Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Tasnádi Rita: Apu, most elmegyek
Aput így látni már nagyon sok volt. Feje lecsúszott a párna mellé, egészen közel a falhoz, kezével gyengén hadonászott, másik kezével hasát fogta. Fölé hajoltam, próbáltam beszédre bírni, de már nem tudott. Ajkai félig nyitva, egy pici fehér hab a szája szélén. Gyengéden beszéltem hozzá, mint anya a gyermekéhez, elmagyaráztam, hol voltam ilyen sokáig, beszéltem a pandémiáról, a korlátozásokról, a látogatási tilalomról. A falat nézte, sárga arcbőre sima, szemhélya kicsit duzzadtak, szája egészen elvékonyodott. Sem megszólalni, sem becsukni nem tudta. A lepedő alá néztem, pelenka és katéter, a pisi a zacskóban- az ágy szélére akasztva- piros. Apu, megismersz? Mit érzel? Fáj valamid?- kérdezgettem. Két kezével forgó, haladó mozdulatot tett, valamit mondani akart. Nem tudtam megfejteni. Ekkor majdnem elaludt, félig nyitott szemekkel elrévedezett. Apu, hoztam finom barackos joghurtot, még ne edd meg, hideg. Szokásos flegma legyintése ezúttal gyenge volt, rám nézett, mintha nem értenék valamit. Apu, most elmegyek, mert 15 percig lehetek, ennyi csak a látogatási idő, tudod a vírus miatt. Felém nézett újra, és alig kivehetően ezt kérdezte: - Hova mész?
- Haza. -feleltem.
- Haza...
Elköszöntem, elengedtem karját, amit végig simogattam, kezét most felém nyújtotta, vigyázva megfogtam, duzadt, lila volt a tű miatt, amin keresztül az infúziót kapta. Szia- mást mit mondhattam, és lehajtott fejjel kijöttem a 14-es kórteremből. Egy ápoló jött szembe, elköszöntem, viszont látásra, mondta nyomatékosan. Néha a szavaknak külön ereje van, többet jelentenek, mintha csak egy szót mondtunk volna.
Ugyanoly nehezen találtam vissza a 61- es villamoshoz, mint onnan a Krónikus Osztályra, a kórház iszonyatos hatalmas területen fekszik, rengeteg épület, út, útelágazás, lépcső, emelkedő, kapu, ajtó, bejárat, minden. Apu osztálya pedig a legvége, vagy a legmagasabb, merthogy még dombos is az egész. Magamban beszélve, nyögve, majdnem sírva jöttem vissza, ide a megállóba, a térdeim nyilalltak. Marika csörgött rám közben, mindketten sírtunk, gyorsan el is köszöntem. A villamos hamar befutott, ahogyan szerettem volna, örültem, hogy maszk van rajtam, így elgyötört arcomat nem láthatta senki sem.
Szóval, leukémia, akut. Ezen agyaltam hazáig, és a boltban is, megvettem a szokásosakat, banán, joghurt, vaj, kifli...nagy nehezen felbotorkáltam a Menta utcán, Kisgellérthegy...milyen érdekes, egy kis hegyen lakom, éreztem, már zavart vagyok. Napok teltek el, vártam a nővér hívását, hiszen azt mondta, holnap, vagy holnapután mondjam el, mit intéztem. Én el is intéztem, a háziorvos nem vállalja a tesztet, de a nővér elfelejtett vissza hívni. Úgyhogy én felhívtam, délután fél kettőkor, kedvesen köszönt, közöltem a tényeket, mire azt ígérte, elintézi, hogy befekvésem előtt ők vegyék le a tesztmintát, torokból. Ja, és hogy délután visszahív. Ezt a szót elharapta, de a viszont hallásra szót is. Na, nem is hívott. Szóval úgy érzem, inkább nem fekszem be kivizsgáltatni, miért nem alszom jól. Nem annyira lényeges. Biztos a stressz miatt van. Ebben magammal megállapodva fekszem, közben minden sötét lett, az ablakból nézem a sötét eget, de a felhők még így is feketék. Szeretnék felébredni, holnap egy új napra, egy szebb, jobb életre. De örülök, hogy ebben a sötétségben vannak velem páran, akiket szeretek, akik velem vannak, segítenek, meghallgatnak, elfogadnak, bíztatnak, reményt adnak.
6542
ritatothne - 2020. július 13. 09:32:25

Kedves Rita!

Sajnálom, hogy elveszítetted az édesapád. Nehéz lehetett és lehet Neked.

Szeretettel: RitaRose

4962
Tasnadirita - 2020. június 30. 03:37:47

Kedves Magdolna, köszönöm, és azóta eltávozott, nagy ürességet hagyva....

6838
onodymagdolna - 2020. június 29. 11:37:59

Bizony, vannak ilyen szomorú napok az életben. Nehéz megélni. Magdolna

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.