Zelenka Brigitta: Flóra, Flórácska
Flóra már négy hónapos. Becenevet is kapott a nagyapától: Flórácska.

Szerintem ennél kedvesebben nem is lehetne szólítani őt, a kicsi lányunokát. Flórácska..., ízlelgetem a szót... Mennyi dallam, gyöngédség rejlik benne! És a betűk is egyenként csupa válogatott mással- meg magánhangzó. F: (selyem)fű, (virágzó)fa, fenyő, (hó)fehér, fenség, fénysugár, formás, földieper (pici szája), (bárány)felhő, felnő (majd)...

L: lélek, lágy, libeg, lebben, lépeget, lepke, líra, (kis)leány, liliom...

Ó: óhaj, óceán (szeme kékje)...

R: ragyogás, rajongás, reménység, ring, rózsa, rózsaszín, rebbenő...

Á: áldás, álom, átölel...

Cs: csacsogó, csoda, csipke, csokor, (kis)csibe...

K: kikelet, képzelet, kellemes, kacagó, kedves, kicsi lány...

A: anya, apa, andalít, angyalka, alabástrom, almafa, altató, apró, arany, arcocska...

Kedves kicsi lány ő valóban, apróka varázsló, bűvöl ő napot, éjszakát, szülőt, nagyszülőt, de még teljesen idegenekre is, rövid csodálkozás után rámosolyog. Szinte sose sír, inkább mindig derűs, jókedvű. Reggel, ha kiságyában ébredés után rám mosolyog, egy szép nap ígéretét lopja a szívembe. Nagy érdeklődéssel és kitartással figyeli a környezetét. Hosszú ideig képes egy pontra koncentrálni, de ha föléje hajol valaki a családból, de főleg az édesanyja, olyan öröm ömlik szét az arcán, ami rögtön ráragad környezetére is. Együtt mosolygunk, örülünk, dalolunk, illetve ő csak próbálkozik a dalolással. De gügyög fáradhatatlanul, és apró sikkantásokkal próbálgatja hangjának képességeit, amit aztán élvezettel nyugtáz és ismételget. S a kék szeme ragyog, s benne táncolnak apró csillagok.

A babakocsit nemsokára kinövi, s mióta szép idők vannak, élvezi a takaró nélküli szabadságot. Apró sarkait megtámasztva "hidat" formál csípőjét ringatva, de a kiságyban és a játszópléden a földön a legképtelenebb tornagyakorlatokat végzi, amit látszólag igen-igen élvez. Mindkét lábát a fejéig emeli s mint egy kicsi labda, úgy ringatózik. Aztán szétveti kezét-lábát, élvezvén a hely és szabadság adta örömöket.

Kicsi kezével már kapaszkodik, apró lengő-lógó csecsebecsék után kapkod, megfogja, szájba veszi és hosszú ideig elszórakozik ily mód.

Néha megsimogatom fejecskéjét, ilyenkor mindkét kezével átöleli a karom és lábával rácsimpaszkodik, akár egy koala maci. Ha eljön az alvás ideje, pillanatok alatt elszenderül. Kiságyába minden apelláta nélkül nyugvóra tér, ilyenkor apró öklei oldalra fordított feje mellett nyugszanak. Arcán az üde ártatlanság angyali nyugalma.

Az ember ül az ágya mellett, s nem tud betelni az áldott képpel. Csak megtelik szíve egy semmihez se fogható hála puha békéjével...Bielefeld, 2017. Május 24.
6542
ritatothne - 2019. november 18. 08:17:45

Kedves Gitta!

Minden szavadról, minden sorodról tükröződik az a nagy-nagy szeretet, amit táplálsz a kis unokáddal szemben. Minden gyermek egy csoda, egy új élet kezdete. Örömmel olvastam Flórácskáról.

Szeretettel: RitaRose

4005
zelgitta - 2019. november 17. 10:41:27

Kedves Janna, nagyon köszönöm és köszöntelekSmile

4005
zelgitta - 2019. november 17. 10:40:39

Köszönöm, KataSmile
Azóta már Flóra nagycsoportos bölcsis, nemsokára 3 éves.
Továbbra is ô a világunk közepeSmile

5772
Saranghe - 2019. november 17. 08:24:16

Kedves Brigitta!

Azt hiszem nyílt titok, hogy imádod az unokádat! Smile. Ebből a kis leírásból is kiderül, hogy neked most ő a mindened, a boldogságod.
Minden egyes szavadból sugárzik a szeretet.

Szeretettel olvastalak: Rose

Kata

4465
Janna - 2018. április 20. 07:23:26

Kedves Brigitta!

Bájos, derűs írás. Igen, a szeretet a legjobb útravaló. Az elutasított gyermek sokat szenved.

Jó napom leszWink Janna

4005
zelgitta - 2017. május 26. 14:41:18

Örülök, Rita, hogy te is így látod. En ôket csak sajnálni tudom.
Köszönöm, hogy elolvastad nagyanyai, talân kissé túl âradozó élménybeszâmolómat.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.