Szalay Miklós: Önigazolás - Egyvilág - 7. részlet
A kognitív disszonancia és az önigazolás

Először is azt érdemes elmagyarázni, mit nevezünk kognitív disszonanciának. Ez egy olyan kellemetlen, feszült tudatállapot, amikor valamilyen ellentmondást érzünk a gondolatainkban, a cselekedeteinkben illetve e kettő között.
Néhány példa:
• Amikor tudjuk, hogy a dohányzás káros az egészségünkre, de mi ennek ellenére csináljuk, ami lelkifurdalást okoz.
• A bűntudat, mondjuk, ha becsaptuk a barátunkat, és ettől nehéz továbbra is jó embernek tartanunk magunkat.
• Amikor valaki gyűlöli a négereket, aztán elbeszélget eggyel-kettővel, és ebből feldereng, hogy ők is emberek.
• Ha egy hívő ember számára megkérdőjeleződik az általa vallott világkép. (És ez nemcsak azért esik rosszul, mert akkor nem kerülhet a mennybe, hanem azért is, mert akkor lehet, hogy az egész életét tévedésben élte le.)
• Vagy éppen, ha jó sok pénzt fizettünk egy autóért, aztán kiderül, hogy jobbat is kaphattunk volna olcsóbban.
Mivel a kognitív disszonancia kellemetlen, az ember sok mindent megtesz, hogy elkerülje, megszabaduljon tőle. Ennek egyik eszköze az önigazolás.
Az önigazolásnak két fő módszere van. Először is, amikor megpróbáljuk meggyőzni magunkat, érveket keresünk, illetve kreálunk amellett, hogy a dolgok tulajdonképpen rendben vannak. Például, ha bántottunk valakit, akkor előhúzzuk, hogy ő is bántott már másokat, így amit tettünk, az voltaképpen igazságszolgáltatás, igazából tehát indokolt volt, amit tettünk. Ez az úgynevezett külső igazolás.
Másfelől, az ember arra is hajlamos, hogy megváltoztassa a hozzáállását, az ítéletét, az attitűdjét a szóban forgó dologgal kapcsolatban. Például elkezdhetünk pozitívabban viszonyulni az erőszakhoz, mondván, igaz, hogy fáj, de jót is tesz, megedzi azt, aki kapja, vagyis nem is olyan rossz az, amit tettünk. Ez a belső igazolás.
Tehát:
Az önigazolással gondolkozásunk, cselekedeteink ellentmondásait igyekszünk megszűntetni. Két módszere van: önmagunk meggyőzése és a hozzáállásunk megváltoztatása.


************************************


Kedves Olvasók!


A fenti részlet az "Egyvilág" című könyv "Önigazolás" fejezetéből való. A teljes változat elérhető a következő linken:

http://www.egyvilag.hu/temak.shtml#temaid058

(A megjelenő oldalon, ahogy áll, a legfelső sort nézzétek, ott találjátok a megfelelő doc vagy pdf file-ra mutató linket.)

Az egész könyvről a következő címen olvashattok bővebben:

http://www.egyvilag.hu/bemutatas.shtml

Ebben a rendhagyó munkában két dolgot szeretnék összegyűjteni. Egyrészt minden fontosat a világ működéséről, másrészt pedig mindazt, ami segíthet okosabban élni az életet. Mindezt tömören, módszeresen és érthetően.

Gyertek, és nézzétek meg, mi is lesz ez!
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.