Balázsi Pál Etel: Helyzetjelentés _1 (2014. augusztus)
Felkelt a Nap. Ma megelőzött. Máskor már gőzölgő kávémat kortyolgatva fogadom fényes sugarait. Morcosan leosonok a konyhába, lefőzöm kávémat, férjemnek kikavarom a neccet (fiam három éves korában adta ezt a nevet a neszkávénak).
Eszembe jutott a tartozásom. Megígértem barátnőmnek, hogy írok a hegyekből zajtalan, nyugodt életünkről. Keserű kávém hamar felébreszt s gondolatban, összeállnak az események.
Elő a laptopot, s amíg elrepülnének a gondolataim, nekiveselkedem.

Drága Panni!
Nem tudom, oda lent a völgyben esik-e az eső vagy nem de itt naponta különböző formákban, időpontban meglátogat. A tegnapi hírtelen bőséges zuhé után az oldalakon, az utakon patakokban folyt a víz. A kerítést, javítgató férjemet bőrig áztatta. Meleg zuhany helyett, a munka hevét oltó hideg eső kimosta férjem ruháját és a „munkát szüntess” paranccsal megállj-t rendelt el. Ázottan úgy nézett ki, mint gyermekkorom madárijesztője eső után. Egy dolgot sajnáltam csak. A ruhacentrifugát nemrég ajándékoztuk el, így nem sikerült elázott férjemet elszédítenem.
A vendégeskedő Misi kandúr, köszönte szépen, jól el volt a bejárati ajtó küszöbén, nem ázott, pedig érdekes lenne a felcsíptetett száradó ruhák között. A tél végéig Misi kandúr az előkelő Micike névre hallgatott, mert a téli ünnepek alatt olyan gömbölyűre hízott a finom zsírosságoktól, hogy kölykezőnek nézték az idevalósiak.
Képzeld csak el, a férjem alig szabadult a vizes ruháitól és átöltözött azonnal újabb munka adatott a házban. Egy újdonság. Újdonság kérlek! Még ilyen nem történt a jó pár éve felépített hétvégi házunkban. A sisakos kéményt önkéntes munkával, kimosta az eső, illetve bemosta a kormot a konyhánkba. Fekete volt a korom leve, akárcsak az én bánatom. Elvégre pihenni jöttem ide, nem feltörlő rongyokkal futkorászni, szőnyegeket felkapkodni, amiket már a reggel becsületesen kiráztam, és még melengettem is a Nappal.
Erről jut eszembe. A szőnyegek összeszedésekor egy tenyérnyi nagyságú béka bújt a szőnyegek között. Természetes guvadt szemeivel azt kérdezte – mit akarsz te halandó, miért zavarod pihenésem, álmom? Hírtelen belém surrant a kétség! Jaj! Vajon nem egy elvarázsolt, segítségre szoruló királyfi látogatott meg? Már nem is volt olyan furcsa a nagy hasával, szétterpesztett lábaival és álmodozó szemeivel. Nyugodtan otthagytam. Ugye te szerinted sem lehetek én a kiválasztott?
Az eső elmúlt, kisütött a Nap. Az ereszünk alatt nagyon serénykedtek a négy fecskelakosztály felnőtt egyedei. Képzeld az egyik fészek már majdnem összkomfortos, a villanydugaszra építette a fészkét. Szomszédink, jobban mondva lakbér nélküli társbérlőink, használják a házunk falát, fogyasszák vizünket, a szúnyogokat, a bogarakat. Cserébe ők trágyázzák a fal melletti füvet, hajnali zenével köszöntik a napfelkeltét, hallatják nevelő csivitelésüket, bemutatják szorgos munkájuk eredményeit, a felnövekvő fiókákat, repülni tanító tudományukat és minden nap valami újdonsággal szolgálnak.
Elmélkedéseimből, a nyitva maradt kapun bejött szomszéd kecske zökkentett ki. Pillanatok alatt már a jóst-a, bokrát kóstolgatta – ez már igazán felháborító volt! Feléje szaladtam, ő a szakállas pofáját, rágó állkapcsát a vitamindús, jóízű levéltől elégülten felém, fordította. Kifelé tereltem az udvarról, ő mekegve elégedetlenkedett a barátságtalan vendégfogadásért, pedig tártkapuval vártuk. Bele lépett a vizes edénybe, a víz kiömlött, s ő hírtelen szembe állt velem, mint egy lehetséges ellenféllel. Neked elárulom, egy kissé megijedtem. Farkasszemmel egymásra meredtünk, majd, tétovázva elnéztünk egymás mellett. Ő, azzal a gondolattal, hogy az okosabb enged – kisétált az udvarról. Megkönnyebbültem. Utána bezáródott a kapu.
Estefele hazatértek a gombászokat elkísérő kutyák is. Nehogy azt hidd, hogy a mi kutyáink, csak kosztra járnak hozzánk. Purdé, Szolga, Vöcsök, Féldeci. Mindenik kutya nevének meg van a története. Úgy emlékszem te már ismered őket, de ha nem, majd amikor idejössz, bemutatom őkelméket. Szolga nálunk köt ki. Férjemmel jó barátok. Ő, már tölti is az előre elkészített kutyavacsorát. Megérdemli – magyarázza nekem minden alkalommal, - mert engem is elkísér az erdőbe. Szolga erőteljes nagy testét rövid, tömött, fehér, fekete foltos szőr borítja. Feje nagy, erős álkapcsa, nyálazó szája bernáthegyi felmenőkre utal. Végtelenül barátságos, ha megsimogatod, szeretete jeléül első két lábával rád ugrik, könnyen fekvő állapotba kerülsz, és már nyal is egyet az arcodon. Ezt tapasztalatból tudom.
Megérkezik a gombát összegyűjtő autó. Ilyenkor a kert kerítésére kikönyökölve, meghallom milyen termést gyűjtött össze a gombászó család. Tudod, itt nincsenek titkok. Mindenki mindent lát és hall. Ébredéskor, mindenki a saját udvarából elmeséli álmát (persze, ha álmodott), megoldjuk a világ bajait, a napi étrendet megtárgyaljuk és a tervezett programjainkat, kibeszéljük.
El szentült a Nap. Hírtelen hideg fuvallat érintett meg, a fényesség félhomállyá változott. Behúzódtunk a házba. Mindenki maga veszi elő a vacsoráját, ki, amit kíván, vagy nem is eszik. Meghallgatjuk a világban történteket a TV-ben, majd előveszem a soron lévő könyvemet, s pizsamáson hanyatt fekve olvasok. Férjem, a fiam szerint:„kereszt fejvényt rejt”
A kását fújó szuszogás elálmosít, leteszem a könyvemet, kioltom a lámpát. Halkan elmondok egy imát és megköszönöm a mai napot, abban a reményben, hogy reggel is mindent rendben találunk.

Szeretettel ölel barátnőd,
Rebeka

Utóirat a tegnapi levelemhez. Ma reggel férjem kétségbeesett hívására ébredtem. Leszaladok a nappaliba és a szoba közepén egy ismeretlen valami, mozog. A sejtelmes félhomályban nem tudtam elképzelni, mi lehet, hiszen minden ajtó, ablak bezárva. Hol jöhetett be ez az ismeretlen? Kitalálod mi volt? Három lehetőséget kapsz, hogy kitaláld. Naaa?
Várom válaszod! Puszillak.
Rebeka


2014-07-31
277
farkas viola - 2014. augusztus 09. 23:11:06

Kedves Etel!
Nagyon tetszett hangulatos írásod, igazán szórakoztató.
Szeretettel gratulálok: Viola In Love

3313
paltetel - 2014. augusztus 09. 20:37:40

Kedves Ancsa!
valóban nem az "elvarázsolt béka", nem is Misike az új sejtelmes vendég, de van még egy lehetőséged, hogy gondolj valamire, egy újabb vendégre.
Lesz folytatás, gyűlnek az élmények, amik remélhetőleg elnyeri az olvasók tetszését.
Köszönöm, hogy szurkolsz és tetszett kis történetem.
Szeretettel:
Etel

3313
paltetel - 2014. augusztus 05. 19:37:12

Kedves Mab Tee!
Remélem kedvet kaptál egy kis hegyi vakációzásra.
Örvendek, hogy tetszik kis történetem.
Sajnos te sem találtad ki a hajnali hívatlan, sejtelmes lényt. De még van két lehetőséged.Smile
Üdv. Etel

1543
Mab Tee - 2014. augusztus 05. 17:30:08

Kedves Etel!

Most már tudom, mi a helyzet fent a hegyekben, és másodszori elolvasásra is tetszik ez a kis helyzetjelentés.
Csak nem a békakirályfi döntött úgy, hogy mégiscsak kikövetel egy csókot? Grin

Üdv: Mab Tee

3313
paltetel - 2014. augusztus 04. 15:59:40

Kedves Magdi!
Örvendek, hogy írásom elnyerte tetszésedet. Sajnos te sem találtad ki a félhomályban rejtőzködő lényt, de még van két lehetőséged erre.
Az biztos, hogy nem földönkívüli, valós földilény.
Szeretettel, Etel

3313
paltetel - 2014. augusztus 04. 15:53:22

Kedves Zsolt!
Őszintén örvendek, hogy tetszett írásom, aminek történetét a valóságból merítettem. A folytatása, reményeim szerint szintén szórakoztatóak.
Nem találgattál, hogy mi lehetett a félhomályban, vagy nem is érdekel?
Köszönöm elismerő szavaidat.
Üdv. Etel

1403
titanil - 2014. augusztus 04. 15:05:50

Kedves Etel!
Jót mosolyogtam humoros történeteden. Hogy egy hétvégi nyaralóban mennyi minden történik! Ezt nagyon szemléletesen, érdekesen írtad meg egy valóságos, vagy kitalált barátnődnek. Próbálom megfejteni, vajon másnap reggel a félhomályban milyen ismeretlen valami mozgott. Talán egy ufó-bébi, vagy csak egy valaminek az árnyéka?
Gratulálok történetedhez!
Sok szeretettel: Magdi

4690
antalzsolt - 2014. augusztus 03. 21:55:45

Kedves Etel!

,,Helyzetjelentés" mint hójelentés. Smile Megmondom őszintén, általában untatnak a napjainkról szóló írások, drámák, és csak valami furmányos csavarral tudom őket elviselni. Ez a novellád azt hiszem kirívó az utóbbi időben általad megosztottak közül. Könnyed és szórakoztató. Igazán gratulálok!

Üdv: Zsolt

Ui: Hogy mi volt az a félhomályban mozgó valami? Inkább nem mondom ki a nevét, mások úgysem hinnék el. Wink

3313
paltetel - 2014. augusztus 03. 15:22:35

Kedves Eszter!
Örvendek, hogy te is, ha csak egy "kicsit" is a hegyekben nyaralhattál. A következő levelem tovább kalauzol az erdőrengetegben. Sajnos, nem találtad ki a hajnali látogatót, de még van két lehetőséged, hogy kitaláld akárcsak Panninak.
Köszönöm Eszter, hogy olvastál és bekapcsolódtál a történetbe. Panni is a "béka királyfira" gondolt. A válaszom: Nem ő!Wink

499
magyareszter - 2014. augusztus 03. 13:50:14

Kedves Etel!
Megsértve a levéltitkot elolvastam Panni barátnődnek írt leveledet! Smile Örömmel nyaraltam én is egy kicsit fent a hegyekben, ahol mindig történik valami, akár a házon kell valamit javítani, akár az erdőbe lehet menni gombászni, állatok vesznek körül, még béka is kerül a szőnyegek közé. Azt hiszem ő lehetett a reggeli látogató?
Gratulálok írásodhoz! Sok szeretettel Eszter

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.