Grandpierre Cecília: A gyáva
Élettelen, szürke volt az arca, szemeit homály fedte és összeszűkültek résnyire. Pedig micsoda világra meredő nagy kökény színű kerek szemek csodáltak meg merengőn minden virágot! A Tisza folyót, a naplementét…! És milyen jókedvvel köszöntötte a hajnalt, ha pirkadt már a teraszon állt és várta a csodát, az aznap szépségét. Előreláthatólag nem volt semmiféle elvárás, csak maga az élet, hogy él, lát, hallja a madarak csicsergést és a naptárba felírta: ma, most szólalt meg a vadgalamb, hívja társát, jön a tavasz Ölelte a létet, a mindenséget, lelkét betöltötte a béke. De mitől akkor, és most miért nem? – kérdezte némán önmagától, a tükörtől, mely előtte állt és mutatta neki ezt a sápadt, távolba néző egykedvű, üres tekintetet.
Kell még, kell, hogy szép legyen, valami cél, amely itt tartja, amiért érdemes még…
De egyre inkább vágyott az ágymagány után, a sötétet várta, az éjt, amely eltakart előle mindent. A valóságot, amely mint a hajnalban ébresztő kegyetlenül csörgő vekker, vagy a klinikán az ötórás nővér, aki már vérvételre hívta, amelyre olyan rémesen emlékezett.
Jó elbújni, mindenki alszik, senki nem látja őt szenvedni.
Az első próba izgalma, félelme, - vajon rá tud-e állni a lábaira, vajon tud-e menni? Ez a kétely ébresztette minden reggel. Amikor az első lépések sikerültek megkönnyebbült, de tudta, hogy ez rövidtávú közlekedést biztosit csak számára, a járás nehéz lesz, a fájdalmak előjönnek és elviselhetetlenné teszik a mozgást. Az élettere beszűkült néhány helyiségre, ahova elevickél, ülve, állva talán sikerül elvégeznie kitűzött feladatait. – Szolgál legalább a család tagoknak, segít azoknak, akik elmennek dolgozni, pénzt keresni, ő pedig hasznos legalább! Eleinte ez éltette, vigasztalta, és erőt adott, még kedvet is a házi munkákhoz. Elpakolt utánuk, kimosott, megfőzött, kínok kínjával közlekedett lépcsőn le, és fel. Senki nem látta, hogy milyen rosszul megy, szégyellte, tudta és érezte szörnyű kinézetűnek magát.
Megint egy nap és elvégezte a dolgaikat, ebéd várja őket, összehajtogatott tiszta ruhák, ragyogó fürdőszoba, fehér lépcső, s minden rendben a házban.
Majd ők megint esznek, mosatlant hagynak, szennyet, rendetlenséget…- holnap újra szükség lesz rá! – gondolta. De hiszen, …legalább…!
De neki nincs szüksége már szép ruhákra, csinos cipőkre, retikülökre, szempillafestékre…, mint nő nincs többé a város forgatagában, nincs csak otthon.
Sokáig így ment.
Azután elfáradt, belefáradt. A négy fal kifehérítette arcát, mint a hípó a ruhákat, az ételek íztelenek lettek, egyre inkább azt érezte agyonnyomja a feladat, az értelmetlen ugyanaz, az egyhangú, hálátlan hétköznapok.
Mindig valaki miatt nem változtatott, de most kezdett gonosszá lenni. Utálat gyötörte, mely arcára is kiült, megöregítette. Veszekedős lett okkal és ok nélkül is, elviselhetetlen saját
maga számára is
- 2 -

Egyik reggel amikor letette lábait a padlóra azt gondolta: ha tudok menni, ma is mindent megcsinálok, sütök nekik süteményt is.
A májusi napsugár kacéran beragyogott az ablakon, rózsaszínűre festette arcát, vérrel teltté tette ajkait és emlékezett egy csodálatos nyárkezdetre.
Egy kilobbanó kései plátói szerelemre, a Széchenyi téri pompás virágokra, a Tulipánfára, a Tisza-parti sétákra , a „Laposon” töltött fürdőzésekre a Tisza habjai között, és látta amint a szegedi Dóm mögül lassan bukik le a nyári nap. Ez az enyém, a legszebb emlékek, ajándékok a nagyágy előtt, mit akarok még? Elég volt! - szólalt meg félhangosan mosolyogva.
Kiment a konyhába, elővett egy hússzeletelő kést, végig simította finoman pengéjén az ujjait és hálát mormolt magában: - mindent köszönök!
Lassan a szemei az égre meredtek élettelenül, szürkén, homályosan és az ereiből kifröccsenő vér vörösre festette a már annyiszor fényesre tisztított kövezetet.

1520
grandpierre - 2018. február 20. 20:17:20

kÖSZÖNÖM SZÉPEN, MEGPRÓBÁLOM

5396
Kitti - 2018. február 16. 20:16:15

Azért, mert a rendszer nem ismeri fel a gondolatjelet és az idézőjeleket. Mikor beemeled ide, akkor az előnézetben már láthatod, ott kell átírkálni kötőjellé a gondolatjelekt és akkor nem lesznek számok. Smile

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.