Balázsi Pál Etel: Olyan nincs (2016. június)
Ülünk a sürgősségi osztály várótermében, meséli az egyik barátnőm.
A hosszúnak tűnő percek teltek, az asszisztens kétszer is kijött. Nyugtatgatott. Hiába. Talán minden perckéső - ez kattogott a fejemben. Nem rólam volt szó. Tudod, a külföldi rokonoktól hazajövet férjem úgy érezte a Merci első bal kereke, mintha kissé kilengene, ( így magyarázta a férjem, hogy én is megértsem, mi történik). Ezért megálltunk, hogy kereket cseréljen. Az út melletti kiserdő tisztásán átöltözött, nadrágját a fűre terítette, s míg ő kereket cserélt én szendvicseket készítettem az útra. Egy idő után úgy éreztem, valaki, vagy valami figyel.
Óvatosan megfordultam. Tőlem körülbelül tíz méterre, egy sóvárgó és mégis ijedtséget tükröző barna szempár figyelt. Istenem! Egy csontjára száradt, éhezett barna, magyar agár. Szívem elszorult. Mi történhetett vele? Korát hiába próbáltam meghatározni, soványsága miatt lehetetlen volt. Hozzászóltam. Hívtam, félénken közeledett. A sonkát, a megkent szendvicseket vigyázva, hogy ne ijedjen, meg mind közelebb dobtam. Nem nyúlt az ételhez. Rászóltam - egyél! Fark-csóválva elvette az egyik sonkás szendvicset, ízlelgette, letette. Kiéhezett teste nem sokáig bírta a megtartóztatást. Kapkodva enni kezdett.
Néztem, s könnyeim potyogtak. Mi történhetett, hol van a gazda, mióta kóborol, ez az állat? Kocsiból tették ki, elhagyták, nem volt szükségük tovább erre a hűséges, értelmes, kissé tartózkodó, barátságos állatra?
Férjem közeledtére elhúzódott.
- Haza vinném, mondtam a férjemnek reménykedve.
- Nem olyan egyszerű az! Ott a határ, nincsenek iratok, orvosi papír, még minket sem engednének be, állatkínzóknak néznének.
- Akkor itt kell, hagyjuk, elpusztulni - sírtam el magam. Az ottani állatmentők telefonszámát nem tudtuk.
No, ezen túl tettük magunkat, útközben még bekukkantottunk a rokonokhoz, apró-cseprő ajándékokat hoztunk a gyerekeknek.
Három nap múlva érkeztünk haza. Fürdés után, a férjem szólt, hogy kellemetlen viszketést érez a bal heréjén. Képzeld el egy jó nagy hasú kullancs kapaszkodott oda. Megpróbáltam kivenni, de jobbnak láttam orvoshoz menni. Na, látod ezért voltunk a sürgősségi osztályon, ahol a rezidens orvos a sorozatfilmjét nézte, ezért késett. Aztán vége lett a filmnek.
Felsőbbrendűségének tudatában lekezelően méltóztatott megkérdezni milyen problémával mentünk a sürgősségi osztályra?
A férjem elmondta. Felháborodottan kérdezett vissza: - mit mond? Mi az, hogy kullancs? Ilyen nincs! Ez nem sürgősségi eset!
- Vérszívó paraziták, melyek vírusos és bakteriális betegségeket terjesztenek - válaszoltam.
- Ilyen nincs! - ismételte magát.
- Amiért nem hallott róla azért még létezik! - szájaltam én is. Falun még a kicsi gyermekek is tudják mi az és a szakkönyvek is foglalkoznak vele! Nem az a dolga, hogy megnézze, megismerje, és segítsen a férjemnek, hogy kievődjék onnan? Vagy újabb sorozat következik a Tv-ben?
Ekkor elszabadult a pokol!
- Hogy merészel velem így beszélni? Nem vagyok én marha szülők gyermeke, miért kellene, ismerjem a kullancsot?
- Doktor úr, kérem, kiveszem én a kullancsot és fertőtlenítem a helyét - lépett közbe nyugtatóan az asszisztens.
Így, kiemelődött a "nem ismert kullancs", fertőtlenítődött és antibiotikum kezelést javasoltak, mert már vörös kör alakult ki a csípés körül.
Másnap felírták a kezelést és hála Istennek nem voltak következményei a csípésnek.
Ennyit a nem marha szülők gyerekéről.

2016-05-31
3313
paltetel - 2016. június 03. 07:43:56

Kedves Kitti!

A történet több, mint tíz éve történt, amikor még nem volt ennyire elterjedve a kullancscsípések veszélyessége, de pont abban az évben városunkban 2 személy halt meg kullancscsípés okozta vírusos fertőzésben ( agyhártya, tüdőgyulladás). A lakosságot felszólították, hogy ilyen esetekben forduljanak segítségért.
Szerintem, az életnek is több oldala van, nem csak pozitív. A hibákat, mulasztásokat nem kell eltusolni. (szerintem)
Örvendek, hogy olvastál és hozzászóltál írásomhoz.
Üdv. Etel

5396
Kitti - 2016. június 02. 15:08:44

Kedves Etel!

Az írás, főleg a kutyuskás résznél, igen megható, kedves, korrekt.
Viszont azt azért tudni kell, hogy a sürgősségi ügyeletek azért vannak, hogy hirtelen bekövetkezett, életet veszélyeztető eseteket lássanak el. Nagyon szerencsés lenne, ha ezt mindenki tudná, és csak olyan panasszal keresne fel sürgősségi ügyeletet. Nem arról van szó, hogy általános ügyelet, hanem sürgősségi! Ebben az esetben a rezidensnek igaza van. A kullancs csípés, ha fertőzött is a rovar, egy-két napig bent maradhat, ha otthon végképp nem tudják kiszedni. Bár a patikákban árulnak kullancs csipeszt, amivel bárki megszabadulhat ettől az élősködőtől.Az ügyeletes patikák is árulják!
Hogy az orvos filmet nézett az ellátás előtt, vagy éppen egy másik beteget látott el, azt úgy gondolom a váróban csak találgatni lehet. Eléggé meg van rugdosva az egészségügy, nem kell még irodalmi oldalakon is folytatni.
Szeretettel voltam itt.
Kit

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.