Vilhelem Margareta: Szilvás gombóc--6.része [utolsó]
Hogy vagy, Karcsi és ügyetlenül, akadozva dőlt belőle a forró szavak áradata:
- Szeretlek, Irén A váltót is kifizettem - szeretlek .. . én .. . én.. . más leszek... megváltozók... már nem vagyok gombós-ember... mindent megteszek, amit kívánsz... Irén gyengéden simogatta és kacagott kedvesen.
- Karcsikám rosszul játszod a Rómeó szerepét, Falstaff jön ki belőle. Eredj szépen haza a feleségedhez, légy jó férj és családapa, mert negyven éves korban már nehezen változik meg az ember.
-De én szeretlek, Irénke - lihegte szenvedélyesen. A nő anyásan megcirógatta a férfi kövérkés arcát:
- Én is szeretlek téged, Karcsi , de nem úgy, mint ahogy te engem.
Karcsi lesütött szemekkel távozott ,vissza sem nézve a becsukott ajtóra.
Órákig csavargott céltalanul az utcákon, miközben fantasztikus és borzalmas tervek kavarogtak a fejében. Egyszer agyon akarta lőni a francia pasit,majd úgy határozott, hogy csak Irénnel végez, de megfordult a fejében az is, hogy legjobb, ha egyedül a saját fejébe küld golyót, esetleg kivándorol Amerikába, ahol új életet kezd. Észre sem vette, hogy nyolc órakor a rendes vacsora idejében tért haza és mivel délben alig evett valamit, alaposan bevacsorázott. A jóllakottság lefékezte benne a gyilkolási hajlamot és lassan, de elég szilárdan kezdett hajlani a meggyőződés felé, hogy Irén bestia, hisztérika, erkölcstelen teremtés, sőt már sajnálta a pénzt is, amit nagylelkűség! rohamában a váltóért kifizetett. Tizenegy órakor elálmosodott és lefeküdt. Mélyen, álomtalanul aludt, reggel pedig frissen ébredt. A kávénál néhány közömbös szót odavetett feleségének és a szavak csendülésében némi melegség is meghúzódott. Alapjában véve sajnálta Marikát, mert ha nem is gusztusos nő, azért mégis áldott jó teremtés. Fél órával korábban ment a bankba és hosszú, alázatos levelet írt a vezérnek. Sűrűn kért benne bocsánatot, mentegetőzött ittas állapotával, hivatkozott eddigi kifogástalan magatartására, munkásságára és ígérte, hogy a jövőben hasonló eset nem történik meg. belátta, hogy ezt a levelet meg kellett írnia, mert a mai súlyos viszonyok között az ember nem hagyja ott könnyelműen az állást. Tizenegy órakor hívatta a főnök.
- A bocsánat kérő megbánást tudomásul veszem és az incidenst ittasságának tudom be. A jövőben azonban ne igyék alkoholt, mert tapasztalhatja magán, hogy milyen káros a hatása.
Kezet nyújtott és a cégjegyző boldogan fogadta el a vezérigazgató jobbját. Ismét belemélyedt a folyószámla-osztály misztikumába, nem érzett már részvétet a Veress Gáborok iránt, akiknek a házát elárverezik és megint magasabb rendű lényeket látott az igazgatóság tagjaiban. Délben nem ment ki a korzóra, hanem egyenesen hazasietett, most már az autójával nehogy elkéssen. Marika pompás ebéddel várta és a megbocsátás jeléül szilvás gombóccal kedveskedett.
-Nagyszerű ez a gombóc - mondotta elismeréssel, miközben tömte szájába a falatokat.
Jóllakottan, kissé ellustulva kelt fel az asztaltól és mielőtt bevonult volna az úriszobába, kiadta a rendelkezést:
- Kérlek, fiam, tegyél el nekem néhány darab gombócot vacsorára. A nagy karosszék puhasága újból átölelte és miközben szürcsölve kanalazta a forró feketét, úgy érezte, mintha súlyos betegségből gyógyult volna fel. Bekecs Károly a negyven éves cégjegyző, a megállapodott, komoly férfi visszatért a szilvás gombóc -ideológiához, amelyet bronz színű pizsamás álmok miatt négy napra hűtlenül elhagyott...
6542
ritatothne - 2019. december 20. 15:52:54

Kedves Babu!

Nem mintha egy negyven éves idős lenne még bármilyen változáshoz, változtatáshoz, hiszen - szerintem - az a legszebb férfikor, mikor már tapasztalt, érett, kialakult, tudja mit akar, rendelkezik egzisztenciával, akár még családról is reálisan álmodhat, mégis jó, hogy így alakult. Ő alapvetően nem egy bohém, művész lélek, akkor se, ha néhány napra elhitte magáról, hogy az. Szerencséje volt, hogy Irén nem játszadozott tovább vele, a reményt is elvette, hogy bármi lehetne közöttük.
Jól választott, mikor Marikát vette feleségül, mert számára az otthon melege, biztonsága, a stabil munkahely és jövedelem, a szeretet, amivel várják és a finom ételek a fontosak, és ez nem baj. Nagyon ügyesen vezetted a szálakat, izgalmasan, érdekfeszítően.

Szeretettel: RitaRose

6191
Magdolna43 - 2019. december 19. 21:20:00

Szia Babu!
Tetszessel olvastam a befejezést.
Bekecs Károly visszatért a szilvásgombóchoz, ami nem rajta múlott. Irén megkapta amit akart, Karcsi meg a gombócot.
Szeretettel gratulálok,
Magdi

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.