Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Kasza Peter: Isten Lettünk (2014. november)
Isten halott.
Sokáig ezt a mondatot emlegették, amikor az emberiség történelmének legnagyobb és legjelentősebb felfedezéséről esett szó.
Most már nem így van. Nem azért, mert nem igaz – sajnos, vagy nem sajnos, de igaz.
Amikor tagadhatatlan bizonyítékot találtunk Isten – az egyetlen és nagybetűs – létezésére, az egész emberiség – több évtizednyi totális háború után, ami vérmocskos sárgolyóvá változtatta a bolygónkat – készen állt az egyesülésre. Készen álltunk rá, hogy emberiségből Emberiséggé lépjünk elő. Készen álltunk rá, hogy félretegyük, végképp és visszavonhatatlanul eltöröljünk mindent, ami több tízezer éven át egymással marakodó, a legjelentéktelenebb dolgok miatt a másik torkát kitépő vadállatokká redukált minket.
Kitörtünk saját vakságunk elnyomó homályából. A letűnt korok dogmáit Gyehennára vetve az abszolút tudás keresésére indultunk. Akadályt és félelmet nem ismerve, kudarc és tévút gondolata nélkül léptünk ki a csillagok közé. Immár tudtuk, hogy a Végtelen is csak egy határ. De nem ez érdekelt minket, arra vágytunk, ami azon túl van.
Megtaláltuk Istent.
Hit és tudomány nem létezett többé egymás nélkül, nem volt olyan ember – évezredek óta –, aki e két pillért bármely módon szembeállította volna egymással.
Hatalmasokká váltunk. Ahogy ez a szó – hatalom – eggyé vált velünk, többé már nem voltunk emberek.
Mi lettünk Isten. Az egyetlen.
Nem törődtünk azzal, hogy kreátorunkat lassan homályba süllyeszti önnön tündöklésünk túláradó fénye.
Isten elmúlásának bizonyossága jóval a megtalálása előtt teljesedett be, abban a pillanatban, ahogy a felsőbb hatalom létének első gondolatamegszületett. Egy szempillantás alatt dőlt el: Isten halott.
Imádkozni kezdünk. Kerestük Őt. Tagadtuk, dicsőítettük. Végeztünk Vele.
Még ha Ő maga sem törődött bele az abszolút halálba, sorsának bizonyosságán teljes hatalmával sem változtathatott. A végtelen tudás határán állva megöltük Őt. Zokszó nélkül. Megbánás nélkül.
A halála, a végleges elmúlása keserűség és gyász helyett megelégedéssel és büszkeséggel töltött el minket. Aztán ez is elmúlt. A hosszú évek során – az Idő egyre kevesebbet jelentett nekünk – a tudat, hogy Isten lettünk, egyre természetesebbé vált.
A teremtés evolúciójának skáláján haladtunk. Immár csak mi maradtunk. Most már Mi voltunk.
Ahogy isteni hatalmunk egyre nőtt, vele nőtt a vágy, hogy végleg beteljesítsük rendeltetésünket: teremtettünk. Életet adtunk valami olyannak, ami nem létezett azelőtt. Egy teljesen új fajt alkottunk. Egy új lényt, ami a miénk volt. Nem a gyermekünk, a teremtményünk.
Saját világot adtunk Nekik. A beavatkozás kísértése nélkül, távolról figyeltük Őket. Határtalan büszkeség melengette szívünket, amely az isteni lét magányában egyre hidegebbé vált. Ezzel isteni létünk beteljesedett.
Fejlődtek.
Elképesztő sebességgel fedeztek fel, építettek, kísérleteztek. Mintha csak saját evolúciónk gyorsított felvételét néztük volna.
Mi teremtettük őket. Ahogyan egykor Ő teremtett minket. Mi azonban tudtuk, hogy mi vezetett az Ő halálához: a Mi felemelkedésünk. Ahogy a létezésének gondolata gyökeret vert a tudás hiányának üres talajába, ahogy imádkoztunk és kerestük Őt, úgy haladtunk megállíthatatlanul a nagy szerepváltásunk felé.
Nem léptünk kapcsolatba velük, csupán gyönyörködtünk hihetetlen fejlődésükben. Lenyűgözött minket, ahogy túlszárnyalják elvárásainkat és legprecízebb előrejelzéseinket. Mi voltunk a nézők, Ők a színészek.
Csakhogy a színészek tudják, hogy nézik őket.
Végtelen büszkeségünk és saját dicsfényünk okozta elvakultságunk miatt olyasmi történt, ami nem következhetett volna be, Velünk nem: hibáztunk.
Már tudjuk, hogy késő. Annyira biztosak voltunk benne, hogy Istenné válásunk végleges és tagadhatatlan, hogy valósággal lenyűgözött minket, amikor először tekintettek érdeklődéssel az ég felé. Ahogy ábrándozva bámulták a csillagok végtelen birodalmát, Mi csodáltuk őket, ahelyett, hogy emlékeztünk volna arra a pillanatra, amikor Mi tettük ezt legelőször. A pillanat azonban tovaszállt.
Imádkozni kezdtek.
5111
mbotiw - 2015. március 01. 15:18:21

Kedves Peti!

Ha a mikrobiológusok mondják, biztosan igaz. SmileAmint időm megengedi, az említett művet. Smile
"Felbonthatatlan összetettség"... Látszik, hogy filmek fordításakor nem figyelnek kellőképpen oda a hasonló kifejezések helyes fordítására. Legutóbb egy műsor az "egyszerűsíthetetlenül összetett" változatot használta, már akkor szemet szúrt...

Üdv: Mészáros Botond Smile

4992
kaszapeter - 2015. március 01. 14:56:31

Az ostoros baktérium ostora is fokozatos fejlődés eredménye, ezt a molekuláris biológia be is bizonyította. A "felbonthatatlan összetettség" érve sokszor felmerül az evolúcióval kapcsolatban. Ajánlom Richard Dawkins műveit, nagyszerű biológus, elég érthetően és érdekesen tudja elmagyarázni a dolgokat.
A Multiverzum elmélete valóban a legkézenfekvőbb magyarázat a mi univerzumunk keletkezésére a legtöbb fizikus szerint.
Örülök, hogy érdekelnek az ilyen témák, szerintem is nagyon izgalmasak. Smile

Üdv,
Peti

5111
mbotiw - 2015. március 01. 14:43:18

Kedves Peti!

Az evolúcióban úgy nem hiszek, ahogy a jelenlegi állapotában, megfogalmazásában létezik. Vannak ugyanis olyan elemi felépítések, melyek több, mint 50 "alkatrészből" állnak, s ezek egyetlen ilyen alaktrész nélkül működésképtelenek, így nem fejlődhetett ki fokozatosan, csakis egyszerre (lásd: az ostoros baktériumok ostora). Smile
A Multiverzum egy nagyonis kézenfekvő teória, mivel az Ősrobbanást a Mindenség Elmélete szerint valószínüleg egy antifeketelyuk (mondhatni fehérlyuk) okozta, mikor egy szomszédos univerzum tere átszakadt egy feketelyuk hatására, így szivárgott ma ismert otthonunkba az anyag. Ez egyébként sok kérdést megválaszol. Mellesleg, nem hiszek a végtelenben, ugyanis logikailag értelmetlen. Smile

Lehet, hogy soha sem fogunk mindent tudni, de lehet, hogy megérjük az abszolút tudás elnyerését. Addigis maradunk annál, hogy "Ó, áldott tudatlanság!". Smile

Üdv: Mészáros Botond Smile

4992
kaszapeter - 2015. március 01. 14:08:32

Köszönöm, hogy olvastad a művet, Boti, örülök, hogy tetszett és gondolkodásra ösztönzött! Smile
Természetesen ezek csak metaforák, hasonlatok, magok, amikből remélhetőleg gondolatok csíráznak ki.
Az okfejtésed rendkívül érdekes, rengeteg jó gondolat van benne, látszik, hogy te is "nagyon tudsz valamit". Wink
Néhány dolgot azért szeretnék tisztázni: nem vagyok hívő, a "felsőbb hatalom" semmilyen formájában nem hiszek, sőt kifejezetten tagadom. Az evolúció pedig tény, nem vélemény - természetesen sok dolog van benne, amiről maga Darwin is tévedett (néhol nem is kicsit), de semmi kétség afelől, hogy a tudomány ezeket a réseket is be fogja tölteni egyszer. Az abszolút tudás elérése szerintem nem lehetséges, mert valószínűleg egyszerűen nem lesz rá elég időnk Grin, de mindenképpen erre kell törekednünk.
Ja és a Multiverzum csak egy teória a sok közül, van, aki egyetért vele, mások nem, a tudósok már dolgoznak rajta egy ideje, meglátjuk mi lesz a vége...

Örülök, hogy itt jártál!

Üdv,
Peti

5111
mbotiw - 2015. március 01. 13:04:45

Hú, Peti, valamit nagyon tudsz!!! Smile

Ez az egyik kedvenc témám. Az emberből isten válik...hmm...
„Megteremtette tehát az Isten az embert, a maga képére; Isten a maga képére és hasonlatosságára teremtette, férfiúvá és asszonnyá teremtette őket.”1Mózes 1:27.
Ismerős? Smile Magával az evolúcióval, úgy, ahogy ma van, nem értek egyet. A fejlődéssel, a folyamatos javulással, hatékonyabbá válással egyet tudok érteni, de ez nem evolúció. Ez több. A képesség, hogy meg tudjuk érteni a felfoghatatlant (igaz, csak morzsákból falatozunk) egy sajátos jelrendszerrel, már siker. Viszont, meglátszik a hiba minden rendszerünkben: a kivételek mindig ott vannak, az ember képtelen felülkerekedni önmagán. Egyedül nem. Úgy, mint egy ember, nem teheti ezt meg, csak akkor, ha belőle válik Az Ember. Ez pedig újabb kérdéseket vet fel: minden hatalom és felelősség egy személy kezében megbódít, felrúg mindent, amiért addig küzdött. Mert megállít a hatalom, a vagyon, csak a legszilárdabb jellem és a legjobb agy képes felülkerekedni. De úgysem fogjuk megfejteni az Univerzumot. Tudunk a Multiverzum létezéséről, de arról is, hogy az ember abban a pillanatban, amikor eléri a mindent tudást, amikor megáll, megszűnik létezni. Ezt pedig Az Ember is nagyon jól fogja tudni, így a mindenek felett állás helyet egyesülni fog az Univerzummal, azért, hogy segítse az embert, azért, mert nincs más megoldás. Ez sem az, csak húzzuk az időt. Előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor elérünk a mindenség kapujáig és átlépjük azt. Ez lesz az új kor, a teremtés korának kezdete, ami alapjaiban fogja megrengetni a világot. Mert cél nélkül az ember saját pusztulását idézi elő...Smile

Jó volt kicsit gondolkozni, köszi, hogy olvsahattalak:
Mészáros Botond Smile

4992
kaszapeter - 2014. december 02. 10:14:47

Kedves Vali!

Ilyen dicséretre szinte nem is tudok mit mondani... nagyon köszönöm, hogy elolvastad, és örülök, hogy tetszik! Smile

4993
Vali-mami - 2014. december 01. 22:29:47

Kedves Péter!

Csodálattal olvaslak.
Mindig elkapod a kíváncsiság fonalát.
Filozofikus felvetéseidre választ is adsz.
Rendkívül érett írói vénával írsz.
Ismét gratulálok !

Üdvözlettel: Vali m.

4992
kaszapeter - 2014. december 01. 10:44:08

Kedves Andrea!

Néhány dologban nem értünk egyet, de köszönöm, hogy elolvastad és örülök, ha még tetszett is. Smile

3390
andika72 - 2014. december 01. 08:17:49

Isten él. Valóságos, megismerhető. Amikor az ember önmaga istenkéjévé akar válni, saját magának állít fel szabályokat, korlátokat. Mivel ezek jóval a valódi Isten törvényeinek szintje alatt állnak, az ember gátlás nélkül feloldozhatja önmagát bűnei alól. Hiszen nem is tekint rájuk bűnként, csupán botlásként. Eltűnik a bűn, bűntudat, bűnbánat érzése, fogalma.
Érdekes fejtegetés volt. Köszönöm Andrea

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.