Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Balázsi Pál Etel: Így ismertem meg (2014. február)
Május utolsó vasárnapja. A felkelő Nap első sugarai belebotlanak a Szentkúthy villa udvarán felállított ízlésesen megterített asztalokba.
Nagy napra virradt a család. Az idei, hagyományos évi összejövetelük két nagyon fontos évfordulót is hozott.
Ma ünneplik gróf Szentkúthy Imre születésének századik évfordulóját, és gyémántlakodalmát Jánossy Karolinával.
A közel száztagú család apraja-nagyja már a tegnap megérkezett a házaspár köszöntésére. Így nyugodt családi környezetben ünnepelhettek gyerekek, unokák, ükunokák, közeli rokonok.
Ma van a hivatalos fogadások, köszöntések, egyszóval a hivatalos ceremónia.
A sajtótájékoztatót a hivatalos ünnepség megkezdése előtt tartották. Jelen voltak az ország legnagyobb sajtóorgánumainak jeles képviselői.
Az Újságírók Szövetségének elnöke Pálffy Elemér az újságírók nevében köszöntötte a házaspárt. Méltatta a gróf úr sikereit a politikában, a közéletben. Az U.SZ nevében átnyújtottak egy gyönyörű virágkosarat és kifejezték reményüket, hogy a jó kapcsolat tovább is marad a gróf úr és a sajtó orgánumai között, ami jellemezte az elmúlt éveket.
A gróf úr megköszönte a jókívánságokat és a jó kapcsolattartás fontosságára is kitért.
Következtek a kérdések:
- Tisztelt Gróf úr! Ismerjük tevékenységét, erőfeszítéseit az ország és népe iránti elkötelezettségét, de engedje meg, hogy most a gyémántlakodalom alkalmával feltehessem azt a kérdést, hogy hol és milyen körülmények között ismerte meg kedves feleségét Jánossy Karolinát?
A házaspár összenézett, majd Karolina fejbólintással jelezte beleegyezését a feleletre.
A gróf mosolyogva felelt – ez az esemény 75 éve történt az osztrák síparadicsom Salzburg egyik sípályáján ahol telente 7-10 napot sízéssel töltöttem. Még most is pontosan emlékszem arra a napra, amikor megismertem drága feleségemet, az akkori fruskát. Hamisan a feleségére kacsintott.
- Más kérdés uraim?
- Elmesélné hogyan találkoztak?
- Azon a napon korábban keltem. Szerettem a hegyen a napfelkeltét. A csúcson álltam a természet csodálatos csendjében, arcomat süttettem a nappal. A napfelkeltével megélénkült szél, borzolta hajamat. Eszembe jutottak az eltelt napok és egy vidám lány arca, akit az esti bálon láttam.
Kezdtek jönni a síző társak, sísapkámat feltettem, lenéztem a sípályára, megnéztem az útvonalat s nagy lendülettel siklani, kezdtem. A hó kitűnő volt, sebességem nőtt, éreztem azt a csodálatos érzést, amit a gyorsulás ad az embernek. A pálya közepe táján jobboldalról hírtelen ellőmbe vágott egy gyerek, akit már nem volt lehetőségem kikerülni. Botjaimat elengedtem, sieimmel terpeszállásban közeledtem, karjaimmal felkaptam a gyermeket. A gyerek bal lábán lévő síléc orra beleakadt egy hóbuckába, előre buktunk. Aztán kimentettek, korházba vittek. A jobb karom gipszbe került. Érdeklődésemre, hogy a gyerekkel mi történt, furcsa választ kaptam. Az a gyerek 20 éves lány, ( kuncogás hallatszott a hallgatók között) akinek bal bokája kificamodott és egyelőre a korházban marad. A kórteremben jöttem rá, hogy a vidám, gyönyörű kékszemű lányról van szó, akit az előbb említettem.
Hálás tekintettel nézett feleségére, kezét megcsókolta, - íme, ez az a kékszemű vidám fruska, aki 75 éven keresztül hűséges társam volt az élet viharaiban.
Találkozásunk balszerencsés volt, de annál nagyobb szív-lélek feleséggel ajándékozott meg az Isten.
A hallgatóság felállva tapsolt. A hangulatos sajtótájékoztatásnak vége lett.
A nap hátralévő részében az idős házaspár eleget tett feladatainak. Mindenütt mosolygó, vidám embereket lehetett látni, amit a kovácsoltvas kerítésre felcsimpaszkodott gyerekek is ámulva figyeltek.

2014-02-01
3313
paltetel - 2014. február 04. 16:07:32

Drága Veronika!
Köszönöm, hogy olvastál és tetszik történetem.
Szeretettel, Etel

3313
paltetel - 2014. február 03. 17:34:19

Kedves Bujdosó!Smile

Ismertem 5 gyerekéből kettőt. Megtörtént eseményből merítettem a témát.
Örvendek, hogy tetszett a történet. Köszönöm.
Üdv. Etel

3659
bujdoso - 2014. február 03. 12:50:35

Kedves Etel!
75 évesen sem tudom hol leszünk, de 75 éves házassági évforduló! Nem semmi!
Nagyon megkapó, amikor a százéves gróf úgy tekint a feleségére, mint a régi vidám lányra.
Gratulálok! Üdv. bujdoso

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.