Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Tasnádi Rita: Jeges úton
A kis utcába érkezett, a jeges úton csúszott bakancsa, idegesen morgott miatta. Sosem járt erre, aprócska falu ez, mindentől távol. A néni már nagyon várta, segítőjét helyettesítette aznap, sok dolga miatt maradt távol. A néni megszokta ezt, már sokan jártak nála, kicsit talán oldotta is magányát.
Elfáradt nagyon, lába remegett, fázott kicsit, ujjai piroslottak a hidegben, sietett, már dél lett, mikor bekopogott, a néni botjára nehezedve hajolt ki az ajtón:
-Erre kedvesem, itt vagyok, itt jöjjön be!
-Jó napot kívánok, Zsófi néni, jöttem segíteni, nem tetszik fázni, nagyon cudar időnk van!
-Gyere, ülj csak ide, hajtsd be az ajtót, nem kell becsukni, gyere csak...
Körül nézett, beázott falak, zsúfolt, apró helyiség, a nagy fotelen gyűrött ruhák kupacban, mellette egy asztalka, csészében sötét folyadék, a kávé napok óta ott állhatott. Az asztalka mellett nagy kanapén gyűrött paplan, két nagypárna, felette az éjjeli lámpa drótja lel)ógott a komódról, közepén ragasztás. A padlón bordó szőnyeg, rajta ismeretlen eredetű feketéllő csomók vagy rojtok, morzsa, fa reszelék, cigaretta hamu. Zsófi néni erős dohányzó.
-Nem zavar, ha rágyújtok? Őszintén!
-Tessék csak, kicsit zavar, de nyugodtan!
-Te voltál már nálam?
-Nem, most vagyok először.
-Hoztál valamit?
-Kávét, Tena betétet, kenyeret, édeskét, parizert, ja, meg a körömvirág krémet.
-Te, nem baj, ha tegezlek?
-Dehogy!
-Hogy hívnak?
-Réka. Mikor fekszik be pontosan, s hová?
-Szívsebészet, 24.-én,mentőt hívnak majd, tréning alsót is vettél? Köszi, de jó, kék...
Felrakta a kávénak a vizet, megbeszélték, hogyan szereti, Zsófi bekűldte a fürdőszobába a pizsamáért. Látta, hogy a WC tele fekete foszlánnyal, fal törmelékkel, a pizsama egy lavórban, pisisen, óvatosan fogta meg. Leült újra. Tollat kért, össze írta, mit hozott, s némi aprót is letett a hamutartó mellé. Zsófi néni közben hunyorogva, gyanakodva vizsgálgatta.
Felforrt a víz, elzárta a rezsót, majd egy tompa kattanást hallottak, a TV elhallgatott.
-Hogy kapcsoltad ki?
-Hármasról a kettesre, majd az egyesre. Hol a villanyóra?
-Kint, ahogy bejöttél, balra.
Sietve össze pakolt, elköszönt. A jeges szélben pirosra fagyott ujjakkal elgondolkodvahaladt, lelkében mély nyugalmat érzett, a csend, a falu szeretetet ébresztett benne. Rövid vonatozás végén elmúlt fáradtsága. Pesten a hideg elviselhetőbb volt, délután háromkor a metróba ért, rátört az érzés, mely oly gyakran kínozta. Az emberek megint érdztették vele, szerény öltözéke miatt kevesebb náluk.
S csak arra gondolt : -Ha tudnátok, ez a néni hogyan él..., mit számít, festem-e magam, fodrász vágja-e a hajam, vagy mit vettem föl...!
A kis falut érezte, s szíve megtelt szeretettel, ahogy a 7-es busz ablakában figyelte mosolygó arcát.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.