Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Vilhelem Margareta: A király és a szép ember---mese
Egyszer volt, hol nem volt, volt ezen a világon egy ember. Olyan szép volt az az ember, hogy hét világra szállott az ő szépségének a híre.
Meghallja ezt a király is. Ügy elfogja a kíváncsiság , hogy néz ki egy világszép ember, hogy királyi levelet küld hozzá, hogy jelenjék meg nála.
Jól van, hát királyi meghívás, királyi megtiszteltetés, felszedelőzködik s útnak indul a király elé tiszteletet tenni.
Alig hogy elment egy-két óra múlva eszébe jutott ,hogy otthon felejtette a meghívó levelet és hamar visszafordul . Hát visszamegy ízibe a levél után, mert hátha anélkül be se engedik a király színe elé. Alig ér haza, hát látja, hogy az ő felesége, már ilyen hamar javában szerelmeskedik az ő rút fekete cigánykocsisával.
Úgy megbúsul a világszép ember, hogy neki olyan erkölcstelen felesége van, hogy borzalommal telik meg lelke.
Csak annyi, hogy mire a királyhoz ért volna, a felesége miatti nagy búbánat, keserűség, s a hosszú út is. úgy elhervasztották, hogy a király sehogy se akarta elhinni, hogy csakugyan ez volna-e az a világhírű szép ember.
Azt mondja, hogy:
- Én egy hétig való jó szállást, adok neked s ételt rendelek, hogy a hosszú úttól magadhoz térj, de ha akkor is csak így nézel ki, mint világ csalónak fejedet vétetem.
Avval a világszép embert beteszi egy ékes szép szobába, pihenőre, jó kosztra. De csak búsult ott is úgy a szegény csalódott ember, hogy az első nap még az ablakon kibámulni sem volt kedve. A második nap mégis annyira megerősítette magát, hogy csak odalépett az ablakhoz, s hát az ő szobája alatt volt a királyi szép virágoskert. S amint ott gyönyörködött a szebbnél szebb virágokban, lát egy éppen olyan csúnya szerecsen kertészt, mint az ő világcsúf cigánykocsisa.
Egyszer hát megy a királyné nagy díszesen végig a virágok között. Csak elébe áll az a rút szerecsen kertész. Nagy ízibe átöleli a karcsú derekát. Egy perc alatt bemennek egy virág házikóba s elkezdenek szerelmeskedni
- Ejnye no, gondolja magában, hát még a királyné is ?!.
-Hiszen akkor az én feleségemmel nem is olyan nagy az az egész dolog.
Úgy megvigasztalódig, megjön a kedve, hogy nemcsak ő egyedül a megcsalatott férfi ezen a világon.
Olyan farkas étvággyal evett, hogy már a harmadik napra egészen visszaállott a maga valóságába. Nézi magát a királyi földig érő tükörben. Hát még jobban tetszik magának, mint annak előtte volt, ö biza egyet se búslakodik annál többet, hanem koppant a király ajtaján s a szabadra ízibe belép.
Amint a király meglátta azt az előtte álló ragyogó szépségű, igazában világszép embert, szeme, szája elállt a csodálkozástól, úgy meglepte.
- Na! te világszép ember, én király vagyok, de életem napjában soha nem láttam ilyen szépséget, amilyen te vagy. Csak azért is most együtt ebédelünk.
- Hanem mondd meg nekem azt, hogy mi okozhatta nálad azt a hirtelen való nagy változást?
-Ezt biza, felséges királyom, csak egy lépés.
- Csak egy lépés, csak egy lépés, furcsa egy lépés lehetett . Mutasd meg nekem azt a lépést.
- Meg én aztán az ebéd után, felséges Uram, hogyha kívánja.
Jól van! megebédelnek ott nagy fenségesen, még rá is gyújtanak egy-egy szivarra. S ekkor beviszi a királyt az ő szobájába, leülteti a királyi bőr kanapéra s azt mondja:
-Én is ott ültem a tegnap ebéd után s onnan léptem egyet ide az ablakig, lépjen felséged is s nézzen le a virágoskertjébe. Megteszi a király.
Hát éppen megy végig a királyné a virágútakon nagy díszesen. Csak elé áll az a rút szerecsen kertész, derékon öleli a karcsú királynét, bemennek a virág-házikóba s elkezdenek szerelmeskedni.
- Én is pont így jártam otthon- mondja a szép ember -mint most felséged járt.
- Visszaszaladtam az otthon felejtett királyi meghívó levélért s én is így találtam a feleségemet az én éppen ilyen rút cigány kocsisommal, mint ez a szerecsen! Ezért csúnyultam meg , amíg ideérkeztem.
- Itt megláttam a felséges asszony dolgát s elgondoltam, hogyha már a királyné is így teszen egy éppen olyan rusnya kertészével, akkor én minek búslakodjak olyan halálosan. Így szépültem meg újra.
- Na! hallod-e te világszép embere -mondja a király - ha a te feleséged melletted is mással szeretkezik, kíváncsi vagyok megnézni, megismerni, milyen asszony lehet?
- Készülj! holnap útra indulunk hozzád. Másnap útra is indultak. Amint mennek, látja a király, hogy két valaki kapál, de az egyiknek széle, hossza mind egyforma.
- Nézz csak oda, te szép ember, micsoda csodálatos teremtés az egyik munkás ott. Amint közelebb érnek, akkor látják, hogy egy asszony meg egy ember kapálnak. Hanem az embernek a hátára egy szekrény láda van felkötve.
Odamegy nagy kíváncsian a király a szép emberrel. Kérdi a király a szegény embertől hogy hát mi az Isten csudájának tartja azt a nehéz szekrény ládát munka közben is a hátán? Azt mondja rá az ember helyett az asszony gyorsan pergő nyelvvel:
- Abban vannak az én finom, drága ruháim s azért hordja az apjuk örökké magánál, mert ha elhagyjuk magunktól, ebben a rossz világban még el találják lopni. Azt mondja a világszép ember:
- Nyittassa fel, felséges király, hadd lássuk azt a drága szép holmit.
- De azt bizony nem nyitjuk fel senki kedvéért - pattogott az asszony, -hogy még bámulják az urak, vagy kicsodák.
- Erre a király még kíváncsibb lett, hogy ugyan mit félthet az az asszony.
Kardot ránt s ráparancsol az emberre, hogy helyből oldja le a hátáról s nyissa fel, ha kedves az élete. Hát csak annyi, hogy leteszi az embert s felnyitja a ládát. S hát csodák csodája egy eleven legényember ugrik ki a ládából.
Összenéz a király a világszép emberrel s azt mondja neki:
- Tudod mit te világszép ember? Az asszony, úgy látszik, mindig csak asszonynak marad.
- Én hazamegyek, te is menj haza s örvendjünk, hogy a mi feleségeink nem hordoztatják velünk a szeretőiket.
így volt biz ez s igaz volt. Láttam én is, úgy, mint most. S ha nem hiszik, járjatok csak a végire.

Vége.
6081
varonklari - 2019. július 04. 15:06:27

Drága Babu!
Remek meseíró vagy! Mindig meg tudsz lepni, és örvendeztetni.
Gratulálok szeretettel: KláriRose

6191
Magdolna43 - 2019. július 03. 10:43:41

Kedves Babu!
Élmény volt olvasni nagyszerű mesédet, a végén jót nevettem.
Sok szeretettel gratulálok,
Magdi

6266
Katinkakata - 2019. július 02. 22:08:26

Drága Babu!

Szeretettel gratulálok igazán egyedi mesédhez. Kíváncsian vártam a végét, - nem csalódtam benne, sőt, jót derültem rajta RoseKata

5548
babumargareta - 2019. július 02. 21:08:56

Draga Marika !
Nagyon orvendek latogatasodnak !
Szeretem a meseket ,most legujabban ezekkel foglakozom!
Nagyon szepen koszonom kedves soraidat !.....BabuSmile

5548
babumargareta - 2019. július 02. 21:07:12

Kedves Tibi!
Nagyon köszönöm a látogatást !
Örvendek ,hogy tetszett a kis mesike !
Szeretettel.....BabuSmile

5548
babumargareta - 2019. július 02. 21:04:17

Drága Szabolcs !
Nagyon megtiszteltél! Örvendek ,hogy újra látom a fényképedet !
Köszönöm szépen kedves soraidat !
Sok szeretettel ölellek .....BabuSleepy

2720
bigeszab - 2019. július 02. 20:17:23

Gratulálok, kedves Babu, a szépen megirt mesédhez!
Szeretettel: Szabolcs

6452
Szaipne Kiss Maria - 2019. július 02. 20:11:56

Draga Babu! Nagyon tetszett. Annyira, de annyira
jo, csak ezt tudom irni.
Szeretettel: MariaHeartRose

5567
Mirage - 2019. július 02. 11:01:31

Kedves Babu !
Mese,mese fuss el véle,kimagasló fantáziádhoz
szeretettel gratulálok
Tibor

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.