Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Tasnádi Rita: Egy orvos a sok közül
A hatalmas épület sok titkot rejtett, halált, gyötrelmet, ok nélküli szenvedést. Elkerülhető kínokat, sötét cselekményeket, nővérek és ápolók, orvosnők és orvosok tetteit. Egyik ilyen orvosnő, keresztnevén Zsuzsanna kezelte, nevezzük úgy, hogy Erikát. Magas, szoláriumozott bőrű, érett ötvenes doktornő, mindenki azt hitte, okos, intelligens, nagyon jó pszichiáter. Erika öngyilkossági gondolatokkal került a nagy kórház kettes osztályára, Zsuzsanna kezei közé. A kórházkomplexum másik épületéből helyezték át, a rehabilitációs osztályról. Erika ott igen sokat szenvedett, ellátás helyett kiközösítést kapott, de ez az ő hibája volt, szókimondó, őszinte lány volt, amit látott, azt kimondta, szóvá tette, gyermeki naivsággal úgy érezte, mindez helyes, okos dolog. Ezt a rehab osztály orvosai, gondozói másképp gondolták, igaz, ki szeret hibáival, vétkeivel szembenézni? Erika tíz év súlyos szenvedés után a halált is jobbnak érezte annál, amit azok vele tettek, a betegtársai sem viselkedtek vele különben. S mivel őt tartották bűnösnek, inkább meghalni szeretett volna. Zsuzsanna doktornő eleinte barátságosan viselkedett, majdnem kedvesen, míg egy napos nyári kora délután Erika sétálgatott az osztály előtti tágas folyosón, arra járt a rehabról egy ápoló, szokásosan ápolatlan szakállal, dús, fekete, kócos frizurájával, még jó kövér is volt, de nem volt rossz ember. Összefutottak Erikával, és beszélgetni kezdtek, ez az ápoló, ha Erikát nem is kedvelte a híre miatt, de rosszat nem tett vele soha. Azt kérdezte a beteg lánytól, na milyen az új hely? A kettes osztályra célzott. Erika őszintén megvallotta:
- Ugyanolyan rossz, mint a rehab volt.
Nagy hibát követett el ezzel, de persze, igaza volt... Éppen ebben a pillanatban a tőlük egy méterre levő orvosi wc-ből mérgesen, haragosan kilépett Zsuzsanna kolleganője, és az ajtót jól bevágta, idegesen kulcsra zárta, aztán dirrel-durral, feldúltan rájuk nézett, s bemasírozott az orvosi szobájába. Az első, amit tett, hogy elmondta ezt a szörnyű párbeszédet Zsuzsannának. A doktornő személyiségének rejtett oldala ezután kibontakozott, lelepleződött. Erika egyre lehangoltabban, egyre vágyva segítségre, próbálta orvosát felkeresni, ott várt a szobája előtt, minden nap leült a székre, és elkeseredve várt. De hiába. Orvosa ki, be járkált, végezte napi rutinját, észre sem véve betegét. Egy hétig türelmes volt, aztán ahogy kijött szobájából, lehajolt a beteghez, arcához egészen közel, és sziszegve mondta: "- ne engem várjon itt, ne üljön itt, menjen be az osztályra, alkalmazkodjon és vegyen részt az osztály életében!" Majd elégedetten otthagyta Erikát. Innentől kezdve a heti három viziten oda sem ment hozzá megkérdezni, hogy van, levegőnek nézte. A lány igyekezett a parancsot teljesíteni, naponta beült a foglalkoztatóba, hímzett, rajzolt, részt vett a zeneterápián is. Egy nyugodt, szép délelőtt is épp rajzolgattak a betegek, amikor messziről hallatszott Zsuzsanna körömcipőjének csattogása a folyosón, egyre közeledett, Erika már ettől rosszul lett. Hallatszott, ahogy Zsuzsanna dúdolgat majd belépett a helyiségbe, vidáman dúdolva leült a betegek közé, vett egy papírt, filctollat, elkezdett rajzolni, kifigurázva a betegeit, majd megszólalt. "- Sanyi 100%- os, talált munkát, Klári egyre jobban van, 80%- os, Feri gyógyulgat, 90%- os, Erika 40 %- os." Majd nevetgélve felállt és vidáman kiment, cipője csattogott, még erősebben, és jól bevágta az osztály ajtaját maga mögött. Egy orvos a sok közül.
Másnap Erika unva a hímzést, rajzolást, sétálgatott a folyosón, ijedten látja, hogy felé tart Zsuzsanna. Ahogy elhaladtak egymás mellett a doktornő Erika fülébe súgta: "- Ne legyen öngyilkos, ne rontsa a statisztikámat!" Erika már olyan természetesnek vette ezt is, talán megszokta, talán nem is tudta már érzékelni, mennyire helytelen ennek a doktornőnek a viselkedése, hogy nem szólt senkinek, nem panaszkodott, nem tette szóvá sem, sehol, senkinek. A viziteken egyedül üldögélt, senki sem kérdezte, hogyan érzi magát. Aztán egyik viziten egy jóérzésű pszichiáter hölgy, fiatal, szép kis nő megsajnálta őt, és gyengéd hangon megkérdezte mi újság, Erika, jól van? Erika meg is mutatta egy hete duzzadó mutatóujját, ami pirosas volt és fájt neki nagyon. A doktornő kezébe fogta, tapogatta, majd láthatóan megijedt, azt mondta, begyulladt, fel kell nyitni, mert valószínűleg gennyes. Zsuzsanna felé fordult, kérte, küldje a betegét a sebészetre. Zsuzsanna is megnézegette az ujjat, a vizitesek már haladtak a következő beteghez, amikor ez az orvosnő felvillanyozódott, mert rájött, ez nem gennyes köröm, hanem ízületi gyulladás. Leejtve Erika kezét, sietett a viziteseket utolérni, és ugrabugrált, eszelősen ismételgette: ízületi gyulladás, ízületi gyulladás, ízületi gyulladás. A többi orvos, nővér megvetően fordult el, rá sem néztek, észre sem vették. A bukás pillanata volt ez. Hiszen látták jól, mit tesz Erikával, ha nem is hallottak mindent, de nem lehetett nem észre venni, mennyire nem törődik a betegével. A diagnózisa jó volt, de vajon elég-e ahhoz, hogy orvosnak hívhassák?
Erika sok mindent tapasztalt, látott és hallott, szenvedett egy kórház falai közt, segítséget remélve, várva. Sötét évek jöttek ezután, kalandjai gyógyítóival, ezzel nem fejeződtek be.
Zsuzsanna azóta egy rendelő vezető főorvosa lett, ez a nagy kórház bezárta kapuit, sokak bánatára, de még többek hasznára. Zsuzsanna csak egy volt a sok közül...
4962
Tasnadirita - 2019. május 10. 20:59:12

Kedves Babu! Köszönöm, jó érzés, hogy elolvastad,szeretettel, RitaHeart

5548
babumargareta - 2019. május 10. 19:14:16

Kedves Rita!
Nem jon,hogy elhiggyem ,hogy létezik ilyesmi !
Meglehet a beteg is zavaro jelenseg lehetett .
Nem minden egeszsegugyi alkalmazott viselkedik ilyen
szemetelen modorban. Az emeberek sem egyformak .
Ez csak egy eset !
Gratulalok irasodhoz szeretettel.....BabuHeart

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.