Horváth M. Zsuzsanna: AZ ILLAT - HARMADIK TÖRTÉNET (2010. április)

Szép tavaszi reggelre ébredek. Kinyitom az ablakot. A közeli bokron, szürke verebek hangosan csiripelnek. A távolból vadgalamb párját hívó hangját hozza felém a szél. A pázsitot fehér virágtakaró borítja. Gyöngyvirágszőnyeg, amerre a szem ellát. Illata bódító. Csodás a természet, gyönyörködöm a ringó fűszálon levő harmatcsepp látványán. Nem vagyok egyedül. Unokám sírása figyelmeztet erre. Odalépek a rácsos kiságyhoz, felveszem, magamhoz ölelem, lassan megnyugszik. Bőre bársonyos, ahogy arcomhoz ér, babaillatát szívom magamba. Jóleső érzés tölt el. Számomra jól kezdődik a nap, a szokásos otthoni tennivaló után, sétára indulunk. Az utcán virágzó gyümölcsfák, rózsaszín, fehér virágkelyhek bontogatják szirmaikat. Méhecskék döngicsélve szállnak. A napsugara táncot jár az ölelkező ágak, zöld levelei között.
A közeli patakparton levő parkba érünk. Leülök egy padra, és nézem, ahogy unokám a jó levegőn álomba szenderül.
Szemem a távolba réved, gondolataimban emlékképek kavarognak. Gyermekkoromról, tarka mezőről, virágos rétről, erdő közt kanyargó patakról. Vadregényes a táj, a természet szépsége mindig elbűvöl. A távolban tehéncsorda békésen legelészik, és érzem a frissen kaszált fű illatát. A rét közepén egy gémeskút van, vályúval, délben ide vonulnak szomjúkat oltani az állatok. Később, behúzódnak az árnyat adó lombtakaró alá. A hűséges pulikutya is gazdája mellett heverészik. Nincs most semmi dolga, pihenhet. Este jóllakottan vonul haza a csorda, tőgyük tejtől dagad. Várják, hogy előkerüljön a kisszék, a sajtár és a gazda.
Gondolatomban érzem a frissen fejt tehéntej illatát. Nagymama jóságos alakja jelenik meg előttem, kezében a kancsó tejjel. Piros, pöttyös csészémből szoktam vacsorára inni, hozzá kemencében sült finom házikenyeret falatozni. Hajnalban kelt, befűtötte a kemencét, amikor már elég forró volt, leégett a tűz, akkor kisöpörte tisztára. Hozta a nagy falapátot. Az asztalon szakajtóban letakarva pihent az este ledagasztott kenyér tésztája. Az első, amit sütött mindig a langalló volt. Mikor éreztem az illatát, szaladtam ki a szobából, leültem a padra, vártam mikor kapok belőle. Emlékeim velem maradnak, míg élek. Falusi udvar, tisztára söpörve, frissen meszelt falak illata, szalmakazal, virágzó akácfák csüngő fehér virága, émelyítő, mégis nyugalmat áraszt. A feketeföldnek is van egy jellegzetes illata szántás után. Emlékeimbe sokszor visszatérnek.
Elgondolkodom, hány és hány féle illat van. A tiszta, jó levegő, mennyivel másabb volt ott, és akkor, mint itt a városban. Unokám lassan ébredezik, ideje hazafelé indulni. A szép tavaszi napsütésben, gyorsan telik az idő. Boldogan mesélek esténként az unokáimnak a falun töltött gyermekkoromról.

Írta: Györe Tiborné - Marcsi
696
marcsi - 2010. május 02. 18:10:41

Mindenkinek aki olvasta, szavazott rá, és hozzászólt az írásomhoz köszönöm szépen.
Szeretettel: Marcsi

230
Torma Zsuzsanna - 2010. április 26. 10:26:38

Kedves Tollforgató!

Én magam is hasonló illatokra emlékezem, amelyek életem során a születéstől kezdve végigkísértek.
Ezért nagyon át tudom érezni a Te érzéseidet.

Üdv.: Torma Zsuzsanna
SmileSmileSmile

490
kismehi - Libricz Maja - 2010. április 21. 07:33:29

Kedves Tollforgató!

Úgy veszem észre Te megérzed az illatokat... meglátod a természeti szépséget. Ez tetszik nekem...
Ahogy sétálva jövök-megyek a munkahelyemhez mindig megérintem a növényeket, fákat, megszagolom őket és néha le is fotózom!
Üdv: Maja

499
magyareszter - 2010. április 05. 15:11:34

Kedves Tollforgató!
Szerencsés ember, akinek ennyi illat jut a világból, ennyiféle illat veszi körül, él az emlékeiben.
Ma már a városokban főleg a benzingőz "illatát" vagyunk kénytelenek szagolni, nagyon ritka, ahol tiszta, jó illatú a levegő. Jó volt olvasni a Te illataidról.
Sok szeretettel Eszter

1119
tatos - 2010. április 02. 22:23:42

Kedves Tollforgató.
Élvezet volt olvasni kedves emlékező és illatokkal teli írásodat. Képzeletemben veled együtt éltem újra át a szépséges régi emlékeket. Őszínte szívvel kívánok sok sikert Szeretettel Gyöngyi.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.