Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Jártó Róza: Gondolatok egy parki padon 28
Avagy a mondások igazságtartalma... .

Bevallom mindig mosolyogva és főleg kételkedve fogadtam a nagy magyar mondásokat, amelyeket oly nagy előszeretettel hangoztattak azok, akik nevelni akartak. Óvó nénik, tanítók, némely elöljáróm. Ezek a lassan járj, tovább érs - vagy az - aki másnak vermet ás, maga esik bele - meg az, ami arany nem mind fénylik; - de ide sorolhatnám: a ki korán kel az aranyat lel - t is. Meg még számtalan mondást, ami most nem jut eszembe, vagy sose ismertem, mert annyi van, és csak szaporodik.

A mai nap viszont ez megváltozott. Magam tapasztaltam meg nem is egy, hanem egyszerre két mondás igazság tartalmát.

Ez úgy történt, hogy hajnalok hajnalán, ha már úgyis felébresztett a reggeli készülődésével, a gyerek mikor ment dolgozni, én bemerészkedtem a szobájába és elkezdtem takarítani.
Elsődlegesen az új és igencsak drága műpadlóra ledobott ruhákat gyűjtöttem össze, gondolván, hogy ha a padlón van, akkor az szennyes. Ez is lehetne akár egy új mondás.
A jó nagy kupacot ki is vittem a fürdőszobába és a mosógép elé ledobtam. Eztán, hogy haladjunk egy adagot be is tettem a gépbe. Kimértem a Tomi coloromat amit én szoktam használni.

Már kezdtem a gombokat nyomkodni, amikor eszembe jutott, hogy mégiscsak meg kéne nézni a bedobált ruhák zsebeit. Na, nem a titkok érdekeltek, de bosszantó tud lenni 1-2 szétmosott papír zsebkendő.
Minden darabot kivettem, aminek zsebe volt, átnéztem. Össze is gyűlt egy félcsomagnyi használatlan papír zsebkendő és egy másik félcsomagnyi használt. Már csak a szabadidős nadrág volt bent. Azt is kiszedtem, és amikor a zsebbe belenyúltam egy ezer forintost húztam ki.

Innentől hiszek a mondásokba.

Elsődlegesen:

- A jól végzett munka elnyeri jutalmát.

Másodlagosan:

- Ki korán kel aranyat lel!

De ha aranyat nem is, de ezer forintot.
Jártó Róza 2017 tavasza.
2135
mami - 2017. május 05. 01:20:47

Kedves Rita!

Kedves Violám!

Örülök, hogy olvastátok kis szösszenetem a közmondásokról.

Szeretettel gondolok Rátok! Jártó Róza (mami)

277
farkas viola - 2017. április 19. 20:28:36

Drága Róza!
Jól tetted, hogy átnézted a zsebeket, meg is kaptad a jutalmát.
Szeretettel: Viola RoseRoseRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.