Vilhelem Margareta: Az utolso alkalom---[4.része]
Ezek a miértek éles kés módjára döftek beléje és amikor Zsófika egyszer megjegyezte, hogy kényelmetlen a rokonai előtt az örökös hazudozás az esti kimenők miatt, még fájdalmasabban érezte tehetetlenségét.
- Én szeretem magát, Elek - mondogatta Zsófika - és nem akarok mással osztozni. Úgy hatottak rá ezek a vádak, mint a tompa kalapács ütések.
- Hát mit csináljak? - kérdezte zokogva.
- Szeretem, nem tudok lemondani magáról és nem válhatok el a feleségemtől sem. Adjon tanácsot, vagy valamilyen megoldást.
- Maga keressen megoldást - mondotta komor fenyegetésként a vékony száj. Papp Elek fekete browningban kereste a megoldást, de a gyáva kéz nem merte meghúzni a ravaszt. És tűrte, hogy korbácsolja testét a negyvenkilenc évesek végzetes szerelme.

Áprilisban, amikor a nap már melegen sütött és amikor az este is későbben köszöntött be, Zsófika egy randevúra nem jött el. Nyolc oldalas levelek meg félórás telefon üzenetek zúdultak feléje és Papp Elek didergő félelemmel loholt az utcákon, de nem találta. Egyszer véletlenül szembekerültek és akkor a nő nyíltan megmondotta:
- Nincsen értelme az egésznek.
- Minek nincsen értelme? - fulladozott a férfi.
- Annak, hogy mi találkozzunk. Én nem bírom el a gondolatot, hogy osztoznom kell a feleségével, maga meg nem akar válni. - És .. . és .. . most mi történik? .. . Az ezüst száj, amelyből máskor gyönyörű muzsika csengett ki, most hidegen, megfontoltan beszélt. - Szétválunk, mintha nem történt volna semmi.
- Hogyan? Széjjel válunk?
- Igen. Mindkettőnknek jobb így. Kezdetben fájni fog, de azután lassan belenyugszunk.-
- De.. . de.. . miért?
- Nem tudom. Valahogy úgy érzem, mintha a mámor elszállt volna.
Papp Elek fázott az áprilisi napsütésben.
- Hát.. . hát.. . csak epizód voltam?- dadogta rekedten. Én csodálatos, szépséges isteni szerelemnek tekintettem magát, maga pedig engem csupán epizódnak? .. . Lehetséges ez?
- Elégedjék meg azzal, hogy győzött, fuvolázott feléje a válasz. - Büszke, győztes férfi volt az öregségében is. Megkapott, a szeretőjévé tett, mit akar még?
- Én győztem? És kacagott keserűen, fájón, hideglelősen.
- Engem győztek le és itt heverek sebzetten, betegen, összetörve. Maga tovább megy új epizódok, új szerelmek felé, én pedig elsorvadok. A tüzelő fekete szem belefúródott a másik pillantásába. Egy darabig nézte, azután eltekintett másfelé.
- Nézze, maga mindig azt mondotta, hogy hálás nekem, mert bearanyoztam az életét és istenített a nagy áldozatért, amit hoztam. Nem panaszkodhat, mindent önzetlenül tettem és vigasztalja meg a tudat, hogy amikor a magáé voltam, valóban szerettem. Most azonban nem akarok többet áldozni és nagylelkűsködni.. Nem tagadom: boldog voltam, de egyúttal boldogtalan is és sajnos, nincsen elég erőm, hogy mind a kettőben egyszerre éljem ki magam. Mondottam mindig, hogy furcsa teremtménye vagyok az Istennek- Csókra nyújtotta a kezét.
- Isten vele. Gondoljon rám úgy, mint valami szép emlékre, vagy még jobb,ha elfelejt egészen.
- De nem tudom, nem akarom elfeledni,- ordította vadul.
- Minek tolakodott az életembe? Miért nyitotta fel a szememet? Miért ajándékozott meg, hogy azután ismét elvegye az ajándékot? Most mit csináljak ezzel a megváltozott szerencsétlen életemmel. Szívtelen, kegyetlen teremtés! Sokáig kiabált még és csak későre vette észre, hogy önmagának beszél. A nő azóta már régen más utcákon járt, más célok és végzetek irányában. Azután megindult hazafelé. Vidám nevetések fúródtak a füléhez, de nem hallotta őket. Körülötte táncolt a fiatalság, de nem látta. Meggörnyedtem ment a hátára nehezedő negyvenkilenc esztendejével és szeretett volna megölni minden fiatalt. Később még látta egyszer egy sarkon befordulni Barra Zsófikat.. Csinos, ifjú férfi loholt az oldalán. A nő nevetett. Az ezüst hangszer minden skáláján játszott. És a nevetése úgy zuhogott a férfi fejére, mint a súlyos kalapács csapása. Belebukott újra az otthon puhaságába. Már nem akarta megmérgezni a feleségét, nem hánytorgatott lehetetlen terveket a koponyájában, hanem fájó megadással tűrte, hogy teljesedjék be rajta a nyugtalan öregek végzete: megfagyni a fiatalok melege mellett.
Vége.


- browning (puska)
5772
Saranghe - 2019. szeptember 18. 11:10:56

Kedves Babu!

Akármennyire is fájt neki, még a végén jól is járt a férfi. Soha nem derült ki, hogy mit tett, és továbbra is minta apa és férjként tetszeleghet. Ezért kell mérlegelni, ha arra kerül a sor. Bármennyire is gyönyörű szerelmet ígér, jön a nagy kopp, aztán egyedül maradunk, és sajnáljuk mindazt, amit elveszítettünk.

Ezt nagyon jól megírtad. Teljesen életszerű volt.

Szeretettel olvastalak: Rose

Kata

5548
babumargareta - 2019. szeptember 13. 14:58:01

Nagyon szépen köszönöm mindannyiótoknak a kedves szavakat!
Ami volt az már elmúlt! Az már nem jön vissza többé.
Gondolom mindennek megvan az ideje.
Köszönöm szépen hogy olvastátok!
Sok szeretettel....BabuHeart

2720
bigeszab - 2019. szeptember 12. 11:23:26

Kedves Babu!
Jól kivesézted a két szereplőt. Gondoltam, tragikus vége lesz, de az is elég tragédia lehet egy beképzelt alaknak, ha rádöbben, hogy kiöregedett a hóditásokból. Tetszett az elbeszélésed!
Szeretettel: Szabolcs
Cool

6191
Magdolna43 - 2019. szeptember 11. 19:11:22

Kedves Babu!
Milyen szerencse, hogy a kályhába került az arzén, ha sikerül, se feleség, se Zsófika, csak sok éves börtön.
Az a fontos, hogy jól végződött a történet!
Sok szeretettel gratulálok,
Magdi

6542
ritatothne - 2019. szeptember 10. 16:43:58

Kedves Babu!

Őszintén szólva, örülök ennek a befejezésnek. Jobb most, mint ha válást követően csalta és hagyta volna el a nő, akinek először nagyon is bejött, hogy csak második lehet a férfi életében, de egy idő után, már követelőzni kezdett, zsarolt és fenyegetett. Jobb, hogy ő ment el - talán már akkor is volt valakije - mint ha a férfi tépi szét a házasság kötelékét, majd hoppon marad.

Szeretettel: RitaRose

5567
Mirage - 2019. szeptember 10. 00:56:23

Kedves Babu !
Érdekes,mindennapi téma,összetéve valami különleges tehetséggel
Szerelem,vád,harag,és valami komédiát is olvastam belőle
Szeretettel gratulálok
Tibor

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.