Balázsi Pál Etel: Megőriztem
Új ház emelkedik az udvaron a virágok földje helyett beton, keményedik, a már nem létező diófámnak nincs árnyéka. A gyümölcsöskert fái nem integetnek, idegenek, a madarak éneke sem ismerős. Régi nyomokat keresek, hátha valamit megőrzött az idő. Megismerek egy-két ott felejtett, elhagyatott, szégyenkező házat összehúzódva, vagy térdre rogyva az új, hivalkodó házak között.
A felépült új házak tengerében nem lelem iskolámat, pedig most is beülnék padomba.
Felújítva, délcegen áll az uradalmi kastély, a domboldalon a kripta. A templom tornyai most is irányt mutatnak.
Szánkózásaink nagy lejtője már nem olyan meredek, de a folyóhoz vezet az önfeledt lubickolások, a mosóteknős halászatok helyére. Ma, a folyó halad betonteknőben, fölötte betonoszlopokon nyugvó híd vezet.
Összezsugorodott a gombászások, csatározások lombhullató erdeje, oda is belépett a modern technika.
Bennem a múlt és a jelen kavarog. Hosszú éveken keresztül, az élt bennem, ha visszamegyek gyermekkorom legszebb éveim helyére, ott maradok.
Most, minél több változást látok, annál jobban örvendek, hogy megőriztem gyermekkori emlékeim helyszíneit. Ők az enyémek.
3313
paltetel - 2013. december 25. 05:01:24

Drága Viola!
Ebből a nagy távolságból kitűnik a magyarok együvé tartozása. Ez az a kastély ahonnan származnak Erzsébet angol királynő elődjei. Sok szép emlékem fűződik azokhoz a tájakhoz, emberekhez. Van annak a tájnak egy különleges vonzása. örvendek, hogy hasonló kedves gyerekkori emlékeink vannak.
Áldott, békés ünnepeket drága Viola!
Szeretettel, Etel

277
farkas viola - 2013. december 25. 02:05:36

Kedves Etel!

Bizony jó, hogy megőrizted az emléket. Minden megváltozik, fel sem lehet ismerni a régi helyeket.
Írod az uradalmi kastélyt, itt nálunk grófi kastély van, még nincs rendben, felette a dombtetőn a kripta, - lerombolták, de akkor oda jártunk szánkózni.
Lassan kihalnak az emlékezők.

Áldott ünnepeket kívánok szeretettel: Viola In Love

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.