Balázsi Pál Etel: Egy az életünk, egy a...
Drága jó szüleim mindig tanítgattak a jó modorra.
Megmutatták, hogyan kell enni, és minél többet kell rágni, rágni, rágni – szóltak gyakran rám. Tanították az erkölcsös viselkedést is. Kerüld a nagyobbakat, főképp a fiúkat, mert ha azok rád néznek, megigéznek, és soha többet nem látsz minket. Érted? Jól neveltként én csak bólogattam.
Tavasszal a mezőn bolyongva, egymásba botlottunk. Két fekete gyöngyszemével rám nézett, amitől talán elpirultam, híres fehér fogaival rám mosolygott és én zavaromban rágni kezdtem, olvadoztam. Elfordítottam a fejem, szüleim intelmei jutottak eszembe. Elvesztem, gondoltam ijedten. De ő kedves bajszával megcsiklandozott, hozzám bújt, szerelmesen suttogott, finomságokat hozott… Tudtam, éreztem ő az, aki nekem kell. Olyan jó, gabona illata volt.
Csitri koromban mindig erről álmodtam. Egyszóval, belezúgtam. Szerelem volt az első látásra. Többet a szüleimet nem láttam, de nem bántam.
Hamar jöttek az apróságok. Fejlődtek, és korán elhagyták az otthont. Kalandra vágytak. Jó szülőkhöz illően mi is elláttuk őket jó tanácsokkal.
Lassan hűvösek lettek az éjszakák, sokat esett az eső, új szálláshely után kellett néznünk.
Kissé szomorúan, de már didergősen, elindultunk. Eszünkbe jutott a mező végében az erdőszélén megbújó ház. Körüljártuk. Csend volt, csak néha a szél suttogott a sarkoknál. Se ember, se állat. Külön-külön megpróbáltuk, hol juthatunk be.
Sikerrel jártam. Soha ilyen nyugodt, csendes helyen nem jártam. Kissé félve a fal mellett haladtam miközben bámészkodtam a tágas helyiségben és nem vettem észre azt a hideg, fényes valamit, amibe beleléptem.
Ő, egy idő után, szólongatva elindult utánam. Engem már a fájdalom, a félelem gyötört, hogy többé nem láthatom. Segélyhívásomat meghallotta, felém rohant, hogy segítsen, de ő sem vette észre, hogy mitől kellene tartania. Vigyázz! – kiáltottam, de már késő volt.
Mindketten rabjai lettünk egy ravasz, rosszindulatú cselnek. Ragasztós deszka közepén, szalonna kocka díszelgett. Minél jobban próbáltunk szabadulni annál jobban beleragadtunk a ragasztóba. Nem tudtunk belenyugodni fogságunkba. Már erőnk elvesztésének határához értünk, szívünk kitörni készült mellkasunkból, minden kis mozdulat rettenetes fájdalommal járt. Nyújtózkodtunk és végül megöleltük egymást.
Megszólalt az én szerelmetes Fogim:
- Rági, kicsi Rágim, - szeretsz-e még?
- Persze, Fogim, nagyon szeretlek!
- Látod? Egy az életünk, és egy lesz a halálunk! - kicsi Rágim.
- Igen, ez az életünk és ez lesz a halálunk, Fogim, drága Fogim.
Így a két kis mezei egér összeölelkezve, könnyezve, lépett át egy más világba.


Balázsi-Pál Etel

2015-06-06
277
farkas viola - 2015. július 08. 15:00:33

Vissza jöttem kedves Etel, mert PiaNista megírta a hozzászólásában, hogy ismeri a Férjed
Hogy milyen kicsi a világ?
Puszi Neked: Viola

3313
paltetel - 2015. június 11. 11:05:36

Kedves Ottilia!

Szívből örvendek, gratulációdnak, valamint a hozzá fűzött gondolataidnak.
Szép, eredményes nyári napot kívánok neked és családodnak.
Szeretettel,
Etel HeartRose

2693
doroty - 2015. június 11. 09:58:11

kedves Etel!
Szívből gratula csodálatosan megírt egyszerű, nagyszerű kis karcolatodhoz. Kevés ember képes látni olyan lények szemével, akikről azt hihetnénk - csak vannak. Élnek és halnak, közben, mi közömbösen átlépünk a ragasztón.Te nem ezt tetted.
Köszönöm
Szeretettel
OttiliaRose

3313
paltetel - 2015. június 11. 05:41:14

Kedves Viola!

Ezt a kis történetet a múlt ősszel "ötöltem ki" - amikor az egerek a hideg elől behúzódnak a mezőről, pincékbe, istálókba, házakba, padlásokra. Figyeltem földalatti útjaikat. Hozzánk is ellátogatott két kis egér. Nem vot más választás csak a ragasztós deszka. Félős volt a szaporodásuk.
Sajnáltuk, de közös hétvégi házat nem tarthatunk.Sad
Köszönöm az elismerő szavakat.
Szeretettel,
Etel RoseRoseRose

277
farkas viola - 2015. június 09. 21:12:47

Kedves Etel!
Amilyen nagy érdeklődéssel kezdtem olvasni, a végén meglepődtem és elszomorodtam.
Szegény kis állatok. De kitűnően megírtad.
Szeretettel: Viola RoseRoseRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.