni a "miértekre" a választ, több évtizede. Hiszem, hogy van egy sorsfeladatunk az életünkre, - eddig is volt, ezután is lesz, ha le kell születnünk újra - melyeket teljesítenünk kell. Az már rajtunk múlik - szabad-akaratunknál fogva - hogy mire használjuk a talentumot és jobb, vagy bal irányba haladunk-e?

Kívánok továbbra is lelkes alkotást és nagy olvasótábort szeretettel: Viola In Love

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.