Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Vácziné Bergendi Nikoletta: Tej, túró, tejfel, kicsi gyerek kelj fel!
Tej, túró, tejfel, kicsi gyerek kelj fel!Késő délután volt, az úton hosszúra nyúltak a jegenyefák árnyékai. A teheneket behajtották, a nyárfaerdő is elcsendesült. Csak a fejőgép hangja hallatszott az utca másik végéből. Dédi a kiskaput nyitotta. Egyik kezében tejesüveg, a másikban a botja. Soha nem tesz egy lépést sem nélküle.

- Mindjárt jövök, a tehenes bácsihoz megyek a dédivel tejért - kiáltozott a kislány, aztán már csak az ajtó csapódása hallatszott utána.

- Messze van még dédi? - Érdeklődött útközben a fruska, miközben ugrándozva szaladt a poros úton az asszony nyomában.

- Már itt is vagyunk - hangzott a válasz a kérdésre. Éppen akkor lépett ki az istállóajtón a tehenes. A kislány tekintetét az idős férfire szegezte. Kék kabátban volt, fején simlis sapka, lábán gumicsizma, kezében egy tejjel teli kannát tartott. Nyomában két puli, mindenhová követték amerre ment. Amint meglátták a lányt rögvest a lábához szaladtak, körbecsaholták, megszimatolták.

- Jó estét - köszöntötte dédi az idős férfit, aztán odanyújtotta a tejesüveget a kezébe.

- Ez mind tej? - Kíváncsiskodott a kislány, miközben majd beleesett a férfi lába mellett lévő nagy tejeskannába.

- Persze - mosolyogta el magát a tehenes - most fejtem. Iszol?

Az öreg hóna alá fogta az asszony palackját és komótosan besétált a tejház kékre festett ajtaján. A megtöltött tejesüveggel és egy bögrével a kezében jött vissza. Belemerítette a nagy kannába.

- Nesze, igyál! - Nyújtotta a fruska felé kedvesen. A kis fémbögre csordultig volt, oldaláról csöpögött a földre a tej. A kislány a kezébe vette az átlangyosodott ibriket és belekóstolt.

- Hmm, ez nagyon finom, köszönöm! - Hálálkodott, majd egy mélyet szippantott a kezében lévő pohárba. - Milyen jó tehénillata van - kacagta hangosan.

- Mekkora tejbajszod lett szívem - mutatott a lány szája fölé az asszony. - Mindjárt jön a cica és lenyalja - ugratta.

- Tejbajusz, tejbajusz - skandálta a kislány és nagyokat kuncogott közben. - Hazafelé hozhatom én a tejesüveged dédi? - Érdeklődött lelkesen.

- Persze szívem! Gyere, induljunk is, mert lassan ránk sötétedik.

A kanyarig még követte őket egy cirmos, a tehenes macskája. Aztán egyszer csak eltűnt az útszéli gazban.

- Tudod szívem, régen a tej az egyszerű falusi emberek legnagyobb kincse volt - kezdte el dédi a történetét hazafelé menet. - A tehén, amikor az első tejét adta, ünnepként élték meg az emberek. A faluban összegyűltek az ismerősök, hogy minél többen ihassanak az első fejésből. Úgy hívták föccstej.

- Föccstej? Hát ez nagyon vicces dédi, de miért akart mindenki inni belőle? Ezt nem értem.

- Úgy hitték, minél többen isznak belőle, a tehén annál jobban fog tejelni. Ez egy babona szívem.

- Gabona? Mi köze van a tejhez? - Értetlenkedett a lány.

- Nem gabona, babona. A babona más néven hiedelem. A régi emberek hite. Azt gondolták, hogy bizonyos dolgokkal befolyásolhatják a természetet. Bizony, más világ volt az szívem, de jó szívvel emlékszem vissza rá - sóhajtott az asszony, miközben valami megmagyarázhatatlan boldogság lepte meg mindkettőjüket.
6997
drszix - 2020. július 07. 18:12:56

Boldogság lepi meg az olvasót....is ! Gratulálok !

6934
vbniki - 2020. május 26. 09:12:39

Kedves Éva!
Milyen jó érzés,hogy közös élményre találtunk. Már érdemes volt írni róla!A mai napig imádom a házi tejet,de sajnos már úgy kell rá vadászni.Köszönöm,hogy olvastad!
És köszönöm a Tollforgató tippet!
Szép napot kívánok!

6643
szikra60 - 2020. május 25. 19:09:46

Kedves Niki! Gyermekként még én is köcsögben háztól hordtam a tejet, volt úgy, hogy mire hazaértem, megittam az egészet, annyira finom volt a langyos, habos tej. Ma már sokan nem szeretik a házi tejet a "boci szaga" miatt. Örülök, hogy írtál róla, köszönöm, hogy olvashattam. Éva
Nem ide tartozik, de hónap végéig a Tollforgató pályázatban most az Éjszaka a téma, szerintem erről még nem maradtál le...

6934
vbniki - 2020. május 25. 09:00:12

Köszönöm Rita!Legkedvesebb témám a néphagyomány.Versben,mesében is. Célom,hogy valamit átadják a gyermekeknek a népi tudásból,mert sajnos feledőben van.

Boldog vagyok,hogy olvasva voltam!
Köszönettel,
Nikoletta

6542
ritatothne - 2020. május 24. 16:01:29

Nagyon kedves kis történet volt. Érdeklődéssel olvastam.

Szeretettel: RitaRose

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.