Vilhelem Margareta: MÁKVIRÁG
Valamikor régen az idők sötétjében ,egy régi ázsiai területen , Laosz mellett ,Lalapimpimb falujában ,élt egy szerény fiatalember,kevés pénzzel de nagyon gazdag lélekkel.

Becsületes ,egyenes ember volt és a természet még adott neki egy jó tulajdonságot :jóságot.

Mielőtt megnősült volna ,úgy gondolta hogy meg kellene ismerje a Világot ,és csak utána veszi el menyasszonyát és alapít családot.Már a neve is olyan ázsiai volt ,úgy hívták ,hogy Ashok.Volt neki egy mennyaszonya a Zambia , akit gyermekkoruktól egymásnak adtak a szülők ahogy a ázsiai országokban szokás.Zambia nagyon kérte ,hogy ne menjen el ,mert már rég meg kellett volna házasodjanak . De Ashok hajlíthatatlan maradt tervében és elindult a Világba hogy megtalálja saját magát . Nagyon sokat utazott ,rengeteg érdekes dolgot látott sok mindent tanult ,találkozott jó meg rossz emberekkel ,rengeteg leckét kapott ,amit soha nem fog elfelejteni .Eddig soha nem járt semerre .Ez volt az első utazása fiatal életében.

A faluján kívül ,még csak a környékén sem járt így minden érdekesnek és újnak tűnt számára . Utazása közben elérkezett egy csodálatos helyre -ahol minden smaragdzöld színben ékelt és csodák csodája rátalált egy csodaszép hercegnőre akit Nin-ek hivták . Soha életében nem látott ilyen szép lányt .
Az egész vidék a Nin tulajdonában volt .
Lévén hogy mindketten szépek ,fiatalok voltak egymásba szerettek.Csak Ashoknak nyomta a lelkét az otthon hagyott menyasszony , Zambia - aki nagyon várt rá. Ashok becsületes ember lévén elmesélte Nin-ek ,hogy otthon várja egy menyasszony ,akit nem csaphat be ,mert különben ott maradt volna Ninnel örökre. Nin tudta ,hogy nincs más lehetőség ,nem tartotta vissza .

Így szomorúan búcsúztak el azzal a feltétellel hogy talán majd egyszer még visszamegy hozzá.

Szomorú szivvel vett búcsút a szerelmétől és visszaindult hosszú útjára.Egész úton Ninre gondolt ,nem tudta kiverni a fejéből.Nem tudta magát ketté osztani .Szomorúan ballagott hazafele.

Otthon nagy örömmel fogadták a szülei ,meg a menyasszonya Zambia.Ashok amennyire becsületes volt elmesélte Zambiának is ,hogy találkozott egy csodaszép lánnyal .De Zambia nem vette komolyan csak kacagott:-Nem érdekelnek a kalandjaid -ami volt elmúlt .

-A lényeg ,hogy minél hamarabb tartsuk meg az esküvőnket -kacagott a lány.


-Ö ott van, én pedig itt vagyok melleted-kacagott tovább a lány .

És többet nem emlegették ezt a témát.

De Ashok szíve ott maradt a Nin országában,akármire gondolt a szívében Nin kacagott.

Nagyon szomorúan készült az esküvőre is Szomorú volt a lelke Ashoknak a szíve pedig együtt lüktetett a Nin szívével.

Egy éjszaka zavaros álmában megjelent előtte Nin hercegnő palotája , ahogy lángra lobbant és a drága szeretett szerelme Nin elpusztult a tűzben,miközben a szíve átalakult egy aprócska csillogó rubin kővé,ami olyan piros volt mint a vér..Ashok nagyon elszomorodott.Sírt a lelke meg a szive ! Szegény Ashok megint elindult ,hogy megtalálja most már csak a követ, ami a szerelmének a szíve volt .Miután sok kalandos utakon átesett végre megtalálta a piros rubinkövet ,hamar felvette és betette az ingébe a szíve mellé ,hogy sose váljon meg tőle ,otthon pedig egy kis bársony zacsakban tartotta éjjel nappal ,a szíve mellett.

De Zambia a féltékeny feleség ,amikor egyszer Ashok éppen a tengerben fürdőtt ,hamar ellopta a kövecskét és elhajította messzire .Szerencsére épp a kertjükbe esett .Ahogy a kő leesett darabokra tört mint egy kis törékeny szívecske és minden kis darabból egy idő után kinőtt egy csodálatos virág -a MÁKVIRÁG .
Az egész kert megtelt sok-sok piros mákvirággal.Olyan lett a kertjük mintegy piros
tenger.
Ashok látva a felesége rosszindulatát ,nagyon elszomorodott ,a könnyei egyre hulltak a virágokra amitől még nagyobbak lettek és több virágzott. Ashok elkergette a feleségét a háztól örökre.

Így nap mint nap , nődögéltek újabb meg újabb csodás mákvirágok ,minden egyes könnycsepptől amit Ashok hullatott, egyre sokasodtak .

Egy éjszaka Nin megjelent álmában és látva hogy mennyire szenved a szerelme ,átadott neki egy kis dobozkát ,amiben a mákvirágok magjai voltak.És csak ennyit mondott :

--Amikor nagyon szomorú vagy és fáj a szíved egyél ezekből a magokból,amik enyhíteni fogják keserűséged .Utána eltűnt örökre az életéből.

Ashok pedig a sok magokból végig hintett azokon az útakon amerre járt Nin-hez .

Azóta terjedt el a mákvirág a világ minden részére ,a csodálatos piros virágjai virítanak,mint a rubin és a benne levő anyagok enyhítik a szívfájdalmat és bóditanak is egyben .

A mákvirág a szerelmesek virágja lett.
5548
babumargareta - 2019. február 08. 16:53:30

Kedves Katinka !
Nagyon szépen köszönöm ,hogy olvastad !
Valahol olvastam egyszer ,hogy az igazi szerelmesek virágja a
mákvirág !
Szeretettel.....BabuSmile

6081
varonklari - 2019. február 08. 08:47:37

Kedves Babu!
Mondhatnám „ a mákvirág legendája”, csodásan és különlegesen megírva. Igazán élvezetes olvasmány volt. Szeretettel gratulálok: KláriHeart

6266
Katinkakata - 2019. február 07. 22:04:43

Kedves Babu!
Nagyon kedves történetet írtál a mákvirágról. jó volt olvasni. Én eddig nem tudtam, hogy a szerelmesek virágja a mákvirág. Mindig tanulok valamit, és ez így van jól!
Szeretettel gratulálokRoseKata

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.