Tara Scott: Arcmás (részlet)

Bepakoltak, és elindultak. A fiúk viccelődtek, nevetgéltek. Jó volt a hangulat és Kim úgy érezte, hogy azonnal feltétel nélkül befogadták őt a csapatba. A mikrobusz jobb oldalán ült az ablak mellett, Sueval. Kissé befordult az autó belseje felé, így látott mindenkit. Mark egy sorral mögötte ült a másik oldalon, szintén az ablak mellett. A lány észrevette, hogy egy-egy nevetés után a fiú ránézve hamarabb komolyodott el, mint a többiek. Úgy egy órányi út után megérkeztek. Kim meglepődött, mert egy útszéli, szépnek nem mondható falufélét látott kinézve az ablakon, rikítóan színes reklámtáblákkal. Sue lelkesedése alapján nem erre számított. Azonban amikor kiértek a parti részre, megállt egy pillanatra benne a levegő. Pálmafák, és mangrovék szegélyezték a gyönyörű vízpartot. Key Largo innen nézve, valóban csodaszép hely, nádtetős kis kunyhószerű bungalókkal, melyeket pálmák öveznek. Végig haladtak egy mólón, s motorcsónakokba szállva egy korallzátonyig mentek.
– Megérkeztünk. Remélem, nem fogod megbánni, hogy velünk tartottál! Maradj mellettem! – s azzal lemerültek.
Kim egy hatalmas akváriumban találta magát, csak itt nem voltak üvegfalak. A nap áttűzött a vízen, és fényében felerősödtek a színek. A színpompás korallszirt körül tengeri sügérek, sötétkék, világoskék és narancssárgás csíkos Angyalhalak kormányozták magukat zöld farok úszójuk segítségével. Fejük, és hasuk egy része is zöld volt, és kék uszonyuk csak még érdekesebbé tette őket. Időnként pontyok is feltűntek, és kíváncsian nézték a csapatot. Egy kiemelkedő korallszirt mögül kibukkanva Kim három Barrakudát pillantott meg, két-három méteresek voltak. Lebegtek a vízben mozdulatlanul, áldozatra várva. Ijedten kapaszkodott bele Markba. Ő megfogva a kezét, lassan úszott előre. A Barrakudák megmozdultak, és közelebb úsztak hozzájuk, de nem támadtak. Kim rémülten vissza-vissza nézett, de nem jöttek veszélyesen közelebb hozzájuk, azonban egy ideig követték őket. Egy mélyedésből hirtelen egy fura külsejű hal bukkant elő, és egyenesen a lány elé úszott. Antracitszürke volt a színe, és uszonyai farok uszonyával megegyezően szétnyitott legyezőszerűen szálakból állt. Egy a sugaras úszójú halak rendjébe tartozó Pillangóhal volt. Kis ideig farkasszemet néztek, majd komótosan elúszott. Ők is tovább haladtak. Tarka-barka halak rajzottak körülöttük, s a víz alatti áramlatban színpompás legyezőszerű korallok hajladoztak, mint a fák a szélben, csak lágyabban mozdulattal. Színes halak között, élénkvörös tűz,- és szarukorallok mellett úsztak el. Sziklaszirtek között szlalomoztak, s Mark megfogta a kezét, s maga után húzva egyszer csak lelassított, s elengedve Kimet egy közeli irányba mutatott. Agykorallokat világított meg a napsugár, lenyűgözve a lányt. Ritkán látható még ezen a területen is. Maga a korallképződmény látványa is páratlan élményt nyújtott. Mark a bal oldalán úszott mellette, s közvetlen előttük egy meglehetősen nagyra nőtt fekete hal haladt. A fiú megérintette az ujjával, mire gyorsan irányt váltott. A nap fénye áthatolt a vízen, s egy egész raj csillogott kavargott körülöttük kék-sárga csíkokban pompázva. Áthaladtak egy résen, a túloldalon egy másik kisebb raj várta őket szétrebbenve, de továbbra is körülöttük úszkálva.
„Mint egy megelevenedett színes gyermekrajz” – gondolta a lány, ahogy körülnézett. Hirtelen újra érezte, ahogy Mark megfogja a karját és maga felé húzza. Ránézett, mire a fiú mutatóujját követve tekintetével egy nagy medúzát látott tovahaladni.

Írt: Tara Scott
1346
Tara Scott - 2011. január 19. 13:48:08

Kedves Zsuzsanna!
Köszönöm szépen, hogy itt is elolvastad írásomat. Ebben a vacak időben fel-fel nézek időnként azokra a helyekre a neten, ahol az anyagot gyűjtöttem a könyvhöz, és olyan jó azokat a gyönyörű helyeket látni. Még ha csak képzelet is. Örülök, hogy Velem tartottál, és köszönöm.
Szeretettel: Tara

1346
Tara Scott - 2011. január 19. 13:41:23

Kedves Zsike!
Sajnos én is csak a képzeletemben merültem Floridában, a neten található képek, és blogok segítségével, de így is élmény volt nekem is. Azért megkértem a fentieket, hogy ha megérdemlem, a következő életemet szeretném Miami egyik kórházában kezdeni. Smile
Szeretettel ölellek: Tara

1346
Tara Scott - 2011. január 19. 13:36:03

Kedves Judit!
Örülök, ha kicsit színesebbé tudtam tenni egy kicsit a kedvedet írásommal. ilyenkor én is jobban szeretem a természetfilmeket. Olyankor megpróbálom beleélni magamat, hogy kint zöld minden. Sajnos csak rövid illúzió. Smile
Szeretettel: Tara

1346
Tara Scott - 2011. január 19. 13:31:57

Kedves Orsi!
Először is bocsáss meg, amióta felkerült ez az írásom, nem volt netem. Remélem, most már zavartalanul itt lehetek. Köszönöm szépen, hogy elolvastad írásomat. A ponttyal kapcsolatban annyit tudok válaszolni, hogy anyagot a neten gyűjtöttem, és ott azt olvastam, hogy él a tengerben ponty nevű hal, természetesen nem ugyanolyan, mint az édes vízi. De pontynak írták.
Ha ők jól írták, akkor én is. Smile
Szeretettel ölellek: Tara

230
Torma Zsuzsanna - 2011. január 16. 17:55:33

Kedves Tara!

Úgy tudom, a másik honlapon már olvastam ezt a kedves történetet a víz alatti világról. Filmen és képeken én is láttam nagyon sok szép víz alatti, tengerfenéki felvételt, és az ember el sem tudná képzelni, ha nem látná, hogy milyen gyönyörű képződmények, növényféleségek és mennyiféle színes víziállat van ott.
Jó annak, akinek nem kell elképzelnie ezeket a gyönyörűségeket, mert a saját szemével is láthatja őket, közvetlen közelről.

Üdv.: Torma Zsuzsanna
Smile

2175
hzsike - 2011. január 15. 23:41:55

Kedves Tara!
Teljesen elvarázsoltál ezzel a víz alatti világgal. Olyan csodálatosan festetted le és keltetted életre szavaiddal a gyönyörű környezetet, a különböző élőlényeket és az egész vizivilágot, hogy teljesen magával ragadott a történet. Képzeletben Veletek úszkáltam én is és nagyon jó volt.
Köszönöm Neked ezt a felejthetetlen élményt.
Sok szeretettel:Zsike Pfft

686
T Pandur Judit - 2011. január 15. 23:14:47

Kedves Tara!

Ebben a szürke télben köszi a floridai kirándulást. Búvárkodni ugyan nem szeretek, de a természetfilmekben szivesen elnézegetem a sok színes halat.

Judit

2035
johann borsi - 2011. január 14. 22:50:57

de most télleg? ponty a tengerben? vagy elvesztettem.. valahol.. a valamit...
egyébként láttam, amit kellett...
de PONTY?
tonhalmá'

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.