Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Tasnádi Rita: Tüdőgyulladás
Már másfél hetefeküdt, láza hol felment, hol hőemelkedése volt, szinte egész nap köhögött, éjszaka alig aludt. Sosem volt még tüdőgyulladása, gyakorlata sem ehhez a súlyos állapothoz, rémületben teltek napjai. Hosszas rázkódó köhögésekkel érte el fertőzött váladékának kijöttét égő, szúró tüdejéből, halálfélelme egyre erősödött. Már a második antibiotikum kúrája tartott, egyik éjjel oldalán feküdve félálomban kinyíltak szemei, oly furcsa érzés fogta el, mintha lebegne, nem tudta, fekszik-e, nem tudta hol van, s ki is ő, mi történik vele, csak azt látta, fény szűrődik be mely tükröződik valahol. Erőt vett magán, lassú, bizonytalan mozdulatokkal felkelt, úgy érezte egész teste könnyű, lebeg, kiment a konyhába, nekiütközve a falnak, hogy ne essen el, megkapaszkodott az asztalban, majd lehuppant a székre. Szédült, zavartan nézte, kereste a támpontokat, teste nyugtalanul rázkódott.
A csaphoz ment, a tálba vizet engedett, a vízforralóba öntötte, az félig megtelt, amikor a tál kiesett kezéből, minden csupa víz lett, az asztal, a forraló, s a kövezet, ekkor kitört belőle a sírás. Leült, a tál a padlón, bekapcsolta a forralót, poharát megtöltötte, túl forró volt, ismét a csalhoz ment lassan, a pohárból kilötykölődött a víz, kis hideget engedett bele, megitta. Kicsit jobb lett, a víztől magához tért, újra sírt. Leült, és imádkozott, könyörgött, nagyon fèlt, mellkasa nyilallt, köhögni kezdett. Hosszasan, hangosan, már a szeme is fájt, halántéka majd kiszakadt, bedugultak fülei. Zsebkendőbe törölte a gennyes valamit, újra elkapta a halálfélelem.
Betegsége első négy napja ilyen zavartan telt, alig volt tudatánál, lázas volt, reszketett, izzadt, gyakran sírt, Istenhez beszélt, panaszkodott, kérlelte, mentse meg, még élni szeretne, van egy ügye, hadd élje meg, hogy sikerrel zárul, csak ezt adja még meg. Segítője naponta vett reggelit, vacsorát, étvágya viszont nem volt, az ebédjét nem ette meg. Az ízeket nem érezte, az antibiotikumoktól hasmenést kapott, és kábán szenvedett.
Az ötödik napon kicsit kitisztult elméje, felhívta orvosát.
-Jó napot kívánok, úgy érzem meg fogok halni, ezt már nem élem túl...
Az orvosnő kedvesen tanácsokat adott és megnyugtatta, jól esett ezt a hangot hallania, szerette ezt az orvost, jó embernek tartotta, vidám, pozitív személyiségéből erőt merített, tisztelte becsületes, tiszta lényét. A következő napokban jobban kezdett lenni, folyton a doktornő szavaira gondolt: - Túl lesz rajta...várni fogom...
A következő öt napban gyógyulgatott, fájdalma csökkent, bordái kevésbé feszültek, alvása viszont egyre rosszabb lett. Míg egyik éjszaka már semmit nem tudott aludni. Igaz, ez már a betegsége előtt történtek miatt volt, egy kapcsolata rossz véget ért. Ez az élmény zaklatta, félt tőle, újra és újra végigment a rossz eseményeken, az illető lelepleződött természete kibillentette egyensúlyából, el sem hitte, mennyire nem ismerte ezt a nőt, akitől már félt és igyekezett szabadulni tőle. Mikor sikerült, megkönnyebbülés helyett félelme csak nőtt, aludni sem tudott. Betegsége tizedik napján tudott aludni újra, három napig napközben is sokat aludt, de egész éjjel is. Reggel az ébredések hol rosszulléttel indultak, hol még fekve az első gondolata az volt: - Utálom az életet, utálom, hogy fel kell kelni, nem akarok reggelizni, utálom, hogy kávét kell főzni, nem tudom végigcsinálni a napot, nem fog menni...
Így aztán fekve maradt, csukott szemmel várt, hátha nem is kell elkezdeni a napját. Ez a rossz érzés félóra múlva enyhült, gépiesen felkelt az ágyából, megszédült, gyengeségétől ijedten, de megreggelizett, megfőzte a kávét, s jobban lett. Lezuhanyozott, amitől még jobban kezdte érezni magát, aztán visszafeküdt. Kábán ábrándozott, a szeretett ismerősökre gondolt, a jó emlékeire, kedves szavakra, sokat aludt.
Amikor ébren feküdt, aggódva figyelte, hogy levegővételkor égő érzése van a tüdejében. Ha felkelt, a háta fájt, itt-ott szúrt a mellkasa. A szíve körül szorítást érzett. De már nem aggódott annyira. Ismét feladataira gondolt, összeírta, a következő hetekben mit kell intézni. A tavaszt látta közeledni, figyelte ablakából a napsütést, gyakran szellőztetett, érezte a tavaszi levegőt. Kezdte elhinni, hogy nincs itt a vég, sokminden vár még rá, fontos ügye is közeledik, és hátha sikerrel zárul. Még sokat feküdt, volt, hogy köhögött, égett a tüdeje, feszült a légzéskor, szorított a mellkasa.
Nem tudta továbbra sem, hogyan tovább, nem látta az elkövetkező éveket, fáradt volt már, ha jó történt, felszabadító örömöt nem érzett, a napok csak múltak. Vajon, ha sikerül az ügyem, pozitívan zárul, boldog leszek?-ezen jártak gondolatai, de nem érezte a reményt...
5396
Kitti - 2018. december 10. 08:26:34

Sok szép napot neked Rita!Rose

5396
Kitti - 2018. február 15. 09:18:32

Tudod Rita, én nem rólad írtam, hanem erről az írásról. Nem tudom, honnan kéne tudnom, hogy egyáltalán férfi, avagy nő-e a főszereplő! Azt meg különösen nem lehet tudni, hogy Te vagy. A válaszodat elfogadtam, bár ha az ember magának ír, nem teszi nyilvánossá, hogy bárki megfogalmazhassa a véleményét. Nekem ez a véleményem, ami alant van. Függetlenül attól, hogy Téged nagyra tartalak és ráadásul még szeretlek is.
Kissé elfogultan kezelted most a véleményemet, de ha megbántott, hát bocsánatot kérek!

5396
Kitti - 2018. február 13. 08:07:07

Kedves Rita!
Nyilván nincs szerepe az írásban annak, kivel történik ez a lelki megpróbáltatás, amit a test lepukkanása okoz elsősorban. Lehet nő, vagy férfi. Nem derül ki. Semmit nem tudunk az illetőről, azon kívül, hogy padlón van és beteg. Nem hoztad közel az olvasóhoz a személyét, idegen marad. Ott nézünk rá, kívülről és lényegében érdektelen a számunkra, hogy mi történik vele, mit gondol és érez. Fantom maradt. Talán a betegsége is azért volt, mert a nagy csalódás leamortizálta az immunrendszerét, de azt sem tudjuk miben csalódott? Az elvárásaiban? Illúziókban, amikben hitt? Emberi gyarlóság megmutatkozásában? Az álmatlanság oka is kissé homályos. A zárás is, mert mi az, ami boldoggá teszi a főszereplődet? Nem tudjuk meg. Azt sem, tudjuk eleve, mi az a boldogság. Smile
Hogy reményvesztetté vált, hát, ok. És? Ezrek élnek így...

Egy elütés van benne :csalhoz ment

Szóval, nekem nem volt most nagy élmény ez a szösszenet, mert jól hozzászoktattál a remek írásokhoz. Smile
Azonban most is szeretettel olvastalak.Rose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.