Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bogárné Sárközi Ilona: Vészhelyzet (2017. november)

- Vészhelyzet van, ugye tudod? - Marika épp a férje vacsoráját készítette, a két gyerek fürdés után már az esti mesét nézte a tv-ben. Mindketten tudták jól, mit jelent ez a szó, durván és kegyetlenül hangzott minden hó végén.
- Van még egy kis tartalékunk, kihúzzuk fizetésig, nem?! - Fecó tágra nyitott szemeiben azonban megbújt a félelem.
- Hát, nem édesem! Az utolsó ötezrest az ivócimboráiddal gurítottátok le a Kék Kakasban!
- Születésnapom volt! Ők is számtalanszor meghívnak, nem bújhatok ki mindig azzal, hogy a feleségem szoknyáját őrzöm! Már így is röhögnek a hátam mögött!
- Igazán?! Akkor keress annyit, amennyi fedezi a dáridózásokat, érted? - az asszony dühösen igazgatta a szemüvegét, és hirtelen mozdulattal földhöz vágta a fakanalat.

Egészen a fatárolóig szaladt, nem akarta, hogy Fecó lássa a könnyeit. A kicsinek kilyukadt a tornacipője, a nagyfiú, Péter már hetek óta nyúzza, hogy végre szeretne már új farmert. Kölcsön kérni? Isten őrizzen! Ő nem alázza meg magát senki előtt. Egyszer kértek az anyósától, azt is évekig hallgatta. Fogytán a tüzelő is, s még csak január van, s ha Fecó megtudná, hogy egy újabb baba mocorog a hasában, összeomlana! Most valóban vészhelyzet van, de a javából Marisom! - suttogta magának, és önkéntelenül gömbölyödő pocakjára tette a kezét. Még nem vették észre, de nem veheti el senki tőlem, az enyém! Ahol két éhes szájnak jut étel, ott jut a harmadiknak is.
Bepakolta a fát az ócska szenes vödörbe, néhány nagyobb darabot a kötényébe bugyolált, így indult vissza, kissé megnyugodva. Éppen lekapcsolta volna a villanyt, akkor pillantotta meg az öreg, rozsdamarta vasládát. Naponta többször elment mellette, egy kacat a sok közül, nincs jelentősége. És most mégis... mintha szuggerálta volna... nyiss ki, nyiss ki!
Dédike holmijait találta benne. Kifakult ruhák, képeslapok, egy-két könyv, fekete-fehér fotók. A láda alján koppant valami.... újságpapírba gondosan becsomagolva ezüst evőeszköz készlet, Herendi és Zsolnay porcelán figurák, és bordó kis tasakban egy gyönyörű gyémánt fülbevaló.
Istenem, köszönöm! Megmenekültünk!

Másnap Fecóval együtt keresték fel a közeli Régiségkereskedést, ahol hosszas szemrevételezés, vizsgálódás után hatszázezer forintot ajánlott a tulajdonos. Nagyobb volt az értékük, de nem vitáztak, megkötötték az üzletet. Hazafelé Marika úgy szorította a retiküljét, mintha soha többé nem akarná elengedni.
Kipirult arccal, boldogan lépkedett férje mellett. A tolvaj szinte a semmiből bukkant elő, kitépte az asszony kezéből a táskát, és loholt, ahogy csak tudott. Fecó utána eredt, de Marika utána kiáltott:
- Gyere vissza! Gyere vissza!
Férje meglepődve visszafordult, és értetlenkedve nézett feleségére.
- Hagyd szívem, úgyis untam már azt a táskát!
- De.... de hát a pénz! - lihegte Fecó.
- Ja, a pénz? Az itt van a kabátom alatt az otthonkám zsebében.
Egymásba csimpaszkodva, cinkos mosollyal az arcukon haladtak tovább a téli napsütésben.

Budapest, 2017. november 1.
6542
ritatothne - 2019. október 04. 15:15:09

Kedves Icu!

Nagyon tetszett. Örömmel és szeretettel olvastam.

Üdvözlettel: RitaRose

524
BogIcu - 2017. november 13. 06:49:41

Kedves Éva!

Nagyon örültem Neked. Köszönöm, hogy olvastad, boldogság, hogy tetszett ez a kis történet.

Szeretettel: IcuRose

1748
Ligeti Eva - 2017. november 12. 18:28:18

Igazán remekül építetted fel a történetet. Az elején a nehézségeket, a mindennapok problémáit ( felvillantottad azt a helyzet, mely napjainkra jellemző a nehéz életkörülmények között élőknél ) Az értékek pénzzé tétele, majd annak veszélybe kerülése... - annyira jó lett a vége - Elmosolyodtam, megkönnyebbülés suhant át az arcomon. Gratulálok! Rose
Szeretettel: Éva

524
BogIcu - 2017. november 12. 14:16:13

Kedves Szabolcs!

Nagyon szépen köszönöm!

Szeretettel: Icu

2720
bigeszab - 2017. november 12. 10:52:39

Kedves Icu!
Szívmelengetően végződő történetet hoztál. Jó volt olvasni!
Szeretettel: Szabolcs

524
BogIcu - 2017. november 10. 16:21:52

Kedves Rita!

Köszönöm szépen, hogy olvastad, nagyon örültem Neked, annak még jobban, hogy elnyerte tetszésedet.

Szeretettel: IcuRose

524
BogIcu - 2017. november 03. 16:13:39

Drága Marcsi!

Nagyon örültem Neked, szívből köszönöm!
Ölellek szeretettel: IcuRose

3757
jegmadar - 2017. november 03. 08:43:35

Icukám, imádlak. Olyan jól írsz. !

524
BogIcu - 2017. november 02. 03:25:37

Drága Kit!

Számomra nagyon fontos a Te véleményed, így külön megtiszteltetés, hogy olvastad ezt a kis írást. Ha tetszett is, az külön öröm.
Nagyon köszönöm!

Ölellek sok szeretettel: IcuRose

5396
Kitti - 2017. november 01. 19:42:23

Ó, de rémisztő volt a vége felé. Megnyugodva olvastam végül az utolsó sorokat. Nagyon örültem a hapy endnek! Szép írásodhoz gratulálok! Nagyon tetszett!Rose
kit

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.