Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Tasnádi Rita: Egy hosszú nap végén
Munkából siet hazafelé a középkorú nő, elcsigázva, betegen, fáradtan, a buszról leszáll, a villamoshoz lépked lassan, megáll. Várakozik a tömegben. Egy hajléktalan idősebb férfi lép hozzá, szerényen, alázattal, kezében a Fedél Nélküllel, világoskék, értelmes, de megtört tekintetére a hölgy elérzékenyül, kedves kérésére előveszi tárcáját, ekkor rájön, nincs aprója.
-Kérem, bocsássa meg, nincs apróm, ezrest pedig nem tudok adni.
-Nem baj. Tudja hány éve vagyok utcán? Nagyon régóta!
-Melyik szállón van?
-Újpestibe.
-Szoktak venni újságot?
-Igen, szoktak, rendesek az emberek!
-Ne haragudjon, tényleg adtam volna, ha lenne apróm...
-Nem baj...
-Jön a villamos, fel kell szállnom, minden jót, viszlát!
-Köszönöm!
A zsúfolt villamos a megállóban, helyes szőke kisiskolás és anyuka igyekeznek felszállni, mögöttük a középkorú nő, a villamos megtelt munkából vagy épp iskolából hazafelé utazó fáradt vagy fiatalos nőkkel, férfiakkal, idősekkel, gyerekekkel. Indulás...Nagyot zökken, majd fékez, aztán gyorsulni kezd, majd megállóról megállóra halad szép simán, biztonságosan a 61-es. A nő leül az ablaknál, előttük a gyermek az anyával.
A kislány szép hosszú szőke hajú, rózsaszín a kiskabátja, lila pillangós hajpánt fogja sima, rendezett haját. Anyuka nagy szeretettel szól hozzá, összhang érződik beszélgetésükből. Barkohbáznak: -Repülő tárgy?- kérdi a fiatal, csinos, sovány nő. -Igen.-csiripeli vékony, vidám hangján a boldog gyermek. Kérdések sorakoznak, gyorsan, azonnali válaszok követik, boldog, vidám, szeretetteljes kapcsolat. A középkorúval szemben ülő fiatal hölgy, kivéve füléből a headsetet már őket figyeli, vidáman mosolyogva rájuk.
A lemenőben levő nap még halványan süt, a levegő langyos, annak ellenére, hogy október közepén járunk, a suli javában tart, ez a kislány olyan szeretettel van körülvéve, hogy biztosan szeret iskolába járni, noha késő délután, mégsem fáradt, hangja olyan üdén, frissen cseng, mintha csak a nap kezdetén járnánk. A barkohba jól elhúzódik, anyuka talán tudja is a megfejtést, de szóval tartja gyermekét, gondoskodva arról, hogy jól megtanuljon kommunikálni...
Legalábbis a középkorú nő gondolatai ezen járnak, aki szintén figyeli őket.
-Veszélyes ez a tárgy?-hangzik a sokadik kérdés.
-Határozottan!-válaszol a kislány.
-Fegyvernek is használható?
-Igen!
-Gömb alakú?
-Nem.-válaszol a lányka.
-Olyan furcsa büdös szag van, érzed?
-Én is érzem.
Hosszú csend. A barkohba megszakad, nincs folytatás...
A középkorú nő azonnal tudja, róla van szó. Szégyenkezve néz ki az ablakon, egészen elfordulva a mostmár néma párostól. Igen, beteg vagyok, gondolja, nem tehetek róla, sajnálom.
Szorongva, feszengve próbálja túlélni a helyzetet, azonban ekkor a gyermek és édesanyja a villamos ajtajához mennek, a tömegen át, és ugyanolyan némán leszállnak. A fiatalabb hölgy újra a fülébe teszi a headsetet, és elmélyedve zenét hallgat. Még orrához emeli bal kezét, kicsit megdörgöli, a másik szégyenében majdnem elsüllyedve mered ki az ablakon.
Hosszú nap, iskola, munka, rohanás, tömeg, benne boldog és boldogtalanokkal, a nap időközben elhalványult, eljött a szürkület, és vészesen közeledik a sötét éjszaka, hogy aztán új nap kezdőthessen, s talán mindenki szebben, jobban, tisztább lélekkel indulhasson újra, egy új napon...nehéz, vagy könnyebb útjára...
4962
Tasnadirita - 2017. október 14. 21:01:12

Kedves Babu! Örülök,és köszönöm,igazad van...Szeretettel: RitaHeart

5548
babumargareta - 2017. október 14. 20:00:09

Kedves Rita .
Nagyon tetszett ez a fura történet,bár ahogy Te irod
megtörtént esemény volt.
Annál felháboritóbb. Szépen kidolgoztad .
Gratulálok szeretettel...Babu Rose

4962
Tasnadirita - 2017. október 14. 17:19:25

Kedves Icu! Köszönöm, nagyon örülök hozzászólásodnak!
Szeretettel: RitaHeart

524
BogIcu - 2017. október 14. 17:05:34

Kedves Rita!

Nagyon jó írás. A lehangoló befejezést gyönyörűen írtad meg, s mint olvasom is, megtörtént esetet dolgoztál fel.
Szeretettel: IcuRose

4962
Tasnadirita - 2017. október 13. 13:42:28

Kedves Rita! Köszönöm, s ez valóban megtörtént,sajnos...
szeretettelRitaHeart

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.