Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Tasnádi Rita: Könnyebbik út...
Reggel rosszkedvűen ébredt, nagyon egyedül, elhagyatva, magányosan, hajnalban sikerült elaludnia. Éjszaka sírt, rosszul volt, mellkasában szorítás, torkában valami émelyítő, fullasztó érzéssel. Zenét hallgatott, járkált az üres lakásban, időzött az erkélyen, hűs nyári levegő. Aztán újra be a fülledt, nyomasztó kisszobába, a rádióban zene, újra sírt. A reggel borúsan indult, ma semmi dolga, szombat, étvágytalan, de a szükséges feketét megfőzte, megitta, majd égett a gyomra.
A kellemetlen reggelt egy hosszú, üres és nyomasztó délelőtt követte, délben evett egy kiflit, kis vajjal. Hideg vizet ivott, a maradék kávét elfogyasztotta. Szomorúsága csak fokozódott, kora délután valami nyugalom kezdte lelkét uralni, hetek óta gondolkodott valamin, s most úgy érezte, itt az idő...
A nap közben kisütött, szobája megtelt fényes sárga sugarakkal, hirtelen valami öröm, rem€nység futott át keserű lelkén: ma megteszem, és vége. Vége minden szenvedésnek, küzdelemnek, gyötrődésnek. Magánynak, kínnak, álmatlanul töltött éjjelnek. Végtelen nyugalom szállta meg. Igen, nincs több bonyodalom, könnyen itthagyja ezt a sivár életet...
Kikapcsolta a mobilját, másikon félretette a kagylót, a bejárati ajtót kinyitotta, csak kilincsre zárta, az ablakokat becsukta, behuzta a függönyt, a kislámpát felkapcsolta. A napot, a fényt, a világot kizárta, lelkében ezek holt dolgok voltak ekkorra, csak ő és a kisszoba fotelja, s a kisasztalon a gyógyszeres doboz létezett, s szokatlan derűs nyugalma.
Kiment a konyhába, egy ásványvizes flakont teletöltött vízzel, vissza a fotelhoz, ajtót kilincsre, papírt vett kezébe és írni kezdett: Szerettelek Téged, most elmegyek, kérlek értsd meg! Élj boldogan, én már nem tudok.
A cetlit a komódra tette, mellé az üres gyógyszeres dobozzal. Leült a fotelba, belekezdett. Módszeresen, nyugodtan nyomkodta ki a tablettákat, próbálgatta, egyszerre mennyit, végül a négynél maradt. Ezt sokszor, tízszer megismételte. Ügyelt rá, hogy mind bentmaradjon. Lassan nyelte, kevés folyadékkal, közben arra gondolt, jó ez így, s most biztosan vége, senki és semmi sem fog hiányozni, nincs semmi ami visszatartja. Elégedettséget érezve felállt, az ágyához ment, lefeküdt és oldalt feküdve azonnal elaludt, s fel sem ébredt másnap estig. A köztes órákra nem emlékezhetett, kikapcsolt állapotban feküdt vasárnap reggelig. Amikor váratlan látogató érkezett, Ági csengetett. Kopogtatott. Hiába. Megcsörgette, de feleslegesen. Ahogy a bejárat ablakához támaszkodva belesett, a kilincs meglazult, kinyílt az ajtó. Ági ijedten bekiáltott: -Itt vagy Timikém? Csak nincs valami baj? Hol vagy édesem...
Belépett a sötét előszobába, onnan a kisszobába...Tímea hanyatt feküdt, szája nyitva, úgy tűnt, mint aki nem lélegzik. Ági a telefonhoz lépett, tárcsázta a mentő számát...hamar jöttek.
Izgatott, gyors kapkodás, rohangálás, minden volt. Az orvos két vödör vizet kért langyosat, Ági gyorsan hozta, csövön át öntötték Timi gyomrába, a lányt az ápoló támasztotta, hogy ülő helyzetben legyen. Egy másodpercre résre nyitotta szemeit, talán a torkában a cső miatt, aztán újra becsukta, élettelen testtel tűrte, ami történt.
Utána vigyázva lefektette őt a fiatal ápoló, az orvos nyugtalanul telefonált a kórháznak: - Eszméletlen beteg érkezik...
A mentővel siettek vele a pár utcányira levő sűrgősségire, csöveket tettek testébe, s vártak, reménykedtek. Ági a folyosón sírdogált.
Timi mélyen, lassan lélegzett, először a hallása lett lassan éber, zajokat, neszeket, majd szavakat kezdett hallani, résre nyílt szemeivel foltokat, színeket látott, majd két fehér köpenyes nőt, egyiket az asztalnál, másik folyton járkált. Beszédüket nem értette. Homályosan sejtette, hol lehet, és hogy nem sikerült.
Ekkor vette észre, amit eddig nem, hogy egy orvos áll baloldalt, s őt figyeli. Ránézett, az azonnal faggatni kezdte, a nevére, a dátumra kérdezett, s tudja-e, hol van most...
Ági és Timi a Liget sűrű lombjai alatt ülnek egy padon, hallgatnak, lábaiknál kis verebek ugrálnak, s egy galamb néz kérdőn, van morzsa nekem is? Timi kedvencét majszolja, túrósbukta, Ági mosolyogva nézi. A nap sugarai a fák lombjain át éppen Timi fejét érintik, a lágy őszi szél gyengéden kócolja össze a két barátnő haját, -Finom?- kérdezi Ági a leányt, aki minden ok nélkül felszabadultan nevetni kezd, majd sírni. Ági közelebb húzódva kedvesen átkarolja, s fülébe súgja:
-Soha soha többet...! Timi megnyugodva Ági ölében pihen, egy morzsa hirtelen a galamb elé pottyan, aki buzgón kap utána, majd felszáll, s az apró verebek utána...
4962
Tasnadirita - 2017. október 09. 19:51:01

Kedves Babu! Depressziós, és a bánata ebből volt a lánynak. Köszönöm kedvességed, nagyon jól esik,szeretettel,RitaHeart

5548
babumargareta - 2017. október 09. 19:21:14

Kedves Rita.
Szeretettel olvastam kissé izgalmas öngyikossági kisérletet .
Mekkor lehet a bánata egy fiatal lánynak?.hogy ide jutott?
Számomra érthetetlen.Lehet valamit nem értettem .Rose
Gratulálok szépen kidolgozott novelládhoz !
Szeretettel....Babu

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.