Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Tasnádi Rita: Szeretlek Mama
Az, hogy mennyire komoly a helyzet, csak ma éreztem így igazán. Anyám a másik szobában szipog, már tíz perce, talán sír, nem tudom. Ő, a bántalmazó, sír, mert megbántottam. S mivel is? Hívott ma délután, kétségbe esve, hogy, jaj, leállt a mosógép, ilyen számokat írt ki, és segítsek. Mentem is, nagyjából sejtettem, mi a baj, ő meg oda állt és nagy gesztusokkal magyarázta, mi a helyzet. Erélyesen megkértem, menjen ki, meg fogom nézni és megcsinálom. Persze csak mondta, mondta. Mutattam, merre van kifele és határozottan újra kértem, hagyja, hogy megnézzem, mert csak zavar. Kiment, becsukta a szobája ajtaját, nekiláttam a gépnek és rutinból leeresztettem a vizet, majd a programot újra beállítottam, és a gép működött. Beszóltam neki, hogy nincs már baj szépen beindult a mosógép. Nyersen, sértetten, kemény hangon megköszönte. A mosást sikeresen befejezte, teregetés után fújta az orrát, szipogott, sírt. Jól becsapta még az ajtót a végén. Nem éreztem semmit. Semmit, de semmit. Sajnálnom kellett volna, nem tudom, lehet. Vártam, hogy érezzek valamit, akár bűntudatot, vagy szánalmat, megbánjam, vagy ilyesmi. Semmi... csak ültem és néztem a szőnyeget, éreztem, végleg leváltam anyámról. Aztán csak hallottam, ahogy fújta az orrát, sóhajtozott, azt gondoltam, nagyon oda van. Sajnálja önmagát. És abban a pillanatban elindult a gondolat folyam, egymás után feltörtek az emlékek, meglepődtem, milyen kristály tiszta az emlékezetem jöttek az érzéseim, az a rengeteg emlék, szenvedés, és egy csomó kérdés.
Én sajnáljam? Őt, aki azt mondta, a kutyája vagyok? Aki szándékosan bántott válogatott gonoszsággal, előre tervezetten, nap, mint nap, érzéketlenül, kegyetlenül. Aki miatt ifjú lányként beteg lettem, aki miatt magányos kislány voltam az általánosban, és a gimiben is? Aki miatt jelenleg testem minden porcikája beteg és erősen fáj? Aki miután tizenéve összeköltöztünk, egy határozott tervet valósított meg, mindenkinek mindenhol önmagát szerető édesanyának hitette el, itthon pedig a bántásai miatt sorvadt a lelkem? Minden emlék a tudatomba zúdult, estére már rosszul voltam. És érezzek bűntudatot? Mert segítek neki, de elviselni nem szeretném azt, hogy elmagyarázza, mi a baja a mosógépnek? Annak a mosógépnek, amire kicseréltem anno az övét, mert azt tényleg eltontotta, és megvádolt, hogy én rontottam el? Aztán állította, hogy amit én elrontottam, az volt az enyém, és amire kicseréltem, az az övé? Mikor ez sem volt igaz? És utána napokon át haragudott, hogy elvegye az életem, szenvedjek csak, és betöltse lényével lelkemet, elszívja erőmet? Mert ezt tette. Nyolc éven keresztül. És senki sem segített rajtam. És elárult. És a gyámügyi ügyintézőnk rajtam példát statuált. Ő fogalmazott így. A fiatal nő, jogi egyetem végzettséggel.
De nem!!! Nem gondolok a múltra!
Aztán este lévén lefeküdtem, és figyeltem. Még fél kilenckor is szipogott. Nevetgélt magában. Beszélt is, azt hittem telefonál, de nem. És ekkor megsajnáltam őt. Ő az anyám. Szeretem. Szemem könnyes lett. Szívemben fojtó szorítást éreztem. Egész mellkasomat marta a fájdalom. Sírtam...Kettőnket sirattam. És főleg anyámat. Mi lesz veled? - kérdeztem magamban. Oly könnyedén tetted a tosszakat, oly gátlástalanul, mintha téged meg sem határoznának rossz tetteid...
Aztán azt éreztem, talán jóvá akarja tenni? Hiszen már nem bánt, nem szekál. És akkor én szívtelen voltam? Amikor jóvá tesz mindent, ki tudja, hogyan küzd és szenved miatta? És én kikűldöm a fürdőszobából? És így? Újra elszorult a torkom, sírtam. Fájt, nagyon.
Eljött az este, és megint csak szenvedek. Velem szemben a falon a képről Jézus képmása néz rám, és belül azt mondja, bocsássak meg neki. És azt, már mindketten az Ő kezében vagyunk. Csendesen lehunytam szememet, és lelkem megnyugodott, mosolyogtam és egy utolsó könnycsepp futott le arcomon.
5772
Saranghe - 2019. április 11. 23:07:26

Kedves Rita!

Borzasztó érzés, hogy ezek után is még neked van bűntudatod, és szereted, mert az édesanyád. Ilyen az önzetlen szeretet! És a jó emberek, mint te, képtelenek egy érzéketlen, szívtelen emberré válni. Tisztellek érte, őszintén! Sose érezd, hogy ez gyengeség! Ettől vagy különleges!

Szeretettel olvastalak: Rose

Kata

4962
Tasnadirita - 2019. április 11. 04:57:14

Kedves Babu!
Igen, jól látod, sajnos így megy, mártír és a segítője.......
Köszönöm, szeretettel, RitaHeart

5548
babumargareta - 2019. április 10. 19:55:39

Kedves Rita !
Szomorúan olvastam keserves írásodat !
Nem tudom mit mondjak nem vagyunk egyformák ,
én biztos ,hogy nem segítettem volna neki!
Megszokta ,hogy ő a mártír és te megszánod !
Gratulálok megható történetedhez .......BabuHeart

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.