Tóth Sarolta: Fogy a magyarság /vélemény/
A múlt század első felében az egyszerű emberek körében jellemző volt a sokgyermekes család. Nem volt ismert vegyi fogamzásgátlási lehetőség, de tiltott beavatkozásnak számított az abortusz is. A vallásosságnak is nagy szerepe volt abban, hogy még a hajadon lányok is ritkán szabadultak meg házasság nélkül fogant magzatuktól. Az államnak nem kellett biztatni és támogatni a szülőket.
Az I. és a II. világháborúban sok katona, de civil is elpusztult. a háborút lezáró békékben nagy területeket veszítettünk, az itt lakó magyar népességgel is fogyott a megmaradt ország lakossága. A háborút követő években járványok és gazdasági nehézségek sújtották a magyar népet. A harmincas években a nagy gazdasági válság érintette a magyarságot is. József Attila szavaival szólva: "Kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk". Az állam családi pótlékkal segítette a gyermeknevelést - melynek differenciált összege nem a szegények javára billent magasra. Mégis volt népszaporulat.
Saját nagyszüleim is sok testvérrel éltek, maguk is 4-5 gyermeket neveltek. Szerény körülmények között, de szeretetben. Szüleiket tisztelték, egymást segítették, szerették.
Az ötvenes években tiltották a művi vetélést, az állam a szüléseket szinte megkövetelte a nőktől. ismert a "Ratkó korszak" szlogenje: Asszonynak szülni kötelesség, lánynak szülni dicsőség. Sok gyermek született ekkor. Nem volt túlzott az iskolai felszerelés költsége, a jól tanuló gyerekek ingyen tanultak az egyetemen is, ösztöndíjjal, szociális támogatással. Saját példám igazolja ezt. Lányaim is diplomát szereztek különösebb anyagi terhek nélkül. Ma is jól élnek itthon, mert jól tanultak, van megfelelő munkájuk, elegendő jövedelmük. Sok középkorú fiatal nem ennyire szerencsés, elmennek és nem térnek vissza. Unokáim helyzete már sokkal nehezebb, mint szüleiké. Hitelekből jutnak otthonhoz, már nem fiatalon. A családok támogatása nem a legkedvezőbb módon valósulhat meg. A ma és a később születő gyerekekből sokára lesz tanult, dolgozó felnőtt. Sok gyermeket pedig már nem vállalnak a mai fiatalok. Így fogy el a magyarság?!
3177
mamuszka - 2019. augusztus 23. 21:55:28

Kedves Rita!

Örömmel fogadtam érdeklődésedet és gondolataidat. Szomorúnak tartom ezt a mai világot, és nem bánom, hogy nem most kezdem az életet. Nekem két lányom és négy unokám van, de dédunokára hiába vágyom, noha már mindegyik párkapcsolatban vagy házasságban él, de korük szerint is szülők lehetnének, 30 év előtt vgy utáni közelségben.
Az érzelmek elhalnak, léha és üres a lélek. Aggasztó.
szeretettel köszöntelek SaroltaRose

6542
ritatothne - 2019. augusztus 23. 17:52:45

Kedves Sarolta!

Tanulságos, bölcs, igaz írásod érdeklődéssel olvastam. Sajnos épp a jóléti társadalmakra jellemző, hogy nem kell a gyermek. Az egyszerű, szegény emberek még Isten ajándékának tekintették. A belénk oltott anyai ösztön is táplálja az anyaság utáni vágyat. Az én időmben nem volt "kifizetődő" gyermekeket szülni, ráadásul már volt fogamzásgátló szer is, mégis vállaltam hármat, de megfelelő társ mellet az öttől sem zárkóztam volna el.

Szeretettel: RitaRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.