Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Putterer Magdolna Léna: Fura fordulat
Jessica valamikor hajdanában nagyon kapós teremtés volt a férfiak körében, de elszálltak az évek felette, mint ahogy idővel mindenki felett . Mára már közel hetven éves vénlány , mivel soha nem volt férjnél életvitele miatt. Gyerekei sincsenek.

Pár évvel ez előtt úgy döntött egy távoli városba költözik ahol senkit nem ismer, őt sem ismeri senki. Szerette volna kicsit elfeledni múltját amibe belefáradt , elkerülni a múltbéli embereket akik ha akarta, ha nem kitöltötték , lefoglalták minden idejét , a színházba illő életét ahol mosolyognia kellett miközben lelke , szíve , egész lénye a fájdalmaktól, sérelmektől zokogott , sajgott .


Új otthonából , életéből előre megfontolt szándékkal teljes egészében mindenkit kizárt . A kedves családtagjait úgyszintén akik valójában szeretik őt. Mindenkitől távol egymagában zárkózottan él aminek a következménye az lett , az amúgy mindig vidám , kedves teremtés mirgő - morgó, embertársaival kötekedő, elviselhetetlen, búskomor, rosszindulatú vénasszonnyá változott aki szinte gyűlöl mindent , mindenkit önmaga körül önmagával együtt .
Kedves szó soha nem hagyja el száját, mosolyogni sem mosolyog . A búbánat mély ráncokat vájt arca bőrébe amitől sokkal idősebbnek látszik, mint a korabeliek. Külseje elhanyagolt , haja fésületlen, teste a triplájára hízott a sok evéstől, mivel boldogtalanságát az evészettel próbálja csillapítani.

A évek elmúlását egyre nehezebben viseli , a tükröt gyűlöli, így sehol máshol nem található a lakásában csupán a fürdőben a mosdó felett , amit letakart egy sötét ronggyal nehogy véletlenül meglássa táskás szemeit, megereszkedett bőrét ami befedi szemfedelét , arcát, nyakát. Úgy lógnak a bánatráncok róla ,mint függönyről a rojt . A régmúltban szerzett mély vágott seb amit emlékként kapott hajdanán szeme alá még most is jól látható , a redők sem fedik el.

A séta az egyetlen amit élvez, mert ilyenkor mindenkin kitöltheti haragját. Tudni illik ki nem állhatja saját öregségét, mások szépségét, boldogságát , viszont a fiatalokat sem.

Mindennap a délelőtti órákban sétálni indul kissé kopottas, régimódi ruhájában , tömzsi lábain kitaposott megviselt fűzős magas szárú cipőjében. A 150 cm alacsony termete ami ugyancsak termetes , nagy pocakot visel, szinte végiggurul az utcákon egészen a házához közeli Parkig , ahol a megszokott padjára leülve figyeli az arra sétáló embereket,mialatt mindegyikre hangosan sértő megjegyzést tesz.
A szerelmes párokat, csinos, ápolt, szép hölgyeket különösképpen szeret kegyetlen szavaival megtépdesni, erkölcseikbe belegázolni mivel irigyeli a fiatalságot, az azzal járó szépséget , ám épp úgy szeretetet ,a szerelmet ami minden egészséges embernek megjár, amiben neki soha nem volt része. Az emberek eleinte nem hagyják szavait szó nélkül . Jól beolvasnak neki amit ő maga minden esetben válasz nélkül hagy ami nem véletlen :

- Bolond vénasszony ! Nézzen bele a tükörbe mielőtt másokat megszól !Talán elfeledte egyszer magácska is volt fiatal , hogy voltaképpen semmivel nem lehetett különb , mint mi . Elképzelhető sokkal rosszabb, gátlástalanabb életet élt , mert ők bántják a fiatalokat, irigylik fiatalságukkal együtt járó szépségüket , mondják el a másik nőket mindenek , mivel magukból indulnak ki.


Egy idő után megszokva rosszindulatát, a különösen gonosz természetét , úgy gondolják a korát nézve nem foglalkoznak azzal mit mond. Szavaira csupán legyintéssel reagálnak , kicsit később már már azzal sem.


Nem tudni mi okból ,talán pont a fiatalok megjegyzéseinek köszönhetően ami sok álmatlan éjszakát okozott neki, vagy mert kötekedése minden esetben kudarcot vallott az utóbbi időben , Jessicaval ezen a napon fordult egy nagyot a világ, előtört belőle a régi énje.


Reggel ahogy belépett a fürdőbe levette a tükröt borító rongyot . Elővette az előszoba beépített szekrény mélyében sok éve rejtegetett sminkkészletét , továbbá egy közepes nagyságú rózsaszín dobozt amibe még a költözéskor gondosan összetűrve belehelyezte munkaruháját .
Szemfestékeit a fürdőszobatükör alatti polcra helyezte . A dobozt bevitte a szobájába , ott kivette belőle a ruhát. Azt elterítve a pamlagon kezeivel végigsimogatva elsimította rajta a gyűrődést.Rövid ideig állt előtte , nézte elgondolkodva. Azt követően elindult vissza a fürdőszobába , majd neki látott a nagy munkának.


Ajkát tűzpirosra , gyűrött szemhéját , őszülő szemöldökét , hosszú szempilláit feketére festette . Szobába lépve felemelte az ágyról a rikító sárga sztreccs mini egész ruháját, belepréselte nagy hasát , lógó háját, vele azonos színű magas sarkú cipőjébe tömzsi lábát , hosszú lángvörös parókája alá rejtette hófehér rövid haját, rá helyezte a ruha színével megegyező nagy karimájú kalapját amit egy nagy piros szalag díszített . Parfümöt fújt nyakába , csuklójára., eztán kezébe vette kézitáskáját amiben ott lapult a valaha még napi szinten szívott cigarettája, az Eve. A dobozából egy laza mozdulattal kiemelt egy szálat , megmarkolta öngyújtóját, aztán gyors léptekkel elindult kifelé a házból.
Amint a vaskapu ajtaja nagyot csattant a háta mögött egy pillanatra megállt. Szájába tette cigijét, meggyújtotta, mélyen beleszippantott füstjébe ami úgy tűnt őt elvarázsolta, ugyanis mosolyt csalt orcájára.

Riszáló járással indult tovább az eddig megszokott útiránnyal ellentétes irányba . Aki vele szemben jött mindenkire merészen rámosolyogott . Az útelágazásnál ismét megállt, táskájából kivett egy tükröt , belenézve leellenőrizte sminkjét , majd riszálva járt fel - alá . Rövidesen megáll mellette egy kék színű Cadillac Coupe de Ville , lehúzott ablakon át kiszól egy öblös férfihang:

- How many dollar ?
- Four dollars for you . - válaszolta az öreg hölgy a kevéske angol tudásával.
- Okay.

Jessica légies mozdulattal a földre dobta füstölnivalóját , ezt követően beült az iránta érdeklődő mellé .
- Ennyit még érek. - gondolta magában .


2019. április 27.

/ Szerző : Putterer Magdolna Léna /
5548
babumargareta - 2019. május 02. 18:57:39

Kedves Léna !
Mosolyogva olvastam szinte minden egyes sort ,bár
sok szomorúságot takarnak egy asszony életében.
Nem jó öregnek lenni de az élet nem ad csak két lehetőséget.
Jessica új életet kezdett !Wink Nagyon jó a novellád !
Gratulálok szeretettel ....BabuRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.