Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Schuller Emil: Schuller Emil: Hamu és gyémánt
Mária már harmadszor próbálta begyújtani a gázkonvektort. Fázósan húzta össze magán a kardigánját. Még csak két hét telt el a temetés óta. Nehéz elfogadni, hogy egyedül maradt. Ez a Tomi gyerek, ha nem lenne. Olyan, mintha a saját fiam lenne. "Gyorsan sütök neki egy 10 palacsintát, mert nagyon szereti!" - gondolta.
- Bezzeg másképp volt, amíg a jó Ferenc még élt! Negyvenöt évi együttélés után, csak úgy egyszerűen itt hagyott! Csak mert mindig kímélni akart, - mint akkor is, - hogy bevásároljon helyettem! - gondolta szomorúan. Lement vásárolni, hogy legyen otthon friss zsömle, tej, kocka sajt, párizsi, mi-egyéb.

Mária csak a hírt hallotta a rádió déli krónikájában!
- Tömeges gázolás történt a Király utcában. Egy személyautó vezetője elvesztette uralmát a járműje felett, és a járdán közlekedő emberek közé rohant. Egy személy súlyosan, hárman könnyebben sérültek, és egy idős hallássérült személy pedig, - a helyszínen életét vesztette! - hangzott a bemondó szenvtelen hangja. - És most hallgassák meg az időjárás jelentést!...
Kikapcsolta a rádiót. Iszonyú balsejtelem kezdte gyötörni annyira, - hogy minden erő kiszállt belőle, és egy fotelba roskadt. Várta, - egyre várta, hogy csikorduljon a kulcs a bejárati ajtóban, és megjelenjen a párja.
Csengettek. A szomszédban lakó, negyvenes éveiben járó agglegény érkezett. Megköszörülte a torkát, - mint mindig, - amikor valami fontosat akart mondani.
- Csókolom, Mária néni!
- Szervusz, drága Tomikám! Örülök, hogy átjöttél! Mostanában olyan ritkán látlak!
- Mária néni - kísérte be a szobába, - nagyon rossz hírt hoztam! - Tessék leülni! - A Feri bácsi már nem tud többet hazajönni!
- Meghalt ugye?... - Ezt éreztem meg!... - Tudsz róla valamit?
- Egy autó felszaladt a járdára, és elütötte! - Azonnal meghalt, .. - de legalább nem szenvedett! - mondta Tamás vigaszképpen, - kicsit enyhítve a rossz hírt.
- Mit, és hogyan kell intézni? - Hiszen nem is voltunk megesküdve! - Mi lesz ezután velem? - sírdogált csendesen Mária.
- Mária néni ne tessék aggódni, - én segítek mindent intézni, - hiszen szinte maguk neveltek fel! - Többet voltam itt, mint otthon a nagyapámmal! - Itt ettem, itt játszottam, itt írtam a leckéimet. Még mindig ki is kérdezték tőlem a tanulni valókat! - Ezt nem felejtem el, és nem is felejthetem!

Egyszerű szertartás volt, mielőtt az öreg Ferenc hamvait elhelyezték az urnatemető falában. A gyászolók nem voltak sokan. Pár régi kollégája, és a házból hatan jöttek búcsúztatni. Mária addigra már minden könnyét elsírta, és belenyugodott a megváltozhatatlanba. Fátyolos szemmel nézte, ahogy az urnát berakták a fal egyik üregébe, és a kis márványlappal lezárták. A temető dolgozói gyorsan és csendben dolgoztak.
Tamás intézett mindent. Az urna helyét, a virágokat, a papot. A ravatalozóban a szertartást követően a temető dolgozóinak a borravalóját diszkréten, - kis borítékban átadta a főnöküknek. A résztvevőket meghívta a temetővel szemben lévő étterembe, egy szerény kis halotti torra. Mária hálásan figyelte, hogy ez a fiú - mennyire gyakorlatias.
- Menjünk haza, Tomikám! - kérlelte Mária egy kis idő múlva, mire a fiú taxit rendelt.
Nagyon szeret ez a fiú minket! - gondolta. Mindent elintézett, és nem engedte, hogy a költségeket kifizessem! Áldott jó gyerek! Még ezt a taxi fuvart is állja! Holnap szólok is az ügyvédnek, hogy írja meg az új végrendeletemet! Rá akarok hagyni mindent! A Szigligeti nyaralót, ezt az öröklakást, és a családi ékszereket! Kár, hogy a gyémántgyűrűm elveszett! Az is csak az övé lenne, - mert megérdemli! - nézett hálásan Tamásra.
Tamás nézte a taxi mellett elsuhanó tájat, és arra gondolt, hogy az öreg Ferenc mégsem mondta meg Máriának, hogy rajtakapta, amikor a komódban kotorászott! Még az a szerencse, hogy a gyémántgyűrűt amikor zsebre tette, azt nem látta meg az öreg! Annak a gyűrűnek az árából megvehetné, - akár az egész temetőt!
Nem is mert utána hetekig átmenni az öregekhez!
Ezzel, - a hamvasztás és temetés költségeinek a magára vállalásával csitítgatta a háborgó lelkiismeretét.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.