Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Tasnádi Rita: Megtört szív
A legszebb fogalmak az ember életében, édesanya, otthon, család, haza. Hozzájuk kapcsolódva: iskola, tanító, társak, barátok. Később munka, munkahely, vezető, munkatárs. Részemről férj, gyermekek, unokák. Gyermekkor, iskoláskor, középiskola, ifjúkor, szerelem, barátság. Egészség, jólét, öröm, remény. Kilátás, jövő, boldogság, és harmónia. Az emberi létezés kellékei. Szükségletei, feltételei.
Nem mondhatom, hogy akárcsak egyet megkaptam... Édesanyám zavarodott, elmeháborodott nő. Apám rendkívül agresszív, ordítozó, verekedős, paranoiás ember. A kisgyermekkorom zaklatottan telt, napi veszekedés, hiszti, kiabálás, verekedés. Az iskolában a tanítónő nem szeretett, áttettek az A osztályból a C-be, az osztályfőnököm butuska, a napközis tanárnő menesztett apáca, többször megpofozott, nyolcadikra teljesen magányos kislány lettem, a társaim levegőnek néztek. Már ekkor magányos voltam. Anyám második férje zaklatott, anyámat pedig verte. Gimiben kiközösítettek, a szagom miatt, ahol laktam, büdös volt. Apu késsel támadt nekem, anyám kötekedett, veszekedett. A nagyijaimnál találtam kis időre menedéket. Gimis tanáraim látták, hogy gondban vagyok, de nem tettek értem semmit. Társaim nem beszéltek velem. Súlyosan szorongtam.
A tanítóképzőben kiderült, talán nem is vagyok hülye, kitűnő tanuló lettem. De otthagytam a sulit. Megbetegedtem.
Szóval haza, család, édesanya, barátság. Öröm? Remény? Ekkor már mindebben nem hittem. Jöttek az orvosok, ápolók, betegtársak, segítők, jogászok, ügyvédek, ki tudja mi minden. Kórházak. Segítséget nem kaptam, gyógyulni lehetetlen volt.
Haza, emberi lét, család, remény... Szeretet...? Fogalmak, értékek szavakká lettek, hazug, hamis, fonák szavakká lettek. Egyik kórház a másik után és az a rengeteg gyógyszer. Orvosok, mint adminisztrátorok. Segítők, mint bántalmazók. Bűn, bűn és csak a bűn. Emberek, embertársak, város, főváros, haza, ahol megszülettem. Ahol szüleim bántottak, ahol anyám a vállamba mart, hátamat ököllel verte, ahol apu féregnek, állatnak nevezett. Azt mondta, nem vagyok ember. Ahol anyám már jóval később elárult, hamisan tanúzott ellenem, ahol anyám a kutyájának nevezett. Ahol a törvény képviselőit ellenem hangolta, ahol ezek példát statuáltak rajtam mert szerintük veszélyes voltam anyámra, meg nem szerettem. Ahol a magánorvosom kihasználta betegségemet, és megrovást kapott. A haza, ahova születtem. Édesanyám, aki kihordott, kínok közt világra hozott, ide, erre a világra. Ahol kínoznak, ahol szenvedek, ahol egyedül vagyok.
Csak most, ötvenen túl találkoztam több kiváló emberrel, egy jósággal, vidámsággal áldott doktornővel köztük. Akit szívemből szeretek.
A legszebb fogalmak az ember életében, család, édesanya, egészség, remény, jövő, boldogság. Barátság, szeretet, törődés. Becsületesség és megbízhatóság, tisztaság és feddhetetlenség. Segítés, támasz, gyógyítás, szeretet. Megint csak szeretet. És igazság, és jóindulat, és jóság, és figyelmesség. Tisztelet!
De legjobban békére vágyom, a békességre. Nyugalomra. Harmóniára. Hogy ne kelljen szoronganom, hogy ne kelljen az emberektől félnem. Hogy bízhassak bennetek. Hogy elfogadjatok. Hogy ne ítélkezzetek ismeretlenül felettem. Csupán a törődött, megviselt külsőm miatt, az arcomba vésett szenvedéseket ne értsétek félre!
Az életemnek hamarosan vége, és szeretnék nyugodt, békés, boldog világban élni. Kedves, megértő, értelmes emberek között.
Már mindent odaadtam, mindenkinek, mindenki azt tehetett velem, amit akart, és mindenben csalódtam. A fogalmak szavakká lettek, az értékek külső mázzá. Haza, anya, apa, család, remény, szeretet.
Helyett pénz, hatalom, háborúskodás, viszály, veszekedés. Hazugság, csalás, bűn. Remény, öröm, öröm, remény. Elveszett, minden, elvesztem, minden, mindenki, szenvedtem, senki, megtörtem, szétszakadt a szívem, szorongok, félek, meghalok, fáj, mindenki, minden, minden fáj. Fájdalom, betegség, szenvedés, halál...Az emberi létezés kellékei... A legszebb fogalmak az ember életében.
4962
Tasnadirita - 2019. augusztus 17. 21:43:39

Drága Ritám! Örülök neked, szeretettel köszöntelek! Nem bennem tűntek el, és nem konkrétan emberekből, filozófiai értelemben értettem. Általában ilyen korban élünk. Úgy érzem, lehet, hogy tévedek. Szabad tudnom, merre jártál ilyen sokáig? Megoldódtak a gondok? Puszillak, Rita

6542
ritatothne - 2019. augusztus 17. 18:19:57

Kedves Rita!

Visszatértem. Szomorúan olvastam a kis novelládat, mert bizony úgy igaz, ahogy írod, hogy melyek a legszebb értékek az ember életében, amelyek Nálad fogalom kategóriában léteznek csupán.Viszont, mivel itt maradtál, talán elfogadottnak érzed magad és mint írod, van egy orvosnő is, akiben megbízhatsz. Ezek azért reményt adnak.

Szeretettel: RitaRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.