Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Jéga Szabó Ibolya: A titok

Élet és halál, az örök titok, nem tudunk semmi bizonyosat, csak találgatunk. Az embert örök időktől foglalkoztatja e rejtély. A teóriák sokasága született. Nem sokat tudunk az élet és halál misztériumáról, szinte semmit, elméleteket kreálunk a születés előtti létről, a halál utáni létezésről, reinkarnációról, mennyről és pokolról. Csak egyet nem akarunk hinni, hogy életünk egy és megismételhetetlen, és e szerint kellene élnünk is. Elgondolkodtató, hogy a fejlődő gyermek számára a tökéletes világ az anyaméh, amely ellátja élelemmel, oxigénnel és minden kényelemmel. A gyermek mit sem tud anyjáról, aki őt hordozza, míg készen nem áll egy új életre, amelyben szintén el vagyunk látva mindazzal, ami a létünkhöz szükséges. Élünk ezen a földön, tudjuk hol, de hogy miért, és honnan jött ez a világ, ugyanúgy fogalmunk sincs, mint a magzatvízben ringó gyermeknek anyja létezéséről. Körülöttünk lévő univerzumot, úgy ahogy felderítettük, de ezt is úgy képzelem el, mint egy gömböt, amelyen belül van a mi univerzumunk, és mi itt élünk, és kívüle van egy másik élet, egy másik univerzum, amelyet mi még nem ismerhetünk, de lehet, hogy a halál után kijutunk egy másik létezésbe. Lehet, hogy a halálunk egyben születés is, de egy új dimenzióban. Ez persze megint csak a halált követő lét utáni vágy képzelgése. A hinduizmusban addig születünk újra és újra amíg elérjük a legfelsőbb úr vágyai szerint való élet tökéletes szintjét, és függetlenek leszünk, örök szabadok ,az anyagi léttől. Ez számomra egész szimpatikus hit, no nem véletlen, mert reményt ad az áhított új életre.

Az iszlám és keresztény hit szerint, nincs újraszületés, de a lélek eljuthat a paradicsomba, vagy rossz esetben, a pokolba, hasonlóan a keresztény vallás hitéhez. Tanításuk szerint a Próféta mondta: "Úgy tartózkodj ebben a világban, mintha idegen vagy utazó volnál!". Ehhez még hozzátette egy kortársa, Ibn Omar: "Ha rád esteledik, ne várd a reggelt, s ha reggelre ébredsz, ne várd az estét! Amikor egészséges vagy, készülj betegségre, és amíg életben vagy, készülj a halálodra!". Ha Istennek tetsző életet élsz a paradicsom lesz a lelked jutalma. Ez a jutalom arra sarkallja híveit, hogy betartsák az iszlám előírásait, mert a feltámadáskor Isten Dzsehenna kínjait osztja büntetésül a bűnösökre. Hasonlóan, mint a keresztény vallásban. Ez már nem annyira tetszik, itt érzek egy kis "zsarolást", persze mindez csak a békés egymás mellett élés érdekében alakult így ki, hogy a sokasodó emberiség szeretetben éljen, és megosztozzon az egyre fogyó javakon. Igaz még olyan hit nem született, ami ezt maradéktalanul megoldotta volna. Gondolom én a hitetlenkedő. Bár valamikor én is hívő voltam, de megrendült a hitem, amikor végiggondoltam a teremtést a keresztény vallás szerint, és rájöttem, hogy Isten kihagyta a dinoszauruszokat, mi mégis megtaláltuk a csontjaikat.

Valószínű, hogy nincs is semmi a halál után, elégetnek, vagy elporladunk mindegy, nem mi születünk újjá, helyettünk születnek, és addig létezünk csak a halálunk után, míg valaki emlékezik ránk.

Ami egyszer megszületik, az el is pusztul, ez a világ rendje. Az emberiség sorsa is ez és az életé is. Túlszaporodunk, jól lelakjuk, kiraboljuk, elszennyezzük ezt a gyönyörű Földet és a majdani utódaink elsatnyulva, megnyomorodva, kínok közt elpusztulnak, persze addigra már nem lesz se növény se állat. A Föld sok- sok millió évig regenerálódik majd, míg újra alkalmassá válik az új élet ringatására. Gondolom a Föld az univerzumunk sorsa sem lesz más, majdan egyszer, az év milliók távolában, a pusztulás.

Írta: Jéga Szabó Ibolya
1423
Jega - 2010. augusztus 04. 21:25:56

Köszönöm Eszter ezt a kimerítő hozzászólást. Valóban mindannyiunkat érdeklő és érintő kérdések ezek, bár befolyásolni mi nem tudjuk. Biztosan van valami számunkra soha meg nem ismerhető, és ennek köszönhetjük a létezést, az univerzumot. A világmindenségben biztosan nem vagyunk egyedül, de gyakorlatilag mégis, mert a megismerésükhöz nincs képességünk áthidalni a távolságot, ma még. Abban is biztos vagyok, hogy a földszerű élet számára alkalmas bolygó a számtalan van, és rajtuk az életnek sokféle fejlődési fázisa megtalálható, de kevés az esélyünk a megtalálásukra. Már indított a Nasa egy programot, és kutatják a Földhöz hasonló égitesteket, és vizsgálják, hogy alkalmasak e az élet kialakulására. Persze ez nem csak tudomány számára fontos és a természetes kíváncsiság kielégítésére, keresik az ember számára alkalmas menedéket katasztrófa esetére. Üdv. Ibolya

499
magyareszter - 2010. augusztus 04. 20:41:36

Kedves Ibolya!
Valóban elgondolkodik az ember a születés és a halál rejtélyes, megfoghatatlan magyarázatán. Magyarázatokat kreál magának, mert bizonyosságot természetesen senki sem tud.
Magam részéről két dologban vagyok biztos.
Az egyik az, hogy létezik más, akár az embernél magasabb szintű intelligenciával rendelkező világ, tehát nem vagyunk egyedül. Ezt a véleményemet többek között például egy eltűnt repülőgépre pilótástul alapozom, persze számtalan más bizonyíték van rá, nem beszélve arról, hogy ebben a hatalmas, végtelen világmindenségben, miért pont egyedül a Földön lenne élet, ezt kizártnak tartom.
A másik dolog pedig az, amiben magam részéről hiszek, hogy valamilyen rendje van az életünknek, meghatározott úton haladunk, meghatározott személyekkel találkozunk, erre számtalan példát tudnék mondani saját életemből, ugyanakkor sok esetben kapunk segítséget, akár az utolsó pillanatban, főleg nagy szükségben, vagy rájövünk a probléma megoldására, ez főleg éjszaka történik, ennek is megvan a külön magyarázata, hogy miért. Ez is saját tapasztalás.
Természetesen a születés és a halál között rövid életünk miértje, hogyanja is érdekes kérdéseket vet fel.
Ez az írás azért is jó, mert mindenkit foglalkoztató a témája. Nem lehet röviden reagálni rá.Smile
Sok szeretettel Eszter

1543
Mab Tee - 2010. augusztus 04. 19:48:03

Kedves Ibolya!

Érdekes látásmód a tiéd, és érdekes lett az írásod is. Gördülékeny, nem találtam semmi olyat benne, ami szembeötlő hiba lenne. Nem unalmas, logikus és elgondolkodtató. Szóval, jó lett. Gratulálok.
Üdv: Mab Tee

1423
Jega - 2010. augusztus 04. 12:58:12

Köszönöm, h olvastál és köszönöm ezt a gyönyörű vers idézetet. Én nem tudom ilyen szépen kifejezni az érzéseim, vagy a mondanivalómat. A teremtés, a világegyetem, a jövőnk, az űrkutatás számomra fontos és érdekes téma.
Szeretettel Ibolya

443
dzsenyami - 2010. augusztus 04. 00:40:16

Remek, érdekes kis írás ...kedves Jéga
Hát úgy látom téged is hasonló gondolatok foglalkoztattak mostanában mint engem, e sok szörnyűség láttán-hallatán ami körülöttünk történik...csak én versbe szedtem..
(még nem tettem fel az oldalra- pihen....Smile
az utolsó versszakának sorai,- olvasd...

Már nem ragyog jelként a csillag!
Nem világít égő csipkebokor!
Nincs szíveket vezető jóság!
S ha majd egy végzetes reggelen,
szivárvány helyett - a bukott angyal
ördöglábát rajzolja a rettenet, tudhatod:
Kánaánhoz zöldellő út már nem vezet,
e lenyűgöző művészi alkotás bevégeztetett.

Baráti üdvözlettel
Ilona

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.