Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Vilhelem Margareta: Kandúr és a buta veréb
A sárga csíkos, Kandúr a a virágoskertben fekszik. Annyira jó kint , hogy beszívja az illatos levegőt, hogy melegedjen a napsugarakban különösen miután eltöltött egy hosszú, hideg telet egerészve.. Egy kicsit fáradt volt az egerek vadászata után . Itt az zöld természetben összegyűlnek a verebek, és ez a legjobb alkalom az édes falatok megengedésére. Csak az, hogy a verebek nem olyan megfoghatók. Nem könnyű elcsípni őket A szürke verebek még akkor is, ha nem sietnek túl nagyon - szárnyaik vannak.

És miért, van nekik szárnyai ! ?-kérdezi magától a Kandúr megdöbbenten.

- És nekem miért nincs? Azt a pillanatot várta, amikor egy finom madárka majd az orra elé megy.. És akkor ... Semmilyen szárny nem segít. Mert az ő reakciója irigyelhető.. És a gyomra mindig örvend az ilyen ínyenc falatoknak. De a verebek azonban nem rohannak, feléje így a szegény macska nyeli az üres levegőt becsukja a szemét, időnként kinyitja őket, és irigységgel néz ki a körbejáró lepkékre is.
- Ne mind mutogassátok a színes szárnyaitokat. - kiáltotta a Kandúr.
- Gondoljátok hogy csak ti repültök?-ahhoz hogy repüljek nem muszáj legyen szárnyam .
- Minden este megduzzasztóm a mellkasom - és akkorát szökök ,hogy eljutok a Holdra..
-Tudjatok ,hogy milyen szép ott?

-A Hold,egészen más nem egy csillogó léggömb, amit itt látunk a Földön. Azt látjuk, hogy világít a Nap, de a Hold valójában más.
- Milyen- mondd milyen a Hold ?
- Hol van? kérdezik a lepkék ? Gyerünk,mesélj nekünk ,olyan kíváncsiak vagyunk .
-- Nos, - mondja,de megáll és megáll, mert valójában fogalma sincs milyen a Holdon. Mindjárt mondom,de közben gondolkodott milyen hazugságot találjon ki -elmondom, hogy ... csak várjatok koncentrálnom kell- ideges vagyok egy kicsit ...
Ezek után a Kandúrból úgy folyt a szöveg mint a tejes hordóból a tej az utcára.
Eh, sóhajt, nagyon kár ,hogy a Holdon nem élnek egerek ,mert különben sosem jönnék vissza. Micsoda fű ,micsoda virágok ?Amik a Földön vannak , gyomok - azokhoz képest. Milyen illatok?Mindenhol annyira tiszta minden.
... Az eső - a víz csepp meleg és az ég tiszta marad. És a fő, a Holdon nincs tél vagy hideg. Mindig forróság van , de sohasem kánikula. Egy távoli sarokban teljes egészében palotát építettem magamnak kristályból . A palota építése a Holdon semmi. Elég gondolkodni, és pattintok egyet , a palota készen áll. Én és a cicáim a nagy szobákban fekszünk , és a madarak matracon alszanak, a madarakat ott nagy becsben tartják ,mert nagyobbak mintegy macska.
- De olyan szép lepkék vannak mint én kérdezte ? egy nagy pillangó fekete csíkokkal a szárnyain.. A Kandúr válaszolni akart de csak egy nagy- Miau jött ki a torkán és kémlelte a kis verebet aki megállt mellette -közben nagyokat nyelt .
-De olyan szépen repülnek -e ?- kérdezte egy másik lepke ? Közben megállt a Kandúr és a kis veréb közé ,alig enyhén meglökve a kismadarat..,hogy tűnjön el.
-Miau,ordított a macska mérgesen -persze hogy vannak de ott a lepkék nem akkorák mint a Földön ,hanem kétszer nagyobbak.
A Hold folyói és forrásai tiszta tej, a tej folyik, aki akar megy és iszik amíg bírja.Néha, amikor unatkozom a csillogó palotámmal, egy egyszerű házat építek vajból és tejszínből. Lassan, lassan, egész éjjel a tejszínt és a vajat, nyalogatom mikor felébredek szabad ég a fejem fölött.Ilyenkor megrémülők mert nincsenek egerek de a legnehezebb dolog hogy olyan verebek mint a Földön nincsenek és ilyenkor jön hogy ... hazajöjjek. Igen! Igen!
-Talán nem hiszel nekem? mondta a Kandúr annyi lélekkel, hogy nem lehetett nem elhinni.
Egy szép fehér lepke ámulva hallgatta ,majd a Kandúr elé állt és megkérdezte:
-Elmehetek én is veled abba a világba?
Kandúr a legnagyobb örömmel válaszolt-csak-
-a Holdon lévő lepkék nem akarnak látni téged, mert csak az ottani lepkéket szeretik.
- Bármely idegen rovart kapnak azonnal elnyelik, majd kiköpik, Miért akarod tönkre tenni magad ,ha itt olyan szép életed van? Ehelyett a Hold még tegnap este arra kért hogy jöjjek vissza egy verébbel.. Az űrbe vinném őket, a szegények sokkal többet érdemelnek, mint amennyit a Föld kínál nekik. De ez nem lehetséges. A hátamon egy egyetlen, legfeljebb kettő, férne el -hülyítette őket a Kandúr.Egy kis ártatlan naiv veréb a macska elé állt és így szólt.
-Én szívesen elmennék veled ,ha elviszel ,mert a szüleim nem szeretnek ,hátha ott boldogabb leszek.
Közben mellettük megálltak a méhecskék is és kezdtek hallgatózni mi is történik ott.
"Ez a macska hazug," mondták meggyőződve- de hagyták amíg senki nem szenved. Most rosszra fordul a dolog . mert a Kandúr készen áll a támadásra. Megnyitja a mancsát és ...
Ohó! Elkapja a kis verebet, de abban a pillanatban száz méhecske szállt a szájára.
- Aole! Aoleo ! majd sürgősen futott a patak felé hogy vizet igyon ezalatt úgy feldagadt a szája hogy pár napig semmit se fog tudni enni.
Kandúr napokig mind csak tejet és vizet álmodott ,miközben a patakban hűsült.
Egyszer csak valaki kiáltja ,vékony hangon:
"Kandúr ,Kandúr !-Én vagyok, a veréb. Hoztam neked egy csésze tejet Meg kell igyad mert különben nem tudunk repülni a Holdra. És még elkészítettem néhány cukorkát is.. Baromfi terméknek nevezik. Egyél, ezek nagyon ízletesek,megerősödsz tőlük.
- Igen, igazad van, élvezi a macska, miközben megkóstolja a csodálatos édességet. Világos ... néhány nap múlva az állkapcsa be fog gyógyulni--. de ez a veréb tényleg nagyon buta -gondolta magában a Kandúr.
Pár nap múlva jól érezte magát és mélyen elgondolkodott.
Mennyire kedves ez a veréb ,tényleg hogy jó szíve van.Néha jön hogy kiáltsam:
-Te kis hülye veréb ne légy olyan naiv.
6542
ritatothne - 2019. november 15. 09:20:40

Kedves Babu!

Meséd érdeklődéssel és örömmel olvastam. Bizony abban még az egér is segíthet a macskán.

Szeretettel: RitaRose

5555
Maria HS - 2019. május 30. 19:42:54

Babukám!
Szép estét kívánok Neked s köszönöm az élményt s gratulálok írásodhoz: Maria

6081
varonklari - 2019. május 29. 10:35:21

Drága Babu!
Mi a nagy macskaszakértők! Szórakoztató olvasmány volt számomra, köszönöm Neked. Gratulálok Heart: Klári

5548
babumargareta - 2019. május 28. 22:23:45

Drága Katinka!
Nagyon szépen köszönöm ,hogy elolvastad !
A macska szempontjából elég jó helyzetben van !Wink
A kis buta veréb -szegény, sajnálattal írtam róla!
Szeretettel....Babu

5548
babumargareta - 2019. május 28. 22:19:46

Drága Szabolcs !
Nagyra értékelem jelenlétedet .nagyon megtisztelsz hozzászólásoddal!Nagyon szépen köszönöm,de tudod ,hogy van
a macska ravasz mint a róka.Szerencse ,hogy a verébnek volt egy pár jó barátja
Amúgy még a macska is elismerte a veréb butaságát!.Wink
Szeretettel.....Babu

6266
Katinkakata - 2019. május 28. 16:33:51

Kedves Babu!

Nagyon tetszett a meséd, jól ráfizetett a hazug kandur, de a veréb is könnyen pórul járhat a kandurral. Szeretettel gratulálokRoseKata

2720
bigeszab - 2019. május 28. 16:01:44

Kedves Babu!
A hazug macska meséjét érdeklődéssel olvastam. Tetszett, hogy egyre mélyebben belebonyolódik a macska a saját hazugságaiba. Az emberi természettel való párhuzamba állitás szinte magától adódik! A közmondás pedig imigyen szól: „A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát”. De a macska úgy gondolta, hogy „jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok”.
Szeretettel gratulálok ez újabb írásodhoz: Szabolcs

5548
babumargareta - 2019. május 25. 19:51:33

Drága Magdi!
Nagyon szépen köszönöm kedvességedet!
Lehet azért van a közmondás "Olyan buta mintegy veréb "!
Szeretettel....Babu

6191
Magdolna43 - 2019. május 25. 15:08:20

Kedves Babu!
Nagy érdeklődéssel olvastam mesédet, szórakoztatóan írod le a ravasz kandur esetét a butuska verebbel.
Sokszor nagyon veszélyes lehet a tulzott naivitás.
Szeretettel gratulálok,
Magdi

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.