Nagy Csaba: Szerényke első tavasza...
Úgy gondoltam megpróbálkozom a mesével ezért barátnőmet hívtam segitségül és sikerült is valamit összehozni. Remélem tetszik majd :)

Nem is olyan régen, Hársfa-völgy közelében, midőn a nagy erdei mulatságok készülődtek, Harkály és Pacsirta vígan dalolászták a Tavasz asszony érkezését. Eközben a völgy lakói virágkoszorút készítettek. A legszebbeket a hajlékonyszárú Gyermeklánc kisasszonyok. Fordultak, pördültek derekuk körül egyet-kettőt, már szinte hintáztak is a faágakon. A Nagylevelű Hársfák vidámsága elfedte azt a kis szomorúságot, a fanedvek csordulását, melyeket a völgy legkisebb facsemetéje , az a kis hársfa ontott magából, akit néhány napkeltével ezelőtt szült ide a természet. Kicsiny ágain a zöldellő apró hárs levelek a fény felé nyújtóztak. Olyan friss, üde és reménnyel teli, bár aligha veszik őt észre testvérei, hisz hatalmas lombjaik beterítik az erdőt. Szegény kis hárs lassan növekedett, nem olyan erős, mint a többi korabeli sudárifjú.
- Szerényke - kiáltott Hársfi – elállod a Napot! - nevetett. Rázendítettek a többiek is.
- Nem a Napot állja el, csupán azt hiszi, ha folyton előtte áll, varázsereje lesz tőle. - Kacagta Hárshölgy.
- Ügyet se vess rájuk, nem tudják, még mit rejtesz magadban, benned rejlik az élet varázsereje - vigasztalta a kis hársfát Pitypang asszonyság- nézz csak rám, kósza fehér loboncomat is megsajnálja a szellő - elmosolyodtak. Ekkor megszólalt Szellő úr.
- Gyermekeid aranyhaját el nem fújom, de a te kecses, lágy fürtjeidben örömömet lelem, akkor lélegzem fel igazán - bókolt.
- Bizony Pitypangné - szipogta Szerényke - igaz, hogy már megőszültél, de a koszorú táncot még mindig szépen járod. Én pedig...- könnyek közt rebegte.
- Te, kis hárs, te benned olyan erő lakozik, nézd, hogy szeret ez a sok kis termés, és apró erdei állatka. Hozzád jönnek, mert csupán a te leveleidet érik el, melyeket a szeretet formált, magadba szívod a madarak csicsergését, a patak friss csobogását s a napfény erejét. Várd hát te is Tavasz asszonyt, mutasd meg a többieknek, hogy bár apróra nőttél, lélegzeteddel vidámságot és életet lehelsz a völgybe- bíztatta Pitypang asszonyság.
- És ha észre sem vesznek, meg sem hallanak?- kérdezte Szerényke- Akkor mégis mit tegyek?
Hirtelen, a patak vize felzendült, meglocsolta a kis hárs gyökereit, ekkor, megtörtént a csoda, az erdő madarai repdesni kezdtek és énekelték - Itt van hát, megérkezett Tavasz asszonyság!
A többi hárs ámulva nézett maga elé, azt hitték csak a napsugár árnyékát látják a kis hársfán.
- Megérte hát, - szólt az öreg Hárs - megérte a várakozás, a szerénység, hogy ennyi időn át érte a napfény, a szellő és a patak vize, s most lám meghozta nekünk a Tavaszt.
A kis hárs, nem értette, megfásulva állt ott a tisztás szélén, és csodálkozva kérdezte- Ki? Ki hozta el a Tavaszt, hol a Tavasz?
- Te, kis hárs- válaszolta Pitypangné - Te vagy magad a Tavasz.
- De hiszen én semmit sem tettem - válaszolta Szerényke.
- Csöndben, s nyugodtságban hitted, hogy különleges vagy, s szerénységed meghozta a Tavasz első hajtását.
Megkezdődött hát a Tavasz. A Hársfa-völgy apraja nagyja együtt énekelték a tavaszindulót. A szellő szállt ágról-ágra, virágról- virágra, a napfény megcsillant harmaton, vízcseppen, s a vízcsepp, az-az apró csepp még ott árad a boldog kis hársfában. Gyermeklánc kisasszonyok körberingják Szerénykét, aki elhozta közéjük a várva- várt Tavaszt.
4878
csabi6669 - 2017. augusztus 20. 18:43:04

Köszönöm szépen Kitti Smile

5396
Kitti - 2017. augusztus 17. 21:43:30

Ó, a kedves kis hárs-csecsemő bájos tavaszhirnökké vált. Aranyos mese.

4878
csabi6669 - 2017. július 15. 12:23:06

Köszönöm szépen Rita Smile

4878
csabi6669 - 2017. április 04. 00:33:38

Köszönöm paltetel Smile

3313
paltetel - 2017. április 03. 20:40:29

Kedves Csaba!
Tetszik tavaszi meséd!
Gratulálok!
Üdvözlettel,
Etel

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.